Börsen osäker – initialt uppåt. Observera stöd- och motståndsnivåer

I likhet med de asiatiska och övriga europeiska börserna föll stockholmsbörsen rejält när veckan inleddes. OMXS30 föll med 2,12 procent till 858 punkter och låg i sälj under i stort sett hela dagen. Ett ryck upp mellan klockan två som varade till USA-börsens öppnande var det mest positiva under dagen. Uppgången kom efter statistik från Empire State Manufacturing som mäte affärsförhållandena i New York-regionen. Omsättningen uppgick till låga 11,5 miljarder kronor.

OMXS30 befinner sig åter i ett konsolideringsområde (lite komiskt att det alltid är när indexet skall igenom 700, 800 och 900-nivån..). Nu ligger indexet och skvalpar mellan 850 och 900. I och med gårdagens stängning under MA20 får vi en signal om att den kortare trenden tillfälligt brutits, däremot har vi inte fått någon säljsignal enligt min modell. Bryts 850-nivån nedåt är det först 830 som skall hålla emot och sedan får vi leta oss ned mot 770 och 750 innan vi får fast mark under fötterna.

omxs30real12

Swedbank var börsens mest omsatta aktie och stod ensam för 17 procent av börsens totala omsättning. Aktien backade 8 procent i öppningen men hämtade sig efter hand och slutade endast 0,76 procent ner på 65,50. Beskedet om att banken gör den andra miljardemissionen på mindre än ett år mottogs positivt av marknaden. Orsaken uppges vara att påskynda bankens återgång till oberoende finansiering och få ett bättre förhållande mellan in- och utlåning. Utvecklingen i Baltikum går enligt plan och ledningen ser ingen anledning till oro, vilket naturligtvis får mig att se rött. Vadå ingen anledning till oro? Om allt går enligt plan, varför gör man då ytterligare en nyemission? Visserligen är det ett gynnsamt läge att göra emissionen nu efter den fantastiska uppgång som aktien haft, men att det finns anledning till oro, den saker råder det inget tvivel om. Swedbank klarade sig bättre än kollegorna i sektorn.

Bank- och finans blev som väntat sämsta sektor. Nordea och SEB föll med 3,5 respektive 3,9 procent. Konsumentrelaterade bolag låg oxå högt på förlorarlistan. HM backade 2,7 procent, Electrolux 3,7 procent och Husqvarna 2,9 procent. Energi och verkstad med SCA och SSAB backade tillsammans med råvarubolagen Boliden och Lundin Mining som bägge föll över fyra procent.

Den enda bransch som slutade uppåt igår var kontradefensiva läkemedel som steg 0,9 procent på den sura måndagsbörsen.

sektorer46

Högst omsatt var Swedbank (-0,76%) följt av Ericsson (oförändrad), HM (-2,66%), SEB (-3,94%), Nordea (-3,5%), Boliden (-4,75%), AtlasCopco (-2,03%) och Electrolux (-3,68%) i nämnd ordning. ETF:en Xact Bear steg 3,01 procent och hamnade som nionde mest omsatta ”aktie”. Både AstraZeneca (+1,47 kronor) och Ericsson (+ 51 öre) steg USA mot stängningskursen i Stockholmsbörsen igår.

Efter Dagens Industris artikel igår att Loomis var lågt värderad steg aktien igår med 3,4 procent till 67,75, den eventuella kursnedgång som kommer efter rapporten skall bara ses som ett köpläge. Som ni trogna läsare vet har jag en hel del synpunkter på ”värdetransportbolaget” Loomis, mer om det någon annan gång…

Idag kommer rapporter från HIQ, Meda och Tradedoubler, innan börsens öppning. Meda ökar vinsten efter finansnetto till 716 miljoner kronor, vilket är betydligt bättre än analytikernas förväntningar på 646 miljoner kronor. HIQ rapporterade under tisdagsmorgonen ett resultat före skatt på 33,4 miljoner kronor. Det var något lägre än analytikernas förväntningar på 37,1 miljoner kronor.

Statistik över kortsiktig sysselsättningsstatistik och industrins lager- och kapacitetsutnyttjande för Q2 kommer en halvtimme efter börsens öppning. Klockan 10.30 kommer det statistik från Storbritanninen över konsumentpriserna för juli. I eftermiddag kommer det statistik från USA klockan 14.30 över producentpriser och bostadsbyggande under juli. Efter USA-börsernas stängning redovisar ABC konsumentförtroende.

Riksbanken i Sverige och den europeiska centralbanken redovisar reparesultat klockan 10.15 och 11.20.

De amerikanska börserna började veckan med ett rejält gap nedåt, därefter var det sidledes hela handelssessionen. Den ökade oron i Europa och Asien sänkte humöret rejält. Råvarubolag satte direkt i inledningen press på börserna efter fallande olje- och metallpriser. Även bank- och finanssektorn utvecklades svagt, där JP Morgan och Bank of America backade mellan 4 och 5 procent. Konsumentrelaterade aktier gick bättre än börsen i snitt.

