Tuff motståndszon 1465-1525

sammanfattningNEW YORK: BIOTEKNIK PRESSADE, RUSNING I KEMIBOLAG, SP500 -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna uppvisade små rörelser i tisdagens handel, som tillslut stängde lätt på minus tyngt av bioteknikaktier medan råvarurelaterat gick motströms.

Världens finansmarknader har annars gått starkt de senaste dagarna i spåren av fredagens svaga jobbrapport, som fått aktörer att räkna med en förskjutning av den första räntehöjningen.

Dow Jones noterades vid stängning till den oförändrade nivån 16.789, Nasdaq backade 0,7 procent till nivån 4.748 medan S&P 500 sjönk 0,3 procent till 1.979.

Omkring 800 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.800 miljoner på Nasdaq.

”Vi har gått upp en del från att marknaden kraschade i augusti. Det ser bra ut tekniskt men ledarsektorn ser svag ut. Dragloket’hälsovård’ har inte gått starkt i det senaste rallyt”, sade Jim Paulsen, chefsinvesterare vid Wells Capital i Minneapolis, till Bloomberg News.

Inom S&P500 utgjorde hälsovård det största sänket efter att företag som säljer teknologi till bioteknikbolag vinstvarnat vilket bidrog till nervositet. Vidare ekade den tre veckor gamla tweeten från Hillary Clinton om att priserna på läkemedel är för höga. Celgene och Biogen var ned drygt 3 procent vardera.

Nasdaqs bioteknikindex, som rusade under 2014, har backat med 25 procent sedan toppen i juli. Bara i tisdagens handel föll indexet över 6 procent.

Åt motsatt håll gick råvarurelaterat efter en rejäl rusning i oljan vilket hade sin grund i minskad amerikansk oljeproduktion i september. Exxon stängde drygt 1 procent högre medan Chevron var upp 3,5 procent.

Även Du Pont hade luft under vingarna med plus 8 procent för kemibolaget som såldes var en av de bäst presterande aktierna i S&P500. Duponts vd har aviserat sin uppsägning och en av de största aktieägarna har ökat sin andel, vilket tolkades som positivt.

Sämre gick det för elbilstillverkaren Tesla som nästan stängde 2 procent lägre. Den nya bilen, suven Model X, må vara en bra bil, men den är alldeles för dyr för att bolagets volymmål för 2016 ska kunna uppnås, menar Morgan Stanley och sänker riktkursen för Tesla.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 2 punkter till 2,03 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Måndagens kursstapel var den kraftfullaste sedan den 25:e augusti och nu blir det spännande att se om det finns bränsle för att ta ut 1500- och 1525-nivån.”

Tisdagen inleddes upp för att markera 1457 men därefter var det nedåt under den kommande timmen men vid 1441 markerades lägstanivån för den för första timmens box. Inte förrän vid sent på eftermiddagen sattes dagshögsta vid 1465 men stängningen skedde ungefär vid öppningen och 1457,2.

Gårdagens kursstapel blev alltså en doji, som visserligen stängde i den övre delen, men samtidigt precis under 1471-nivån. En doji är ett tecken på osäkerhet och just nu tycker jag att bilden är något rörig på kort sikt.

Volymen igår var lägre än i måndags och 9 procent under det det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den kommande veckan har noterat uppgångar i något mer än hälften av fallen och totalt sett har oktober månad stigit i de flesta fall och utgör faktiskt den fjärde bästa månaden på åren. Avslutningen på månaden har i genomsnitt varit stark men första halvan skvalpig.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– MQ (kl 7.15)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Samsung

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– MQ: telefonkonferens kl 8.30

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för september kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för september kl 11.00
– East Cap Explorer: presenterar fondinnehavens värdeutveckling

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– CLX: anbudsförfarande för institutioner avslutas 7/10 inför notering på Nasdaq Stockholm
– Emotra: anmälningstid i nyemission avslutas
– Free2Move: första dag för handel utan rätt att erhålla uniträtt i nyemission

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Börserna i Kina har helgstängt

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butikspriser september kl 1.01
* Tyskland: industriproduktion augusti kl 8.00
* SCB: hushållskonsumtion augusti kl 9.30
– SCB: näringslivets produktion augusti kl 9.30
* Storbritannien: industriproduktion augusti kl 10.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat september kl 16.00
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Martin Flodén talar i Västerås, bilder publiceras kl 11.00
– BOJ: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
* KI: lönebildningsrapport kl 9.15
– KI: prognosuppdatering kl 9.15
– RGK: utfall statens betalningar september kl 9.30
– SEB: Eastern European Outlook kl 10.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
* IMF: Global Financial Stability Report kl 16.00
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
– IMF: Fiscal Monitor kl 16.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Gummisnodden är extremt hårt spänd på ovansidan och har inte varit lika spänd mer än 26 gånger de senaste 19 åren när kursen noterats under primärtrenden. Vid 15 av dessa har kursen stått högre en vecka senare men det har vid flera tillfällen blivit kraftiga nedställ på en veckas sikt.”

Onsdagen inleddes lite slagigt och hade första halvtimmen markerat 1983 och 1992. Utbrottet skedde nedåt men resten av dagen blev en skvalpig tillställning med lägsta noteringen kring 1972. Stängningen vid 1979,9 motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

I dagsgrafen bjöds vi på en liten kursstapel där boxen omfamnades av tisdagens. Även om utseendet påminner om en bearish engulfing är trenden som föregår formationen för liten för att vi ska fästa så stor vikt vid den.

Volymen igår var visserligen lägre än i måndags men 6 procent högre än det dagliga snittet. Den senaste veckans volymbalans har varit positiv och nu blir det mycket spännande att se om detta kommer att hålla i sig.

Asien: Börserna i Kina håller fortfarande helgstängt medan övriga börser i de asiatiska tidszonerna noterar mestadels uppgångar. Även Nikkei har vänt upp efter en inledande nedgång.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar