Efter en inledande nedgång på Stockholmsbörsen med 1,2 procent kom köparna tillbaks vid stödet 868 och inte helt oväntat kom det en mängd koordinerade och positiva uttalanden kring Grekland och de övriga krisländerna inom EU. Det nya modeutrycket verkar vara ”jag är övertygad om att Grekland behåller euron”, precis som om valet är deras längre… Bortsett från några mindre andhämtningspauser steg OMXS30 med 1,4 procent till slutnoteringen 890,7. Av de 65 aktier jag bevakar steg 57, endast 5 stängde med negativa förtecken och 3 stängde på samma kurs som i onsdags. Omsättningen var marginellt lägre än i onsdags, låg i linje med snittet och klart över de senaste tre veckornas genomsnitt. Än så länge ser jag inga tydliga tecken på att de stora elefanterna vågar sig in i samband med uppgångsfaserna.
Högt omsatt under onsdagen var Swedbank som fick ta mycket stryk vilket var en reaktion på att bolaget fallit för pressen från Anders Borg (bland annat), men bolaget hävdar att det var deras helt egna beslut, visst… (har påven en fånig hatt…). Aktien var den högst omsatta under onsdagen och föll 5,6 procent till 73,15 kronor, direkt efter öppningen föll aktien med 10 procent! Oavsett om banken själva kommit till insikt eller om man fallit för mediatrycket visar det på en inkompetent ledning! Jag har skrivit en del om Christer Gardell och Cevians innehav av bland annat Swedbank. Som Cornucopia beskriver i sitt morgoninlägg kan man inte se om de finns kvar, men om de gör det kan jag precis som min bloggranne skriver, tänka mig att de utövat en viss press på banken. Oavsett vilket är det riktigt låg nivå att ena dagen försvara sitt agerande och påstå att man har ”buffert för bufferten” för att dagen efter när kompisarna hos Cevian (50 meter bort) lyckats rädda en del kapital. Om inte det är läge för en utredning (förutsatt att Cevian fortfarande äger en ansenlig del av banken) så undrar jag när det kan anses vara otillåten insiderinformation (men jag vill betona att det är mina alldeles egna slutsatser utan någon som helst faktagrund)…
Bästa sektorer under onsdagen blev verkstad följt av hälsovård som steg 2,4 respektive 1,7 procent.
Sämst utveckling hade finans (tyngt av Swedbank) och telekom.
Alliance Oil (min favorit inom oljesektorn just nu) har fått flera köprekommendationer under de senaste dagarna. Aktien steg 2,5 procent igår.
VIX (fear index) stängde igår på 34,6 vilket motsvarade en nedgång med 6,3 procent. Som jag påtalat i några dagar gör politikerna allt för att ”snacka upp marknaderna” och de senaste dagarna ser de ut att ha lyckats. Tänk dock på, som jag tjatat om många gånger, en bull- eller bearmarket skapas inte av några dagars upp- eller nedgång. Nivåer ovanför 30 hos VIX sägs öka nervositeten påtagligt och över 40 anses kraschrisken vara påtaglig. Så länge stödet vid 31,5 och motståndet vid 48 håller skall vi vara beredda på att slungas mellan hopp och förtvivlan, vilket bara är ett sätt för marknaden att ”göra sig av med de som inte skall vara med på festen”. Det är allt fler som försöker chansa på utbrott i endera riktningen, för varje misslyckat försök blir dessa lycksökare alltmer skotträdda och färre till antalet. När utbrottet väl kommer blir det betydligt enklare för de som fortfarande vågar vara kvar i matchen att skala sig in. Det är alltså fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på fortsatt tvära kast!
Dollarn noteras nu på morgonen i 6,71 mot kronan vilket kan jämföras 6,70 igår morse och så länge inte stödnivån vid 6,61-6,58 punkteras fortsätter vi navigera för en dollarförstärkning mot kronan (läs gärna min tidigare dollaranalys från imorse). Jag har under en längre tid påpekat att den utdragna konsolidering i valutaparet USD/EUR skulle leda till ett kraftigt utbrott, i fredags kom det. När dollarn passerade 0,71 föll euron kraftigt. Igår morse noterades USD/EUR i 0,733 och idag på morgonen har euron stärkts något efter Sarkozys och Merkels uttalande och USD/EUR noteras när detta skrivs i 0,730.
Råoljepriset (Brent) har däremot fallit brantsedan igår morse då priset för ett fat låg på 111,2 mot nuvarande notering kring 109,4 dollar per fat.
Guldpriset visar dock fortfarande tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Flykten till den ”säkrare valutan guld” är tydlig även om den av naturliga skäl mattats något de senaste dagarna. Igår morse kostade ett uns guld 1836 dollar och idag på morgonen noteras ett uns i 1815 dollar.
