Börsveckan som gick – Vecka 4, 2010

veckan15

veckanflag18Den senaste veckan räddades ovanför nollstrecket av framförallt H&M och Nokia, i annat fall hade Stockholmsbörsen slutat på ytterligare en minusvecka. OMXS30 steg nu istället 0,2 procent under och H&M som totalt sett under veckan varit mest omsatt slutar på ett veckoresultat på 9,1 procent och stängningskursen 437,50. Nokia presenterade under veckan en rapport som överträffade förväntningarna och det som speciellt lockade tillbaks investerarna var den positiva tron på framtiden. Aktien steg hela 10,1 procent under veckan med en stängning på 103,60 kronor.

I bilden nedan till höger har jag lagt in ett diagram som presenterar de aktier på large cap som utvecklats bäst och sämst.

Även om uppgången på Stockholmsbörsen totalt sett är måttlig under veckan har det varit desto mer händelserikt om vi tar en titt på omsättningen. I torsdags uppgick omsättningen till 27 miljarder vilket är den högsta dagliga omsättningen sedan oktober 2008. Totalt omsattes aktier för 93 miljarder kronor under veckan.

aktiervecka4Jag har under den senaste tiden skrivit om att placerarkollektivet håller på att inta en alltmer negativ inställning till börsen och det tar sig bla uttryck i att fyra av de senaste tio börsdagarna har varit negativa ackumulationsdagar vilket innebär att omsättningen stigit när börsen backat. Endast två dagar har det varit positiva ackumulationsdagar, vilket innebär att börsen och volymen ökar. En snabb titt på S&P som trots allt är vår guide är förhållandet 5 negativa och 1 positiv ackumulationsdag de senaste tio börsdagarna.

USA:s BNP
Den gångna veckans viktigaste makrosiffra var utan tvekan BNP-siffrorna från USA som kom in en bit över förväntan, plus 5,7 procent för det fjärde kvartalet. Förväntningarna låg på 4,5 procent, men frågan är hur siffran egentligen är.

Som vanligt när man läser amerikanska siffror gäller det att jämföra äpplen med äpplen och ta med i kalkylen vad som döljer sig i siffrorna. Fredagens BNP-siffra lyftes till största delen av de ökande lagren, som var hela 3,4 procent av de 5,6 procenten. Om man beräknar siffran på samma sätt som vi är vana vid i Sverige, jämföra med motsvarande kvartal föregående år, då hamnar uppgången på lite måttligare 0,1 procent.

Det kan vara på sin plats att fundera på hur mycket tillväxten hade varit utan de hysteriska stimulanser och digitala sedelpressar som går för högtryck.

I DN.se kritiseras den amerikanska regeringens stödpaket på 700 miljarder dollar för att ha missat några av de viktigaste målen, nämligen att korrigera de underliggande problem som bidrog till krisen.

Den negativa vågskålen håller på att ta över allteftersom stödnivåer bryts och köparna blir alltmer kortsiktiga. Än så länge bör man vara neutralt till positivt inställd till börsen men vara försiktig att gå in i längre positioner. Så länge MA-200 pekar MA-200 pekar uppåt och kursstaplarna befinner sig ovanför är det långsiktiga klimatet positivt, men när övriga medelvärden brutits bör man vara neutral till nya köppositioner.

Den senaste veckan har indexet legat i spannet mellan 935 och 956 (med en pik upp mot 965) med MA-100 som stöd. Om OMXS30 bryter under 860-nivån eller över 986 ställer jag om den långsiktiga kompassen efter det. Tittar man närmare på Fibonacci-nivåern mellan dessa begränsningnivåer finner man att just mellan 935 och 956.

Om fib 38,2% som återfinns kring 936 bryts med en dagsstänging nedanför innebär det att även MA-100 punkteras är sannolikheten för ett test av 915 kommer att göras inom kort.

En titt på OMX i månadsdiagrammet visar på långa svansar upptill de senaste två månaderna, vilket är ett tecken på att köparna fegar ur mer och mer. Sentimentet håller på att svänga över till det negativa
negativa ackumulationsdagar
Stor svans på candlestick för nedgång

Dollarn och USA:s budgetunderskott
Att budgetunderskottet i USA skulle minska de närmaste åren ser jag som osannolikt. Det höjs en del röster om att dollarn inte kommer vara den ledande valutan i världen framöver. Personligen tror jag det kommer att ta lång tid innan någon annan valuta kommer hota dollarns ställning.  I oktober var de flesta, inklusive undertecknad negativa till dollarn. Endast några få analytiker trodde på en långsiktig uppgång för dollarn. Med facit i hand var det ett bra exempel på den psykologiska tradingkurvan. Väldigt få var positiva till dollarn och då vänder det uppåt. Läs gärna om en eventuell Eurokollaps på Cornucopia.

På samma sätt går det att applicera den psykologiska tradingkurvan på OMX och när alla var som mest positiva och artikel efter artikel skrev om hur mycket börsen har kvar att ge. Optimismen övergick mer och mer till ett lyckorus. Skall indexet orka lyfta över 986 bör det ske ganska snart, för varje dag ökar förutsättningarna för att 986 var toppen för denna gång. Hur stor rekyl det blir är naturligtvis omöjligt att säga, men om 870-området bryts kan det mycket väl bli en W-formation.

När stödnivåer bryts och volymerna tilltar i nedgångarna kan det vara tecken på att en nedgångsfas är på väg att etableras. Det är då viktigt att hålla koll på stöd- och motståndsnivåer. Jag kommer dagligen att lägga ut pivotpunkter inför kommande tradingdagar och i mån av tid också brakeoutnivåer strax efter klockan 10.00.

 

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar