Stockholmsbörsen inleder nedåt – orkar köparna tillbaks?

sektorer250Tisdagsbörsen inleddes kraftigt med ett kraftigt nedställ. När den positiva amerikanska statistiken presenterades lyfte börsen och lyckades med nöd och näppe stänga på plus, via en ”Haning Man”.

OMXS30 stängde på 981,3 punkter vilket motsvarar en uppgång på 0,06 procent. Omsättningen var fortsatt låg och uppgick inte till mer än 11,8 miljarder kronor, vilket är 30 procent lägre än snittet. Maj månad avslutades med en nedgång på 7,8 procent, vilket innebär att året som helhet noteras 2,1 högre än vid årsskiftet.

Volvo blev den högst omsatta aktien under tisdagen och aktien avancerade 1,1 procent till slutkursen 82,70 kronor. Ericsson klarade sig inte över den kritiska 80-kronorsnivån utan stängde på 79,75 kronor vilket motsvarar en nedgång på 0,7 procent. Aktien fortsatte nedåt med ungefär en halv procent i USA efter Stockholmsbörsens stängning.

Totalt sjönk hela 217 aktier (på SPI), 143 steg och 261 stängde på samma kurs som i måndags. Plankan visade på ett ordentligt övertag för säljarna men vred naturligtvis upp en del till fördel för köparna, men aldrig så att den svängde över, det var säljarna som behöll övertaget hela dagen, vilket jag analyserade i morgonbrevet tidigare idag. Bland de extremt omsatta aktierna hade vi två av börsens fallande knivar, Eniro (som dessutom vinstvarnade…) även PA Resources var med på listan och aktien steg något till 6,20 kronor, men kniven faller fortfarande fritt… Lundin Mining och Boliden var två andra favoriter som var med på EO-listan.

De två bästa branscherna blev telekom och hälsovård som steg 1,0 respektive 0,9 procent. Millicom steg med 2,3 procent, TeliaSonera 1,0 procent och Tele2 0,2 procent. AstraZeneca klättrade 2,1 procent till 331,90 kronor, Getinge backade 0,2 procent och Meda stängde 1,2 procent högre på 61,75 kronor.

Sämst gick det för IT och sällanköpsvaror. Ericsson tyngde IT-sektorn med en nedgång på 0,7 procent och kollegan Nokia föll med 1,9 procent. H&M föll efter spliten med 0,2 procent till 221,90 kronor. Autoliv föll med 2,6 procent till 375,50 kronor. 

Gårdagens kursstapel på OMX började nedåt och var en solid röd kursstapel inledningsvis vände precis vid stödet som 200-dagars glidande medelvärde utgör och därefter eliminerade köparna allt motstånd som säljarna inledningsvis visat upp. Kurstapeln är en ”Hanging man” och när den kommer efter en tids kraftig uppgång kan det dels innebära att köparna är på väg tillbaks (efter gårdagens svaga inledning), eller vilket jag ser som mest sannolikt att säljarna så smått har börjat ”skala in sig” på nuvarande nivåer. En lägre öppning idag och en solid röd stapel när dagen stänger kommer åter att förstärka det negativa sentimentet.

omxs30analys49Säljarna vilar inte på OMX bara för att kursen steg under sluttimmarna igår. Inför dagen är jag inställd på att säljarna kommer tillbaks, de visade tydligt igår att de är beredda att gå in på nuvarande nivåer. Faller indexet redan i inledningen under gårdagens stöd kring 964 är det negativt både för dagen och de kommande dagarna. Skulle indexet öppna upp över 986 punkter (gårdagens topp) är tar köparna åter över tillställningen, men tilltar inte volymen är det inget styrketecken som är värt något.

Motstånd: 986 / 991 / 1000 / 1014 / 1025 / 1028-1030 / 1053 / 1064 / 1077
Stöd: 964 / 952 / 942 / 929 / 923 / 919 / 902

VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg åter under tisdagen med 11 procent till 35,54 och närmar sig åter ”panikområdet”. Som jag flera gånger den senaste tiden påpekat räcker inte någon enstaka dags positiva rörelser, speciellt om uppgångarna beror på brist på säljare för för att återställa balansen. Det är fortfarande skakigt. Läs gärna min analys av VIX-indexet som du hittar blandagard övriga index här på sidan.

Tidningen Affärsvärlden ser köplägen i både Öresund och SEB.

Flute-Tankar (en av mina favoritbloggar jämte Cornucopia) skriver idag ett intressant inlägg om att ”Grekland bör lämna euron”. Grekland kan komma att tvingas lämna euron, men stannar kvar så länge de får ta del av de lukrativa stödpaketen – känns mönstret igen?

Cornucopias morgonanalys av bland annat Australien som backar på morgonen. En annan intressant artikel om insiderhärvan i Cevian.

Inga bolagsrapporter av värde idag.

Håll koll på följande tider:
– SCB: betalningsbalans 1 kv kl 9.30
– SCB: varuexportens och varuimportens volymutveckling 1 kv kl 9.30
– EMU: PPI april kl 11.00
– USA: Challenger varselstatistik maj kl 13.30
– USA: kontrakterade husköp april kl 16.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

En annan intressant artikel om teknisk analys

Läs gärna en bra artikel om daytrading

New York-börserna öppnade uppåt efter helguppehållet med stöd från de positiva amerikanska inköpscheferna. När börserna stängde var Dow Jones Industrial Average ned 1,1 procent. S&P 500 backade 1,7 procent medan Nasdaq sjönk med 1,5 procent. Omsättningen var 10 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Efterhand tyngde dock den ekonomiska statistiken från Kina. Oron för tillväxten skall avta på grund av åtstramningarna i Europa och stabiliseringsåtgärderna i Kina minskar tydligt riskaptiten.

Sämst gick det för oljebolagen där BP rasade med nästan 15 procent efter nyheten att bolaget gett upp ett försök att stoppa den stora  oljeläckan. Det har nu börjat spekuleras i att BP inte har tillräckligt med kapital för återställa det de ställt till med. Övriga oljebolag följde efter nedåt.

inxanalys9S&P 500 ser inför onsdagen allt mörkare ut, det är möjligt att vi även fortsättningsvis kommer att få en del uppstudsar men den ”lilla HS-formationen” ser ut att vara en del av en större huvud-skuldra-formation som håller på att segla upp. Den indikerar matematiskt en sättning ner mot 900-920 nivån. Inget annat än sälj i det korta perspektivet med en stop loss kring 1107 och för den som vill köpa är det bara att vänta.

Motstånd: 1087 / 1107 / 1128 / 1146 / 1153 / 1174 / 1220
Stöd: 1062 / 1054 / 1041/ 1029 / 1004

I Asien har det varit blandad utveckling under morgonen, där Nikkei steg strax efter lunch lokal tid. Ju längre handeln fortskridit desto mer negativt har sentimentet blivit.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag att den amerikanska S&P 500-terminen noteras lägre än vid Stockholmsbörsens stängning. Det har varit volatilt i Asien där kurserna till en början steg, för att backa kring lunch och sedan återhämta sig de sista timmarna. Studera gärna VIX-index som ni ser är uppe på 35,5 och börjar synas i uthålligheten hos köparna. Dollarn har stigit något mot igår morse och kostar just nu 7,84 kronor. Euron fortsätter att försvagas och valutaparet EURUSD noteras just nu i 1,22. Oljeprieserna försvagades igår efter beskedet att BP kanske inte klarar att betala den förödelse de ställt till med. Ett fat Brentolja kostar just nu 72,2 dollar. Guldpriset fortsätter mot nya höjder och ett ounce kostar nu på spoten 1223 dollar. Övriga metallpriser backar.

indikatorer258

 

Läs även: Så får unga jobb (DN). Två dömda i insidermålet (e24 SVD SVD). Västsvenska företagare optimistiska (GP).  Tragiskt Israel (NSK). Partierna som vill in (VA). Två smarta aktietips (VA). Så utnyttjar du krisen i HQ Bank (VA). Svårt att vara både rik och klimatsmart (AFV)

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden,  AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar