NEW YORK: LUGNT VECKOAVSLUT,NETFLIX UPP INFÖR RAPPORT,S&P -0,1%
STOCKHOLM (Direkt) Efter en hyfsad vecka, backade Wall Street tillbaka i fredagshandeln som stängde lätt på minus.
En bankrapport synades, samtidigt som oljan backade inför helgens viktiga möte.
Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till 17.897. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.081, vilket var första minusnoteringen på fyra dagar. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,2 procent till 4.938.
Omkring 780 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.600 miljoner aktier omsatts.
”Vi har haft en bra vecka, folk tar bort lite risk inför helgen. En positiv sak är att vi hittills inte sett några negativa uttalanden om framtiden i rapporterna. Det var inte fallet under de två senaste rapportperioderna”, sade Joe ”JJ” Kinhan, chefsstrateg vid TD Ameritrade Holding, till Bloomberg News.
Citigroups resultat på 1:10 dollar per aktie slog förhandstipsen på 1:03 dollar vilket räckte till en oförändrad aktiekurs. Precis som i fallet med den större konkurrenten Bank of America, så lyckades Citigroup pressa kostnaderna mer än vad analytikerna förutspått. Intäkterna inom handel med finansiella instrument sjönk 13 procent och företagsaffärer backade också.
Oljepriset, som rusat den senaste tiden, föll tillbaka inför söndagens oljemöte i Doha där en frysning av produktionen ska diskuteras. Rörelsen satte naturligt press på oljeaktier vilket vägde på marknaden.
Vidare steg Netflix dryga procenten inför måndagens rapport, aktien har återhämtat sig rejält från botten i februari. I spåren av dess globala expansion, väntas streamingbolaget presentera sin lägsta vinst på tre år nästa vecka. Enligt Thomas Reuters väntas resultatet bli 3 cent per aktie, vilket är 40 procent lägre än motsvarande period i fjol. Försäljningen väntas dock ha ökat med 25 procent under perioden.
Bland de stora teknikbolagen gick Apple svagt, sedan aktien stängt vid minus 2 procent. Enligt mediauppgifter behöver Apple dra ned på sin produktion av Iphones under det andra kvartalet i spåren av ojämn efterfrågan.
Avslutningsvis rasade Relypsa 16 procent på mediauppgifter om att Centerview Partners inte längre letar potentiella köpare till bioteknikbolaget. Så sent som i december i fjol fanns det indikationer på att Merck var intresserat.
Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Inför föregående vecka skrev jag att mer talade för att vi skulle få en positiv veckostängning och totalt sett tror jag även att den kommande veckan kommer att stänga upp. Mer talar dock för att en eventuell uppstuds kommer att bli kortvarig och att fortsättningsformation för nedgång är värda att agera på.”
Den gångna veckan inleddes och avslutades med relativt små dagsrörelser. I månadsgrafen har inte april, än så länge, utvecklats till en kursstapel som är värd att haka på. De två senaste veckostaplarna är dock svagt positiva men kursen noteras fortfarande innanför begränsningarna för fyra veckor sedan. I det något kortare perspektivet är den rådande tradingrangen fortfarande intakt. Den gångna veckan innebar en uppgång med 1,2 procent vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 4,5 procent.
Inför april månad skrev jag att förutsättningarna var goda för en uppstuds efter första veckan av april men att det var mycket som talade för en topp kring den 12: Det blir nu intressant att se om pivottoppen från i onsdags kommer att bli ytterligare en lägre topp och om det i sin tur kommer att leda till att 1322 kommer att testas av igen.
Volymen har bortsett från i onsdags noterats under det dagsliga snittet för de senaste tre månaderna. På medellång sikt är volymbalansen klart negativ, vilket innebär att volymen i snitt är större under de dagar då indexet faller vilket indikerar att de stora elefanterna inte ackumulerar aktier för tillfället.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
FIRST NORTH
– Enzymatica, Firefly
AKTIETORGET
– Tourn
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Morgan Stanley (kl 13.00), Netflix (kl 22.05), IBM (efter USA-börsernas stängning)
STÄMMOR
– Cortus Energy (ändrat datum från 4/4), Endomines, Firefly, Mindmancer, Mobile Loyalty, Robert Friman, Öresund
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aptahem: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/5)
– Enzymatica: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Neurovive: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/5)
– Telia: Telia Sonera byter namn på börsen till Telia Company
MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove huspriser april kl 1.01
– Kina: fastighetspriser mars kl 3.30
– SCB: värdepappersstatistik mars kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– USA: NAHB husmarknadsindex april kl 16.00
CENTRALBANKER
– Fed: William Dudley håller inledningsanförande vid ekonomikonferens i New York kl 14.30
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge inte golvet i tradingrangen punkteras är det ett styrkebesked att en rekyl uteblir. På ovansidan möter ett mycket kraftfullt motståndsområde upp mot ATH-nivån vid 2135 från förra våren. Vi har en hel del varningssignaler men än så länge inte någon bekräftad säljsignal och så länge vi inte får det talar för att expansionen ska ske uppåt.”
Efter en tveksam veckoinledning kom köparna tillbaks och tog tillbaks de korta medelvärdena och tog ut årshögstanivån. Totalt steg den gångna veckan med 1,6 procent vilket innebär att årets utveckling nu är positiv och skrivs till en uppgång med totalt 1,8 procent.
I månadsgrafen noteras de senaste månaderna med positiva månadsstaplar men i har varannan vecka stängt negativt den senaste månaden. I dagsgrafen har vi sett högre både bottnar och toppar sedan mitten av februari men det är först nu som de verkliga utmaningarna möter upp.
Volymen har under hela veckan legat under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer den gångna veckan var basråvaror och finans där rapporterna börjat trilla in. Ingen sektor stängde veckan på minus även om hälsovård tillhörde de med sämst utveckling. VIX har fallit med 11,3 procent sedan förra helgen och noteras nu på bedrägligt låga 11,3 vilket innebär att placerarkollektivet räknar med rörelser mellan 2165 och 2000 den närmaste månaden.