(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna stängde på båda sidor nollan på torsdagen, efter en handelsdag där marknaden försökte smälta de signaler som kommit från
Fed-chefen Janet Yellen efter räntebeskedet kvällen innan. Bland enskilda bolag klättrade Blackberry efter en stark rapport, medan General Electric försökte vinna dragkampen om Alstom.
Fredagen blev en lugn tillställning där kursen hovrade strax ovanför torsdagens stängning och till stor del präglades av derivat- och kvartalslösen.
”Det kommer att bli intressant att se hur Feds budskap utvecklar sig under de närmaste kvartalen då inflationen svävar runt det långsiktiga målet. När arbetslösheten förväntas ticka under 6 procent före årsskiftet, och löneökningar väntas ta fart under det andra halvåret, kommer policymakare känna en ökad press att röra räntan från noll – kanske snarare än vad marknadsaktörer i nuläget antar”, skrev Joseph Lavorgna, USA-chefekonom på Deutsche Bank, i en analys och påpekade att inflationsökningen på månadsbasis visade en imponerande bredd.
Timken, SKF:s amerikanska konkurrent, klättrade 3,1 procent efter en höjd resultatprognos för helåret 2014.
Vidare förnyade General Electric sitt bud på Alstoms energitillgångar i samband med att General Electrics vd Jeffrey Immelt träffade Frankrikes industriminister Arnaud Montebourg på torsdagen. Bland annat föreslogs bildandet av tre samägda samriskbolag inom bland annat förnyelsebar energi och kraftöverföring.
På makrofronten steg Philadelphia Federal Reserves månatliga index över den ekonomiska aktiviteten i näringslivet till 17,8 från 15,4 i juni, medan väntat var ett index på 14,0.
Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd minskade till 312.000 personer under förra veckan, vilket var i linje med förväntningarna.
Vidare visade statistik att på torsdagen att USA:s ledande indikatorer steg med 0,5 procent i maj, vilket var något under förväntningarna.
Förtroendet bland de amerikanska konsumenterna steg till 37,1, från 35,5 under förra veckan, jämfört med veckan innan.
Stockholmsbörsen: Den gångna veckan innebar en ytterligare nedgång med måttliga 0,3 procent vilket innebär att juni månad noteras för en nedgång med 1,1 procent och uppgången sedan årsskiftet uppgår nu till 4,0 procent.
Den senaste tidens rekyl har än så länge inte lockat tillbaks köparna så att lågpunkten från början av juni tagits ut.
För en vecka sedan skrev jag: ”Den korta sentimentsnivån hittar vi inför veckan mellan 1393-1395, som fungerar som en vattendelare”.
De senaste dagarnas rekyl tog i fredags ner indexet till den sekundära stödnivån kring 1380 som jag pratat om som den första nivån där vi kan börja fundera på att åter kliva på för uppgång. I fredags fick vi dessutom se köparna komma tillbaks och skapa en svans på nedsidan som jag ser som positivt.
Om kursen tar sig förbi 1397,4 på måndag för vi en köpsignal med hjälp av en av mina favoritformationer med stoppen placerad kring 1381.
Torsdagens volym var marginellt lägre än i onsdags och 7 procent under det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.
Totalt steg 305 aktier i torsdags medan 176 backade. 71 procent av aktierna på Largecap steg.
Högst omsatta aktier under torsdagen blev Volvo B där aktier för 984 miljoner kronor omsattes. HM B kom på andra plats där aktier för 935 miljoner kronor omsattes. Nordea kom på tredje plats med totalt 671 miljoner kronors omsättning.
Bästa sektorer under torsdagen blev teknologi och verkstad. Sämsta sektorer blev kraftbolag och konsumenttjänster.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i torsdags Volvo B (+2,6%) följt av AstraZeneca (+2,2%) och Electrolux B (+2,0%). Sämst gick Hennes & Mauritz (-0,5%) och SHB A (-0,3%) följt av MTG B (-0,2%).
OMXS30 inför veckostarten:
SP500 inför veckostarten:
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:
STÄMMOR
– Josab International, Mycab International
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad : veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Outokumpu: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:25
– Wesc: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 7/7)
MAKROSTATISTIK
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) juni kl 3.45
– Frankrike: industri-PMI (prel) juni kl 9.00
* Tyskland: industri-PMI (prel) juni kl 9.30
– EMU: industri-PMI (prel) juni kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Markit industri-PMI (prel) juni kl 15.45
* USA: försäljning befintliga bostäder maj kl 16.00
USA: Kursen fortsatte upp både under torsdagen och fredagen som var en häxfredag (kvartalslösen). Stängningen skedde nära dagshögsta vid 1962,9 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent och en ny ATH-stängning.
Den gångna veckan innebar en uppgång med 1,4 procent vilket innebär att juni månad noteras för en uppgång på 2,0 procent och uppgången sedan årsskiftet uppgår nu till 6,2 procent.
Fed-beskedet, eller snarare brist på besked fick placerarkollektivet att dra en lättnadssuck. De senaste tidens inflationssiffror bekymrar åtminstone inte den duvaktiga Janet Yellen som indikerar fortsatt lågränta och indirekt att det inte ges några vettiga alternativ till aktier.
Även om noteringen nära en långsiktigt stigande motståndslinje ser lite besvärlig ut och innebär förhöjd risk om vi ska ta nya positioner för uppgång kan vi inte bortse från de högerställda cyklerna och att de senaste sex dagarna stängt nära dagshögsta.
För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge varken 20- eller 50-dagars medelvärde punkterats ska vi befinna oss bland köparna och inte förrän vi ser tydliga noteringar under 1810 kan det vara intressant att börja snegla åt positioner för nedgång på lite längre sikt”.
Volymerna var naturligtvis extrema eftersom det var häxfredag i fredags och därför anser jag inte dem relevanta som jämförelse.
Bästa sektorer i fredags blev energi och hälsovård. Sämst gick telekom ohc ickecykliska produkter.
Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple vände ner och backade med 1,0 procent för att stänga vid $90,9. Google fortsatte upp även under fredagen och steg med måttliga 0,3 procent för att stänga vid $556,4. Twitter avancerade ytterligare 0,9 procent och stängde vid $39,2 och även den sociala kollegan Facebook steg men dock något måttligare med 0,2 procent och stängde till slut vid $64,5 efter torsdagens nedgång.
Asien: De inledande uppgångarna har efterhand blivit osäkrare och övergått till ett blandat utseende.
Nikkei: +0,1%
Kospi: +0,4%
Shanghai: -0,5%
Hang Seng: -0,6%
Taiwan: +0,0%
Bombay: -0,3%
All Ordinaries: +0,6%