NEW YORK: FJÄRDE PLUSSTÄNGNING, BILBOLAG GAV BRÄNSLE, S&P +0,2%
STOCKHOLM (Direkt) Handelsplatserna på Wall Street avslutade veckan svagt på plus, och markerade därmed den fjärde handelsdagen upp. Bilbolag klättrade, medan bankerna höll tillbaka.
Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till nivån 17.948. S&P ökade 0,2 procent till 2.103, och Nasdaq Composite var plus 0,4 procent till 4.863.
De amerikanska börserna stängde därmed sin starkaste vecka sedan 2014 enligt Financial Times, efter en bred återhämtning sedan fredagens utsäljningar på Brexit-resultatet.
”När du har en marknad som har sålts av så drastiskt, kommer investerare att försöka dra nytta av det och handla på sig aktier. Speciellt i och med att det är slutet av kvartalet”, kommenterade Quincy Krosby, marknadsstrateg på Prudential Financial.
Investerares tro på att centralbankerna kommer att gå ihop och genomföra lättnader, för att minska effekterna av utfallet av den brittiska folkomröstningen, bidrog även till det positiva sentimentet under veckan.
Starkast i S&P-index gick amerikanska bilproducenter, som följde den klart positiva utvecklingen hos bilbolag i Europa på fredagen.
Ford handlades upp drygt 1 procent på goda försäljningssiffror för juni månad, i sällskap av Fiat Chrystler som steg 1,8 procent och General Motors som avancerade 2 procent. Det sistnämnda bolaget rapporterade dock en försäljningsminskning kring 2 procent för samma månad.
Den muntra stämningen inom bilsektorn överlag, bidrog till att Tesla handlades upp 2 procent. Detta trots att det sent på torsdag kväll blev känt att elbilsproducentens modell S orsakade en dödlig krasch när bilen kördes i autopilotläge. Den amerikanska transportmyndigheten utreder därmed modellen.
Bland den största ökningen i S&P-index syntes hos Harley Davidson, som rusade 20,4 procent. Spekulationer på Twitter om att Mc-tillverkaren potentiellt kan bli uppköpt gav rejäl medvind åt aktien, uppger Bloomberg News.
Bankerna gick däremot svagast under fredagssessionen, med J.P. Morgan och Bank of America minus drygt 1 procent och Citigroup som retirerade Citigroup kring 0,5 procent.
En enskild aktie som investerare höll ett extra öga på var Apple. Wall Street Journal spekulerade, med hänvisning till insatta källor, att teknikbolaget är i initiala diskussioner om att köpa rappartisten Jay-Z:s musiktstreamingtjänst, Tidal. Apples aktie steg måttliga 0,3 procent.
Avslutningsvis gick det desto sämre för halvledar- och minneskretsproducenten Micron Technology, som föll över 9 procent. Bolaget visade under torsdag kväll en kvartalsrapport som understeg analytiker förväntan, både i försäljning och prognoser. En nedskärning av antalet anställda väntar även.
På måndagen är det helstängt på de amerikanska börserna, med anledning av nationaldagsfirande i USA.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ned 3 punkter till 1,44 procent.
Stockholmsbörsen: I fredags skrev jag: ”Efter en positiv gapöppning under torsdagen fortsatte kursen upp till motståndsnivån vid 1305 och hovrade kring nivån till en halvtimme innan stängning då vi fick en up and go och har återigen goda förutsättningar för en positiv dag. Edgen för NDF indikerar att det är ungefär 50/50 för att fredagen stänger på plus.”
Även fredagen öppnade med ett gap vilket var tredje dagen i rad. Under eftermiddagen testades motståndet vid 1342 av vid två tillfällen utan att tas ut. Stängningen vid 1340,3 motsvarade dock en stabil uppgång på hela 1,3 procent vilket innebär att nedgången efter Brexit nu minskat och veckan som helhet stängde 1,5 procent lägre än föregående vecka. Totalt har indexet fallit med 7,4 procent sedan årsskiftet och det har bara hänt vid 4 tillfällen de senaste 20 åren att första halvåret inletts med fallande kurser.
Precis som hos S&P500 har OMXS30 nu inlett de tre senaste dagarna med positiva gap, som sedan inte täppts till. Detta tar på krafterna hos köparna och indexet är nu extremt överköpt i det korta perspektivet. Innebär det att kursen nu kommer att vända ner? Nej, det innebär bara att vi fått ytterligare en pusselbit som kan leda till att vi får en ny lägre topp än 1367 som var nivån innan Brexit. Vänder kursen ner får vi en första signal för nedgång om mitten på fredagens candlestick (inkl gapet) vid 1333 punkteras med en dagsstängning när veckan inleds.
Sedan 2002 har kursen stigit med mer än 7,5 procent på 4 dagar vid 17 tillfällen men endast vid 5 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. I slutet på mars i år hade vi en liknande uppgång och den gången ledde det till en nedgång med 3,4 procent den kommande veckan.
Bästa sektorer i fredags blev precis som i USA basråvaror följt av verkstad. Sämst och den enda sektor som stängde rött var kraftbolag.
Volymen i fredags var lägre än i torsdags och 9 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 64 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar i fredags och sedan årsskiftet är det nu 41 procent av dessa aktier som noteras högre. Vi ser en liten tendens till att glaset åter börjas tolkas lite mer halvtomt när allt viktigare motståndsnivåer närmar sig.
Nyhetsbyrån Direkt:
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Heimstaden: telefonkonferens om affär med Nordhalla kl 14.00
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Wesc: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
EXKLUSIVE UTDELNING
– Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie)
ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna helgstängda
MAKROSTATISTIK
– SCB: fordonsstatistik juni kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: PPI maj kl 11.00
POLITIK
– Almedalsveckan: Socialdemokraternas ekonomiska seminarium kl 13.15-14.45
– Almedalsveckan: Centerpartiets dag
MAKRO ÖVRIGT
– USA: marknaderna stängda för nationaldagsfirande
USA-börsen: I fredags skrev jag: ”Vad är det vi ser, åtminstone än så länge? Jo, att vi förra veckan bjöds på en lägre högsta vid 2113 jämfört med toppen den 8:e juni vid 2121. Den lågpunkt vi ser från i måndags vid 1992 är även den lägre än föregående lågpunkt den 19:e maj vid 2026. Enligt mitt synsätt behöver både 2121 och därefter 2135 tas ut och hållas mer än några dagar för att vi ska bli något mer positiva.”
Fredagen inleddes upp men kring 2108 började det gå tungt och köparna lyckades åtminstone inte ta ut toppen från torsdagen innan Brexit. Stängningen vid 2103,7 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent. Totalt steg föregående vecka med 3,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 2,9 procent.
I dagsgrafen har vi nu fått tre positiva gap vilket med candlesticksspråk definieras som en bearish three gap up samtidigt som det råder en negativ divergens mot de kortare momentumindikatorerna.
Kursen nådde precis upp till den bruna fallande motståndslinjen i fredags men lämnade där en liten svans på ovansidan och imorgon blir det intressant att se om det blir 2108 som tas ut eller spänningen mot de kortare momenumindikatorerna behöver minskas.
Volymen i fredags var betydligt lägre än i torsdags och 9 procent under det dagliga snittet för de senaste månaderna. 74 procent av aktierna i indexet steg. Bästa sektorer blev basråvaror och råvaror. Den enda sektor som stängde på minus var offensiva finans. VIX stängde ungefär oförändrat vilket då antyder en viss osäkerhet men stängde veckan med en nedgång på hela 43 procent och en veckostängning vid låga 14,8 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2195 och 2015 under juli månad.
Idag håller de amerikanska börserna stängt.