Utbrott hos både OMXS30 och SP500

sammanfattningNEW YORK: NY TOPP PÅ OLJE- OCH TRUMP OPTIMISM, S&P +0,8%

STOCKHOLM (Direkt) Rusning i oljan och optimism kring Donald Trumps presidentskap, fick de amerikanska börserna att stiga till nya rekordnoteringar på måndagen. Facebook och Amazon ledde teknikbolagen högre.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till 18.956. S&P 500 steg 0,8 procent till 2.198,18 vilket var en ny högsta stängning. Nasdaq Composite avancerade 0,9 procent till 5.368.

”Det är bra tryck på aktiemarknaden nu på förnyad tro på att skattesänkningar och stimulanser kommer under 2017 och 2018. Marknaden handlas upp på tro att vinster och försäljning ska öka under 2017”, sade Chad Morganlander, vid Stifel Nicolaus & Co, till Bloomberg News.

Oljan steg nära 4 procent sedan Iran signalerat optimism om att Opec kommer att komma överens om att minska utbudet och Irak sagt att landet kommer att erbjuda nya förslag för att ena gruppen innan medlemmarna möts i Wien nästa vecka.

Energi var den starkaste sektorn inom S&P500, jättarna Chevron och Exxon ökade dryga procenten vardera. På valutafronten tappade dollarn mot euron för första gången på elva dagar, vilket gav extra draghjälp till oljan.

Teknikaktier har fått viss revansch sedan gruppen haft det svårt i samband med att Donald Trumps valts till president, då han uttalat sig negativt om sektorn.

Facebook, som på kort tid tappat 12 procent, ökade 4 procent. Det sociala nätverket ska inleda ett aktieåterköpsprogram samt öka antalet anställda i Storbritannien med 50 procent.

”Många av de nya rollerna kommer vara högkvalificerade ingenjörsjobb. Storbritannien är fortfarande en av de bästa platserna att vara på och är en viktig del av Facebooks historia”, sade Nicola Mendelsohn, Facebooks vice vd för EMEA-regionen, till Bloomberg News.

I sektorn steg Amazon 2,6 procent på mediauppgifter om att näthandelsjätten för samtal gällande spelrättigheter med bland annat NBA och NFL.

Sämre gick det för Tyson Foods som rasade 15 procent efter att USA:s största producent av kött signalerat lägre än väntade intäkter för 2017.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 3 punkter till 2,32 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Om vi nu kommer att bjudas på utbrott från sina respektive tradingranger i både DAX och SP500 är chansen stor att vi sett vinterrallyt inledas.”

Redan vid gårdagens inledning markerades dagshögsta vid 1482 och exakt vid 10:30 sattes dagslägsta vid 1466. Stängningen vid 1478,6 motsvarade endast en marginell uppgång med 0,1 procent.

Den extremt positiva reversalformation för lite mer än en vecka sedan följdes av en något mindre negativ reversal som nu håller på att tas ut. Även om spänningen ner mot MA-20 är något stor talar mer för fortsatt uppgång både på kort- och längre sikt. Vi ska naturligtvis vara beredda på rekyler men så länge inte 1440 och framförallt 1400-nivån punkteras är dessa hälsosamma.

Volymen igår var lägre än i fredags och 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Neurovive (kl 8.30)

FIRST NORTH
– Clavister (kl 8.00), Index Pharmaceuticals (kl 8.00), Stillfront (kl 8.45), Brinova (före börsöppning), Magnolia Bostad (före börsöppning)

AKTIETORGET
– Senzime

ÖVRIGA NORDEN
– Golden Ocean (på morgonen), Next Biometrics, Seadrill

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Medtronic (kl 12.45), Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Remiums kapitalmarknadsdag med Probi, Lammhults, Midsona, Swedencare, Biogaia och Pricer kl 9.00-16.00
– Stillfront: investerarträff hos Redeye kl 12.00-13.00
– Pandox: arrangerar hotellmarknadsdag kl 13.00-18.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Alligator Bioscience: anmälningstid avslutas inför notering på Nasdaq Stockholm
– Ivisys: anmälningstid i nyemission avslutas
– Miris Holding: första dag för handel i nyemission
– Serneke: anmälningstid avslutas för privatpersoner inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 23/11 för institutioner)
– THQ Nordic: första dag för handel på First North

KAPITALMARKNADSDAG
– Net Insight kl 9.00-12.30
– Oscar Properties kl 9.00-12.00
– Alfa Laval: kl 10.30-16.45
– Huhtamäki

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: CBI industriorder november kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 14.55
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: försäljning befintliga bostäder kl 16.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

POLITIK
– Riksdagen: Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra besöker riksdagsjournalisterna kl 10.00

MAKRO ÖVRIGT
– HUI: presenterar årets julklapp kl 7.45
– SEB: konjunkturprognos kl 10.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Månadsgrafen har än så länge ett positivt utseende föregående vecka noteras klart högre och har inte någon oroande svans på ovansidan. Helst skulle jag önska att spänningen ner mot MA-20 vore något mindre vid ett utbrott och en ny ATH-notering, men ju mer trenden etableras desto större chans att rekyl- och utbrottet blir värda att haka på.”

Veckan inleddes med ett positiv gap och den följande rekylen lyckades inte punktera 50%-nivån vilket i sin tur triggade köparna som höll i taktpinnen större delen av dagen. Vid handelsdagens slut noterades den högsta stängningen någonsin vid 2198,2 som motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Spänningen ner till MA-20 har inte varit lika stor sedan den 22 juli men samtidigt visar indexet allt mer tecken på att etablera en trend som är värd att haka på, men kanske inte just nu. Det råder just nu en negativ minidivergens mot de korta momentumindikatorerna samtidigt som kursen de senaste veckorna nästan presterat en normal årsuppgång. När kursen historiskt stigit mer än 5 procent på två veckor har detta i ungefär hälften av fallen lett till uppgång på en veckas sikt men på två veckors sikt har kursen stått högre i 61 procent av fallen och nästan 70 procent den kommande månaden. Vad säger detta? Jo, att det är en viss risk för en stundande rekyl men att chansen till uppgång därefter är mycket god.

Volymen igår var lägre än i fredags och 4 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar