Börsen idag är osäker och svårbedömd

omsattning80I fredags såg statistik och rapporter till att avsluta Stockholmsbörsen så pass starkt att årets första månad innebar en total uppgång på 0,2 procent (i gammelpressen ser jag att copy and paste gjort att alla skriver att det var en uppgång på två procent, men en öppning av månaden på 951,7 och en stängning på 953,7 kan inte bli mer än 0,2 procent när jag räknar). Å andra sidan har jag ju inte den ”journalistiska objektiviteten”, så de har nog rätt…

Fredagsbörsen slutade på 1,8 procent plus efter positiva rapporter, positiv (beror på hur man tolkar siffrorna) amerikansk statistik över BNP och ett räntebesked som innebär fortsatt ”nollräntepolitik” i USA.

OMXS30 stängde på 953,7 punkter vilket var precis kring ett ganska starkt motståndsområde. Volymen var även i fredags högre än genomsnittet för året och de senaste tre måndaderna och uppgick till 18,9 miljarder kronor. Intressant är att notera de allt fler negativa ackumulationsdagarna som tidigt och tydligt visar att det riskviljan börjar avta.

sektorer174Totalt steg 251 aktier, 148 sjönk och 179 aktier slutade på samma kurs som vid stängningen i torsdags. Köparna dominerade dagen i 86 procent av affärerna. Autoliv som kom med en rapport som uppfattades ge bra signaler för framditen placerade sig högt bland extremt högt omsatta aktier och lyckades pressa sig in på femte plats bland de totalt högst omsatta aktierna. Uppgången blev hela 5,6 procent och slutnoteringen 318,50 kronor för Autoliv. Även Boliden placerade sig högt både på extrem omsattalistan och totalt på fjärde plats. Aktien återhämtade en del av den gångna veckans haltande och slutade på plus 2,1 procent och slutkursen 99,85 kronor.

H&M var återigen högst omsatt men uppgångstakten avtog något och stannade vid 0,3 procent och slutnoteringen 437,50 kronor. Citigroup har höjt rekommendationen och riktkursen för H&M till 500 kronor. Även Handelsbaknken har lagt in aktien på köplistan.

Bästa sektor blev IT med Ericsson som draglok (tvärtom i USA). Eric steg i spåren på Nokias utmärkta resultat hela 2,8 procent till 72,85 kronor och var börsens näst högst omsatta aktie. Nokias uppgång var något mer moderat på fredagen och stannade på hyfsade 1,8 procent.

Näst bästa sektor blev råvaror där SCA med sin indexvikt lyfte sektorn mest. A-aktien steg 4,4 procent och B-aktien 3,8 procent.

Sämsta bransch blev livsmedel som slutade på 0,1 procent plus denna starka börsdag. Swedish Mats, Axfood och Aarhuskarlshamn tyngde sektorn.

Kontradefensiva läkemedel var näst sämsta sektor i fredags och steg inte mer än 0,2 procent. Getinge gick åter starkt med en uppgång på 2,4 procent till 158,80 kronor. AstraZenenca, Elekta, Biovitrum och Diamyd tyngde sektorn.

Idag väntas inga viktiga svenska rapporter men Exxon Mobil, Gazprom och Ryanair rapporter under dagen.

I Kina presenterades inköpschefsindex för januari på 55,8 – en något lägre siffra än vad analytikernas estimat kring 56,5 pekade på.
Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i januari till 61,7, jämfört med 58,2 månaden före. DN.se

Klockan 14:30 är det dags för amerikansk statistik i form av privatkonsumtion och inkomstutvecklingen för december. Klockan 16:00 presenteras ISM-index för januari och bygginvesteringar för december.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

SAS har fått höjd rekommendation av Goldman Sachs.

 

USA-börserna föll i fredags trots positiv BNP-statistik och bra rapporter från flera tunga bolag. Sämst gick det för teknikrelaterade aktier.

När börserna stängde hade S&P 500 backat 1,0 procent, DJIA 0,5 procent och tekniktunga Nasdaq Composite drog ner med 1,5 procent.

Omsättningen var betydligt högre än normalt och detta innebär att volymen har tilltagit vid nedgångarna i 5 av de 8 senaste börsdagarna, ett tecken på att riskviljan håller på att avta.

Den stora osäkerheten inför framtiden tynger de tekniktunga aktierna mest. Apple backade med 3,7 procent och Microsoft med 3,4 procent trots en rapport som var betydligt bättre än förväntningarna.

esh031På den amerikanska terminen noterar vi att USA-börserna fortsatte att backa ganska kraftigt efter Stockholmsbörsens stängning. De asiatiska börserna öppnade nedåt men har hämtat sig efterhand och terminen fortsätter att stärkas. Den europeiska Eurostoxx terminen ligger just nu (08:28) på plus 0,6 procent.

 

Det är blandad utveckling på Asiens börser, efter att ha inlett rejält nedåt har flera av börserna vänt inledande kraftiga minus till plus. I Seoul hörde biltillverkarna till vinnarna. Taiwanbörsen faller med 1,5 procent till den lägsta stängningsnivån på över två månader.

indikatorer175Bland de ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att oljepriset har fortsatt falla. Dollarn ligger på ungefär samma nivå som i fredags morse. Börserna i Asien inledde veckan rejält nedåt, men har efterhand stärkts och nu ligger flera börser på plus. Det breda Asia Pacific All-Cap indexet ligger just nu på minus 0,4 procent. Ett fat Brentolja kostar nu 71,6 dollar. Guldpriset har stigit något sedan i fredags morse och ett ounce kostar nu 1083 dollar. Metallpriserna har fortsatt falla och index är nu nere på 275.

 

Läs även: Samarbetet har ett pris. Små partier hotas att utplånas i alliansen och vänsterblocket (SvD)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar