Igår startade OMXS30 uppåt i flera minuter, men föll sedan långsamt tillbaks för att vända upp vid öppningskursen. När sedan botten på öppningen bröts bar det av nedåt tills USA öppnade då köparna vågade ligga inne igen. Nedgången slutade till slut på måttliga 0,2 procent, vilket innebar att OMXS30 stängde på 663. Omsättningen var måttliga 11,9 miljarder kronor.
Bankerna agerade återigen draglok på en avvaktande börs, efter en avtagande oro för att det globala finanssystemet skall kollapsa. SEB A gick upp hela 16,3 procent efter ett löfte från den Litauiska regeringen att de skall stödja landets banksektor.
Ericsson var mest omsatt och sjönk 1,7 procent ned till 76,60. I tidningarna stod det igår att Ericsson vill göra sig av med ägarandelen i Sony Ericsson, detta kommer säkert att uppfattas positivt. Igår kom oxå uppgifter om att Ericsson tecknat avtal med Vodafone i Storbritannien. Ericsson som rekylerade något i sin stigande trendkanal kan mycket väl ta fart upp mot taket i kanalen idag, trots att den på kort sikt är överköpt (men håll koll på stöd- och motståndsnivåer, dessutom behöver det inte bli som jag säger, ibland trotsar börsen och vissa aktier mig och hör och häpna går på ”fel håll”, kan ni tänka er…).
Storbritanniens siffror om dramatiskt stigande arbetslöshet satte press på cykliska aktier. SKF backade 2,1 procent, Sandvik tappade 2,7 procent och Atlas Copco stängde 3,4 procent lägre än i tisdags.
I Dagens Industri kan vi idag läsa att riskkapitalbolaget EQT har utvärderat ett eventuellt köp av Volvo personvagnar, men kommit fra till att det skulle krävas alldeles för mycket pengar för att få projektet i hamn.
Totalt var det 162 aktier som steg, 166 var oförändrade och 203 aktier backade igår.
Vi närmar oss slutet på det första kvartalet och det är nog först nu som effekterna av finanskrisen börjar synas i balans- och resultaträkningarna. Konsolideringen på OMXS30 tajtar till sig med mindre och mindre svängningar och frågan alla ställer sig är naturligtvis om det är upp eller ner börsen kommer gå. Jag anser att det är helt omöjligt och att man inte skall gissa. De senaste veckornas förhoppningsrallyn har egentligen skett utan att någon ytterligare positiv information inkommit. Bara ett par banker som ”läckt ut” att det gått bra de två första månaderna. Frågan man måste ställa sig är det så konstigt? Inlåningsräntan har väl aldrig varit lägre, men utlåningsräntan följer inte alls med i samma takt – borde ju kortsiktigt ge bättre marginal…
I USA blev det positiva tongångar efter att FED avslutat sitt tal där man lovar att köpa tillbaks obligationer för motsvarande 1000 miljarder dollar, detta spädde på förhoppningen om ännu lägre räntekostnader, vilket skulle påskynda den ekonomiska återhämtningen. Fed påpekar att dessa kraftfulla åtgärder är bra för aktiemarknaden, då bolagens vinster snabbare kommer att återgå till normala nivåer.
FED meddelade vidare ytterligare 750 + 100 miljarder dollar ska användas för att köpa upp skuldpapper från Fannie Mae och Freddie Mac.
FED kommer även att köra statspapper med långa löptider för 300 miljarder dollar inför den kommande sexmånadersperioden.
Ben Bernanke ny ledare i VM
Jag måste säga att jag är imponerad av FED:s och den amerikanska regeringens förmåga att ”skaka fram pengar” när de som bäst behövs. Hoppas nu inte de skapar nya bubblor som blir ännu svårare att lösa… Det kan väl inte vara så att Ben och Obama på riktigt tävlar om att VM i världens kraftfullaste sedelpress, för i så fall måste det vara fördel Ben nu. Frågan är varför FED behöver ta till så här drastiska åtgärder, är det ingen som inser att det säkert finns skäl till att använda sig av det tyngsta vapnen, situationen är kanske betydligt värre än det som kablas ut…
Finanssektorn som redan under den gångna veckan jublat höll på att sätta champagnen i halsen. Bank of America steg 22,3 procent!
S&P steg hela 2,1 procent, DJIA 1,2 procent och Nasdaq stängde hela 2 procent högre än i tisdags.
I Japan meddelera den japanska centralbanken BOJ att men behåller bedömningen att japanska ekonomomiska förhållanden ”försämrats betydligt”. Vidare konstaterar banken att ekonomin sannolikt kommer att försämras ytterligare.
Tidigt imorse var det i stort sett bara uppåt i Asien, men ju längre handelsdagen fortskred desto mer börjar man nog tänka i banorna, ”hur illa är det egentligen, vad är det FED håller på med…”. Börserna backade betydligt på slutet.
– I SvD läser vi att det inte blir extrapengar till kommunerna, vilket är helt rätt. Alla måste vara med och dra åt svångremmen i svåra tider. Det går inte bara att tigga mer pengar av storebror när det blir tomt i plånboken. Även kommuner måste lära sig att leva och följa en budget. Helt ”oväntat” (not) menar Thomas Östros och resten av vänsterna i en artikel i Dagens Industri att regeringen sviker kommunerna. Varför är jag inte förvånad och ni som läste mitt inlägg i morse drar nog lite på smilbanden..
I en debattartikel i DN skriver KD-ledaren att det fortfarande finns orimligheter i beskattningen av småhus, det är nog så tom jag blir lite religiös. Klicka på länken och läs hela artikeln,
Detta händer idag torsdag den 19:e mars 2009.
RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Svolder (runt lunch)
AKTIETORGET:
– Railcare Group, Swede Resources
ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– China Mobile
STÄMMOR:
– Mediaprovider (extra), TDC
BÖRS ÖVRIGT:
– Bygg: Boverket presenterar byggprognoser för 2009 och 2010 kl 10.00
EXKLUSIVE UTDELNING:
– Elisa (0:60 EUR), Novo Nordisk (6:00 DKK)
STATISTIK:
– SCB: arbetslöshet februari kl 9.30
– Storbritannien: CBI industritrender mars kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 13.30
– USA: ledande indikatorer februari kl 15.00
– USA: Philadelphia Fed index mars kl 15.00
POLITIK:
– EU: toppmöte 19-20/3
CENTRALBANKER:
– BOJ: månadsrapport kl 6.00
– Island: räntebesked kl 10.00