Stockholmsbörsen: Svansen som jag ”pratade om” i fredags morse, tillsammans med bättre sysselsättningsstatistik än väntat fick den svenska och övriga europeiska börser att smyga sig uppåt i fredags. Arbetslösheten i USA sjönk under drömgränsen, för Obama, 8 procent.
Efter en inledande uppgång till 1099 föll kursen och stängde på 1093,5 vilket motsvarade en uppgång på 1,0 procent.
Förra veckan stängde på plus 2,0 procent vilket innebär att årets uppgång uppgår till 10,7 procent.
Fortsätter kursen hålla sig på nuvarande nivå kommer den negativa formationen i månadsgrafen att bli falsk. I veckografen är köparna på väg att ta tillbaks de senaste veckornas säljtryck.
Fredagens omsättning uppgick till 10,6 miljarder kronor vilket var den högsta omsättningen under förra veckan och 12 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 9,5 miljarder kronor.
Bästa sektorer i fredags blev gruvbolag och verkstad men de flesta sektorer som steg mellan 1,3 och 1,8 procent. I den andra änden av vågskålen hittar vi oljebolag och teknikbolag tillsammans med detaljhandel som föll med 0,2-0,5 procent.
Bäst utveckling bland de 62 bolag jag dagligen följer gick SKF B (+3,4%), Axis (+3,1%) följt av Alfa Laval (+3,1%).
Det är med illa dold stolthet jag kan meddela att de aktier (Alfa, SKF, SEB, Boliden och Assa) som enligt min nya modell WT2 gav köpsignaler mellan klockan 11:00 och 12:00 med exit för de flesta i samband med stängning gick ”ganska” bra :-).
Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B 725 Mkr (+1,0%), HM B 641 Mkr (-0,3%) följt av SKF B 534 Mkr (+3,4%).
S&P 500: Trots en betydligt positivare sysselsättningssiffra än väntat ”försvann” köparna redan efter en timme i fredags. Vi ska dock fortsätta vara försiktigt positiva så länge vi inte fått någon ny lägre botten. Jag har under en tid påpekat att Apple är ett orosmoln och de har alla tecken på ”Superbia”/övermod som är livsfarligt för en marknadsledare. Vi har historiskt sett många företag som tror att de är odödliga och inbillat sig att ”de är” marknaden, alldeles oavsett vad de bjuder på (Nokia, Luxor, Philips…). Apples senaste telefon är ett lysande exempel på hur man tror en ny telefon, som i många fall är sämre än föregångaren, ska räcka för att hålla sig kvar på tronen. Jag brukar lite tillspetsat säga att Nasdaq är Apple även om omviktningen innebär en viss försvagning. Oavsett vad vi tycker är det alltför många tecken på bubbelvarning för att det ska kännas komfortabelt.
OMXS30: Under mer än en vecka har jag ”pratat” om 1086-nivån och i fredags fick vi som väntat efter torsdagens svans från 50-dagars medelvärde ett utbrott upp över nivån, som även bar upp över den fallande motståndslinjen. Innan dagen var slut hade dock köptrycket avtagit och stängningen skedde under 1094, vilket var negativt. Idag är det viktigt att inte stängningen sker under den sekundära fallande stödlinjen (den streckade), det kommer utgöra en trigger för nedgång som förstärks om även utbrottsnivån 1086 punkteras.
Intresseklubben har antecknat följande idag:
– MTG köper resterande andel i danska TV2 sport
– Bure: Di anser fortfarande att aktien är köpvärd
– Stora Enso: Credit Suisse sänker reken
– Elekta: Får en stor order från Danmark
– Holmen: Credit Suisse höjer reken
– HM: Barclays sänker reken
– Huawei: Bolaget anses vara en säkerhetsrisk för USA
– Kinas tjänstesektor stärktes i september
– Spanien: Nu behöver även Kanarieöarna stöd…
– Varslen ökar i Sverige till en oroväckande nivå enligt en artikel i SvD
– Löfven gick till hård attack mot regeringspartierna som jag tyckte var lama i gårdagens debatt
– Thomas Östros är positiv till att Sverige går med i en bankunion, men inte nu. Att karln slog i huvudet för många år sedan visste vi alla men det är nog allvarligare vad vi tidigare trott…Rapporter idag:
– HTCÖvrigt:
– Tokyo-börsen håller stängt
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av TextilwirtschaftHåll koll på följande tider idag:
– Kina: HSBC tjänste-PMI september kl 4.30
– Tyskland: handels- och bytesbalans augusti kl 8.00
– SEB: boprisindikator oktober kl 8.30
– AF: veckosiffror kl 10.45
– Tyskland: industriproduktion augusti kl 12.00
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00
USA: Strax innan USA-börserna öppnade i fredags presenterades statistik som visade att den amerikanska arbetslösheten sjunkit under den magiska gränsen 8 procent, vilket var bättre än vad analytikerna förväntade sig. Efter en inledande uppgång tyngde teknik- och telekombolagen av bland annat Apple efter siffror som visade att Samsung, mycket tack vare sin lyckade Galaxy-serie, redovisade ett rekordresultat. Teknikintensiva Nasdaq 100 föll inte oväntat mest och slutade på en nedgång på 0,6 procent. Bäst gick DJIA med en uppgång med måttliga 0,3 procent.
Efter en inledande uppgång till motståndet 1471 som nåddes efter en timmes handel vände indexet ner och stängde till slut på 1460,9 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,03 procent. Det var tydligt att köparna saknade riskaptit vilket fick kurserna att falla under relativt låg volym. Det är dock aldrig ett gott tecken när de teknikintensiva börserna faller mest.
I torsdags skrev jag: ”I och med att 1448-nivån togs ut, om än marginellt i onsdags har det kortare sentimentet stärkts”. Igår fick vi bevis på det och tolkningen av statistiken löd: ”Nedgångarna i antal arbetslösa och orderingången förra veckan kunde varit sämre vilket fick riskaptiten att tillta”. Vi vet att fredagens jobbsiffra kom in bättre än väntat vilket är positivt för Obama.
Asien: Japan håller stängt idag. Det är mestadels nedgångar på de asiatiska marknaderna idag. Sämst går Taiwan som backar med 1,0 procent. Kinesiska Shanghai faller precis om den Sydkoreanska börsen med 0,7 procent. Australiska All Ordinaries backar med lite mer måttliga 0,3 procent. Dollarn stiger mot både kronan och euron.