Silverpriset noteras alltmer i ett lågvollaläge. Igår morse kostade ett uns silver 40,9 dollar och idag på morgonen har priset fallit marginellt till 40,6 dollar per uns (stigande dollar).
Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg under onsdagen med 1 punkt till 2,00 procent.
Det kommer en hel del statistik i eftermiddag där industrins tro på framtiden, konsumentförtroendet och förändringen av antalet arbetslösa vecka 35 är de viktigaste. Även om gårdagens uppgång och relativt starka avslutning banar väg för ytterligare uppgång är det inte långt kvar till motstånden MA-20, den fallande motståndslinjen och fibnivån 76,4% vid 926. Om det sker en vändning i den markerade rosa zonen innebär det att vi fått den fjärde lägre toppen sedan den 15/8 och för det ökar chansen att kraschbotten vid 860/850 utmanas igen. För varje gång stödet utmanas ökar chansen för att det skall punkteras och då får vi en säljsignal med en målkurs nedåt 800.
Motstånd: 901 / 912 / 926 / 940-942 / 966-970
Stöd: 874 / 860-857 / 850 / 829 / 802 / 779
Det kom blandade budskap från Kina under onsdagen. Vice ordförande för Kinas nationella kommission för utveckling och reformer sade senare att landet är villigt att köpa statspapper från krisdrabbade länder. Från EU-kommissionen kom förslag om att sänka räntemarginalen för skräpländerna inom EU. Angela Merkel säger sig lita till 100 procent på Grekland… Vad ska stackaren säga? (klicka på bilden till höger för att läsa hela artikeln i Dagens Industri). Nu gäller det att minska risken för en Grekisk konkurs så att inte de de grekiska obligationslånen blir värdelösa, det lär inte underlätta Merkels politiska ställning. När i stort sett var och varannan politiker i de länder som sitter med mest Grekiska statspapper, varje dag betonar att Grekland imponerar och att risken är minimal för en konkurs… Ja, då om någon gång gäller det att ta det försiktigt…
Inga rapporter av värde idag.
Tele2 börjar sin kapitalmarknadsdag klockan 12:00 idag.
Håll koll på följande tider:
– SCB: arbetslöshet (AKU) augusti kl 9.30
– SCB: småhusbarometern augusti kl 9.30
– Italien: KPI (def) augusti kl 10.00
– Österrike: KPI augusti kl 10.00
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
– EMU: KPI augusti kl 11.00
– EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00
– USA: KPI augusti kl 14.30
– USA: bytesbalans 2 kv kl 14.30
– USA: Empire manufacturing index september kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 35 kl 14.30
– USA: industriproduktion augusti kl 15.15
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index september kl 16.00
– ECB: Jean-Claude Trichet talar i Wroclaw kl 20.00
Efter en skakig inledning på USA-börserna fick uttalandet från Frankrikes presidentNicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel om att de är övertygare om att Grekland förblir ett euroland att stärka riskaptiten. Stängningen 1188,68 motsvarade en uppgång på 1,35 procent. Omsättningen var den högsta under veckan och 14 procent högre än tremånaderssnittet.
S&P 500 inför torsdagen: En bull- eller bearmarket etablerar inte på en eller några dagars upp- eller nedgång. Den långa trenden är fortfarande nedåt och så länge inte någon av de tidigare topparna tas ut skall vi se uppgångar som rekyler i nedtrenden. Även om det mesta pekade på en nedgång inför gårdagen (vilket vi fick inledningsvis) är den sista halvtimmens branta fall ett tydligt tecken på hur nervösa placerarna är. Idag kommer det en hel del statistik där industrins tro på framtiden, konsumentförtroendet och förändringen av antalet arbetslösa vecka 35 är de viktigaste. Det är svårbedömt inför dagen men om inte statistiken är betydligt sämre än förväntat är min gissning att den kommer att tolkas: ”det kunde ju varit betydligt värre”. Tas 1204 är det relativt fritt upp mot 1230. I diagrammet har jag markerat en trolig vändningsnivå (det rosa fältet).
Motstånd: 1204-1206 / 1224 / 1231 / 1252 / 1264 / 1304
Stöd: 1167 / 1155 / 1145 / 1140-1134 / 1121 / 1105-1100 / 1066
I Asien är det mestadels uppgångar idag på morgonen, efter ”positiva nyheter” kring krisländerna i Europa. Hur man nu kan tycka att det är positivt att Grekland stannar kvar i eurosamarbetet så är det faktiskt så placerarkollektivet tolkar informationen från den franske presidenten Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, märkligt… Hur som helst är det viktigt att inte ta position utifrån vad man själv anser utan i riktning med placerarkollektivet!