Om det var något som ”Fat Finger Thursday” den 6 maj lärde oss så var det hur lite vi vet. Oavsett hur bra analyser vi gör och hur bra den ekonomiska återhämtningen går kan det positiva sentimentet vändas på några timmar om tillräckligt många stoppnivåer bryts på för kort tid. Ett av mina favoritindex, VIX steg över 30 och sedan gick det fort upp mot 50. Som jämförelse kan nämnas att VIX var uppe och vände vid 80 i samband med krisen 2008. Indexet närmar sig nu 30-nivån som på nytt kan sätta myror i huvudet på placerarkollektivet. Risken för en dubbeldip diskuteras nu flitigt i media, enligt Robert Shiller är risken nu uppe i 50 procent för att vi kommer att få en dubbeldip.
Fed´s besked i veckan att behålla det låga ränteläget är inget annat än en bekräftelse på att ekonomin inte är så positiv som världens regeringar vill få oss att tro. Den amerikanska ekonomin (eller snarare bristen på…) är i betydligt sämre skick än Fed vill erkänna. Vilka bubblor kommer det låga ränteläget att skapa om det är en verklig återhämtning vi ser?
I veckan fick vi även veta att den Brittiska ekonomin är sämre än väntat.
Vetepriset har stabiliserats något efter föregående veckans tokrally. Ryssland är inte på något sätt så viktiga på den globala marknaden som en del bedömare vill påskina. Jag tror på ett ordentligt fall för vetepriset inom den närmaste tiden.
Efter ett antal misslyckade försök att etablera sig ovanför motståndsnivån kring 1078 har OMXS30 fallit tillbaks och veckan stängdes på 1036. Om indexet skulle misslyckas att hålla sig ovanför fib 61,8% vid 1029-1036 möter nästa stödnivå upp vid 975 och sedan fib 50% vid 935-938. Så länge indexet befinner sig inom detta område skall vi vara beredda på tvära kast och hög volatilitet. För att ett utbrott skall vara bekräftat krävs två dagsstängningar ovanför motståndet eller under stödnivån, allt annat är att betrakta som falska utbrottsförsök. Bryts den stödlinje som förbinder de stigande bottnarna sedan i slutet av maj kan det vrida sentimentet ordentligt åt det negativa hållet. Om det skulle visa sig att indexet tar sig ner mot 923-nivån och punkterar även denna nivå ser jag det som mycket negativt, vilket jag får anledning att återkomma till framöver i så fall. Sedan vändningen förra våren har jag navigerat för en uppgång mot 1200-nivån och så länge kursen håller sig ovanför 200-dagars glidande medelvärde (den svarta linjen i diagrammet) 100-dagars glidande medelvärde pekar uppåt är det min plikt att navigera för uppgång, även om den är något mer skör denna vecka än föregående vecka.
Vi kan lägga en omtumlande vecka bakom oss där vi i torsdags fick en sk Hindenburg Omen i S&P 500 en sällsynt teknisk formation som uppträder så sällan att den säkert fram till i torsdags var okänd för de flesta. Bland annat börsraset 2007 och framåt föregicks av flera Hindenburg Omen-signaler. Om signalen upprepas inom de närmaste 36 dagarna ökar risken markant för en ny börskrasch. De som följer mina dagliga analyser och bloggen vet att jag rekommenderat ökad försiktighet på de amerikanska börserna under en tid.
I slutet av april fick vi en svans för nedgång på S&P 500 som skapade en rekyl i uppgångsfasen som stått pall under det gångna året. Indexet föll raskt till fibnivån 38,2% vid 1015 där vi fick en vändning upp mot den viktigaste fibnivån 50% som sammanföll med 100 dagars glidande medelvärde. Motståndet visade sig stå emot vidare uppgångsförsök och vi har fått ett ”Death cross” som innebär att 50-dagars glidande medelvärde brutit ner under 200-dagars glidande medelvärde. Augusti månads kursstapel öppnade uppåt och lyckades passera MA-100 men har fallit tillbaks och noteras nu nära månadens lägstanotering. Det gäller att vara försiktig, ta mindre postioner än vanligt så länge kursen befinner sig mitt emellan fib 50% och fib 38,2%. Etablerar sig kursen under 1015 möter nästa stöd vid 880 punkter.
För dig som följer mina artiklar om Candlestick kan du nu läsa del två i artikelserien på Tradingportalen eller på min sida om Candlestick.
Förra veckans veckorapport hittar du här (V31).
Vi hörs imorgon bitti med nya analyser och en ny spännande börsvecka!
Läs även: Kina växlar upp (e24 SvD). Därför skall du inte binda räntan (e24). Bankerna tar ut mer för lånen (e24). Det känns som om bankerna utnyttjar situationen (dagensPS). Fortsatt nedåt på Wall Street (dagensPS DN). Ny bolånekris i USA (VA)
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender