Svansen i fredags och den positiva avslutningen smittade som väntat av sig när startskottet gick för Stockholmsbörsens årets näst sista månad. Indexet öppnade uppåt och lyckades redan i inledningen ta sig upp för att testa av motståndsnivån vid 1097 som höll och då stärktes naturligtvis säljarna som höll i taktpinnen till strax innan lunch. Från lunch och fram till statistiken började komma in på eftermiddagen var det relativt sidledes. Avslutningen gav inte mycket information inför öppningen idag, det skall i så fall vara svansen på nedsidan (se nedan). Måndagens stängning på 1091,69 innebar en marginell uppgång med 0,22 procent. Omsättningen uppgick till 11,7 miljarder kronor, vilket var den lägsta omsättningen sedan den 18 oktober och 11 procent under snittet.
Bästa sektor blev verkstad där Sandvik återhämtade en del av nedgången på mer än 4 procent i fredags. Igår steg aktien 3,9 procent till 104,60 kronor. Kollegorna Atlas Copco och Assa följde med upp med tydliga uppgångar.
Eniro-aktien är kul att följa, även om jag inte vill trejda aktien. Igår steg aktien nästan 12 procent till 4,81 kronor – men det är farligt att försöka fånga en fallande kniv.
Även om det är skakigt och nervöst inför kongressvalet och Fed-mötet är sentimentet fortfarande positivt och allt färre spekulerar i en nedgång. Antalet utlånade aktier (blankade) minskade under vecka 43 och 42. Den aktie som är klart hårdast blankad är TeliaSonera, därefter följer Alfa Laval och Nordea.
VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg ytterligare 3,0 procentenheter till 21,8 igår. VIX har de senaste dagarna stigit, trots att inte börserna fallit, vilket tyder på en tilltagande oro. Rörelsen följer till stor del utvecklingen för dollarn. Kommer Fed ”att trycka tillräckligt med pengar för att fortsätta pressa dollarn”? En stigande dollar kommer att göra det dyrare för USA att ”köpa tillbaks statspapper” och ha en negativ påverkan på den galopperande statsskulden. Ju snabbare VIX stiger på osäkerhet, desto större risk för en stundande nedgång. Än så länge förväntar sig inte placerarkollektivet mer än en måttlig volatilitet den närmaste 30-dagarsperioden. Stiger VIX snabbt mot 30 kan en nedgång på börsen gå snabbt på samma sätt innebär en nedgång mot 15-16 skapas ett ”bedrägligt lugn” och då är det enkelt för säljarna att ta över, när garden hålls ”för lågt”.
Världens börsögon kommer de två närmaste dagarna att vara helt fokuserade på vad som händer i USA. Får Obama underkänt och hur kommer marknaden att ta emot Fed:s lättnader. Som jag skrev tidigare imorse ser dollarn ut att vända vid taket i den kortare konsolideringen. Det kan ge upphov till en initial (liten) uppgång är tisdagen inleds.
Motstånd: 1097 / 1102 / 1114 / 1120 / 1126 / 1130 / 1147
Stöd: 1085 / 1078 / 1066 / 1056-54 / 1044
Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX R med en hävstång kring 8,13 och en stop loss på 986,00.
Nedgång: MINISHRT OMX N med en hävstång kring 9,21 och en stop loss på 1173,00.
Den svenska tillväxten mattades något i oktober. e24
Boliden fortsätter sin kapitalmarknadsdag och Volvo håller investerardag i New York. Man bör undvika att trejda dessa aktier under dagen, det som sägs kan tolkas fel och orsaka stora svårbedömda rörelser.
Följande bolagsrapporter kan vara intressanta idag:
Aarhuskarlshamn (kl 8.30), GHP (kl 8.30), Havsfrun (runt lunch), Indutrade (kl 10.00), Svedbergs (kl 9.00), Sweco (runt lunch), Vitrolife (kl 8.30), Chr Hansen, Danske Bank (kl 8.00), BP (kl 8.00), Emerson Electric (före USA-börsernas öppning), Marathon Oil, Pfizer (före USA-börsernas öppning), Trimble (efter USA-börsernas stängning)
Håll koll på följande börstider idag:
– EMU: inköpschefsindex (def) oktober kl 9.58
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 12.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 21.30
– USA: ABC konsumentförtroende, veckosiffra kl 22.00
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster)
Analyser på Text-TV, se sidan 219
Som väntat öppnade de amerikanska börserna upp och passerade under några minuter 1191 för att vända ner vid 1196 och därefter parkera under 1191 resten av dagen. Nedgången fortsatte svagt fram till kl 20.00 (svensk tid) då vi fick en vändning som hyfsade till siffrorna något. Den initiala styrkan räckte inte för att skapa en positiv start på månaden. Stängningen på 1184,38 motsvarade en ”uppgång” på 0,09 procent. De händelsefattiga dagarna fortsätter förmodligen till efter Fed-beskedet imorgon, eller om halvtidsvalet skapar tilltro eller kaos redan ikväll. Totalt bytte 2,9 miljarder aktier ägare, vilket var 13,6 procent färre än snittet.
Vid stängningen noterades Dow Jones Industrial Average precis ovanför nollan med en uppgång på 0,1 procent till 11.125 medan Nasdaq Composite backade 0,1 procent till 2.505.
Strax innan börsöppningen kom statistik som visade att de privata inkomsterna i USA sjönk med 0,1 procent i september. Analytikerna hade väntat sig att inkomsterna skulle ha ökat med 0,2 procent. Konsumtionen ökade men inte riktigt så mycket som analytikerna hade väntat sig.
Inköpschefsindex för den amerikanska tillverkningsindustrin steg till 56,9 i september, vilket var bättre än förväntningarna.
Amerikanska byggnadsinvesteringar steg med 0,5 procent under september, vilket var betydligt bättre än den minskning med 0,5 procent som analytikerna förväntade sig.
De närmaste dagarnas utveckling på S&P 500 styrs till största delen av kongressvalet och Fed:s möte imorgon. Kommer besked om att trycka tillräckligt med digitala dollar är det en positiv katalysator och kan få indexet att bryta upp mot primärmotståndet 1220. Den minsta osäkerhet kring Fed:s agerande kan få luften att gå ur ”återhämtningen” i USA och det kommer vare sig vi vill det eller ej att smitta även den svenska börsen. Den starka avslutningen och en svagt fallande dollar (än så länge) borde åtminstone inledningsvis på nytt ta indexet upp mot 1200-nivån men vågar köparna hålla i, det är svårare än vanligt att förutse.
Motstånd: 1194 / 1200 / 1204 / 1220 / 1240
Stöd: 1176 / 1068 / 1160 / 1150 / 1132
Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 9,79 och en stop loss på 1098,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 8,71 och en stop loss på 1282,00.
Det är mestadels små rörelser på de asiatiska börserna idag på morgonen. Vem vill sitta med Svartepetter om det visar sig att Fed-beskedet inte motsvarar förväntningarna? Efter Fed:s räntemöte som inte presenteras förrän under onsdagen kommer Bank of Japan och Bank of England att presentera sin räntepolitik. Den japanska yenen noteras på den högsta nivån mot dollarn sedan 1995 och det pressade inledningsvis den japanska börsen som dock hämtade sig på slutet och stängde precis ovanför nollan. I Kina faller Shanghaibörsen med 0,8 procent och den Australienska börsen noteras kring nollan.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 noterar jag att dollarn har vänt ner som jag skrev om i morgonens dollaranalys. Taket i den kortare konsolideringsformation som rått ett tag ser ut att hålla och det kommer troligtvis att leda till ett test av 6,51-nivån inom kort. Oljepriset fortsätter upp och ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 85,10 dollar. Guld- och silverpriserna noterar små uppgångar i dollar, men inte mer än vad dollarn fallit.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, banker, aktier, index, terminer, styrränta, bästa börsmånaden, sämsta börsmånaden, AORD, Bovespa, IMF, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, Kina, skuldkrisen, teknisk analys, banker, dollar, räntan, kronan, guld, olja, HFT, högfrekvenshandel, bostadspriser, utdelning, Affärsvärlden, Affärsvärlden aktietips, Börsveckan, regeringen, HQ, skräpbolagen Eniro och Labs2, rapporter, biovent, elen allt dyrare med vindkraft, Apple, Alcoa, Chevron, SAAB misslyckas igen, SVD, SVD, Exporten hotad, SVD