Har vi kommit till den förväntade återhämtningen av S&P 500, som tjurrusat med 50 procent sedan mars i år? Volymerna är fortfarande låga på den amerikanska börserna (hur låga avstår jag från att redovisa, det råder lite delade meningar om vilka siffror som är tillförlitliga). VIX-indexet som mäter volatiliteten bland de största aktierna har närmat sig den kritiska nivån kring 30 de senaste veckorna, men lugnade ner sig något de senaste timmarna. Enligt Bengt Göransson (DI) råder det lugn och ro på börsgolvet på Wall Street, inte en antydan till panik eller oro. Det tror jag inte är så konstigt, det är väl helt naturligt att det blir en och annan vilopaus under loppet, ingen börsuppgång i historien, eller i framtiden heller för den delen har gått eller kommer att gå spikrakt uppåt. Efter en tids uppgång kommer det en paus med en nedgång när en del av de som tidiga till festen väljer att ta lite frisk luft och säkra lite vinster.

Tekniskt ser S&P 500 ut att kortsiktigt vara på väg att justeras något. De senaste två dagarnas nedgång innebär att indexet stängt precis under MA20 som visar den korta trenden. Den långa trenden som indexet befinner sig på säkert avstånd från (hela 11 procent) har visserligen planat ut, men pekar fortfarande uppåt. RSI ligger på 51,5 och är på väg nedåt. I första hand ser jag en nedgång mot 950 och därefter ned mot intervallet 860-880. På uppsidan hittar vi motstånd runt 1012 och sedan 1020.

in-x2

 

Den amerikanska S&P 500-terminen, som jag använder för att få en hint om var vi är har stigit rejält nu på morgonen med draghjälp från de kraftiga uppgången på de asiatiska börserna den senare delen av handelsdagen. Flera tidningar har idag på morgonen skrivit att de förväntar sig en nedgång, men enligt S&P 500-terminen ser det ut att bli en svag uppgång, om någon timme vet vi vilket det blev.

esu920

 

I Baltikum är det fortsatt osäkert betonar Standard & Poor trots att de igår tog bort Litauens långsiktiga kreditbetyg BBB. Utsikterna är som de säger fortsatt negativa.

I Asien började kurserna nedåt men har hämtat sig ju längre handelsdagen fortskred. Nu är det blandad utveckling. De nedgångar vi ser nu på morgonen är inte dramatiska. Sämst går börserna i Taiwan och Kina som backar 1,2 respektive 2,3 procent klockan 06.30. Den senare delen av handelssessionen har börserna stärkts. 

Japanska Nikkei öppnade med ett gap nedåt på 0,7 procent men stärktes efter hand och strax innan lunch (japansk tid) var börsen upp med 0,5 procent, men därefter har börsen backat och ligger klockan 08.03 på plus 0,2 procent.

Första kvartalets uppgång i Japan med en 3,7 procentig uppgång i ekonomin kan enligt bedömare vara ”så bra det blir”. Den stigande arbetslösheten kan komma att lägga sig som en blöt filt över ekonomins återhämtning. Den ekonomiska återhämtning har hittills hämtat sin näring från statens räddningspaket. Företagen har skurit rejält i kostnaderna och arbetslösheten riskerar att hämma hela ekonomin.

Företag som Nikon Corp och NEC Electronic skär nu rejält i sina kostnader genom att avskeda överflödig personal och skära i kostnaderna. När det japanska folket nu går till val är det med en statsskuld som är fördubblad.

Hållbarheten i den japanska återhämtningen hänger till stor del på hur exporten går. En rapport förra veckan visar att amerikanernas förtroende över jobb och löner sjönk drastiskt.

Bank of Japans centralbankschef Masaaki Shirakawa sade förra veckan att efterfrågan på landets produkter och tjänster inte kan ta fart. Centralbanken uppskattar Japans potentiella tillväxttakt har sänkts med 1 procent, ungefär hälften av takten som ledde till Japans expansion åren innan den ekonomiska krisen. 

”Det har varit en teknisk korrektion, vinsthemtagningar var väntade. Värderingarna börjar se ansträngda ut men så länge resultaten fortsätter att förbättras kommer de att se mer normala ut med tiden”, sade Prasad Patkar förvaltare på Platypus Asset Management, och det läser vi i Bloomberg News.
De ledande indikatorerna klockan 08.15 visar att oljepriset backade igår och har fortsatt svag nedåt. Igår steg dollarn men uppgången har avtagit och backar nu något mot euron. Kronan har under natten stärkts mot både euron och dollarn. Metallpriserna, förutom guldpriset har tappat under natten. Även oljepriset har fortsatt nedåt, ett fat Brentolja kostar nu klockan 08.15 70,46 dollar.

indikatorer55

 

Läs även: Wall Street följde dyster trend (VA). Experter spår positiv börshöst (DN). Krisen är över (DN). Hur illa är det med Swedbank egentligen? (SvD). Handlare osäkra inför hösten (SvD). Pundet ner i källaren (VA). Osäker börsöppning (VA). Succé för småspararaktie (AFV). Baisse på Wall Street (AFV). Den mörka måndagen (AFV). Dyster måndag i europa (AFV). Pinka in reviret (Cornucopia)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar