Börsen nedåt – press från Asien

Stockholmsbörsen som var rejält volatil i fredags men stängde till slut uppåt med  1,99 procent upp på 919,9 punkter, totalt omsattes aktier för 17 miljarder kronor. 260 aktier steg, 146 backade och 154 slutade på samma kurs som i torsdags. Köparna dominerade rejält åtminstone fram till klockan 15.30 då 90 procent av affärerna skedde uppåt därefter tilltog volatiliteten och osäkerheten. När börsen stängde låg plankan på 84 procent köp och 14 procent sälj.

Tekniksektorn agerade draglok med Ericsson och Nokia i spetsen efter prognoshöjningen från både Dell och Intel. Riskaptiten ökade vilket tydligt avspeglar sig på sektorbilden nedan. Medicin och hälsa gick klart sämst när många viktiga om till mer risk.

Ericsson var mest omsatt och aktier för totalt 2 miljarder kronor omsattes,  mer än tio procent av hela börsens omsättning. Aktien steg med 3 procent till 68,80. I USA fortsatte uppgången för Ericsson, dock med måttliga 12 öre efter Stockholmsbörsens stängning.

H&M var näst mest omsatt, aktien steg 1,8 procent, därefter hittar vi på tredje plats Nordea som stängde 1,2 procent högre än i torsdags.

Bankerna steg på bred front efter IMF:s besked att de godkänner utbetalningen av nästan 200 miljoner Euro. Swedbank passerade åter motståndsnivån kring 75 kronor och stängde 3,38 procent upp på 76,50. SEB A steg 3,5 procent till 51,75 kronor.

Volvo återhämtade sig och steg hela 4,1 procent till 63,75. Kollegan Scania gick sämre och stängde 1,9 procent ner med 89,75 kronor efter att den tyska lastvagnstillverkaren MAN meddelat att han inte kan se några förbättringar på den europeiska lastbilsmarknaden.

sektorer57

Det stigande oljepriset fick bla PA Resources att avancera 2,4 procent.

OMXS30 avancerade hela 1,99 procent i fredags efter att ha varit uppe och testat motståndsnivån runt 923-925, som höll denna gång. Trots en kraftig uppgång förra fredagen har OMXS30 stått emot bra och höjden på rekylen har varit måttlig. 900-nivån testades flera gånger under veckan och bortsett från ett litet falskt utbrott har stödet stått pall. Stängningen var positiv i fredags och tekniskt har en formation för fortsatt uppgång formerats. En uppgång över 925 innebär att köparna fortsätter att dominera. En nedgång under 916 kommer förmodligen att leda till ett nytt test av stödnivån 895-900.

omxs30real22

 

Idag är det inga svenska rapporter av värde. I natt har det kommit en del statistik från Japan:
– PMI för tillverkningsindustrin steg till 53,6 i augusti från 50,4 i juli. 
– Japansk industriproduktion ökade med 1,9 procent i juli, jämfört med föregående månad. I jämförelse med samma månad förra året sjönk indexet med 22,9 procent. Det var något bättre än analytikernas förväntningar.
– Även detaljhandeln steg i juli månad med juni, men sjönk 2,5 procent jämfört med samma månad förra året.
– Den japanska yenen stärks rejält under morgonen efter det historiska valet och maktskiftet.

Idag klockan 10.00 kommer det preliminär statistik över KPI för euroområdet i augusti. Klockan 15.45 kommer det statistik över inköpschefsindex för industrin i Chicagoområdet i augusti. Analytikerna förväntar sig en uppgång till 48 från 43,4 i juli månad. På torsdag kommer det information över ECB:s penningpolitiska möte och även räntebesked från Riksbanken, inte många tror på någon förändring av räntenivån.

I USA var det små rörelser även under fredagen. Bäst gick det för teknikaktierna Dell och Intel. Vid stängningen hade S&P 500 backat 0,2 procent, DJIA sjönk 0,4 procent och Nasdaq klarade sig precis ovanför nollstrecket, plus 0,1 procent. Omsättningen var något högre än de senaste dagarnas genomsnitt. Intel steg 4,0 procent och Dell noterades för en uppgång på 1,8 procent. AIG steg 5,0 procent efter att bolaget meddelat att de avser betala igen de 182,5 miljarder dollar som de tidigare erhållit i statligt stöd. Det börjar bli nervöst bland de stora elefanterna som under en tid pratat om att vändningen är nära och att alla index är överköpta. Inte ens fredagens positiva jobbsiffra lyckades övertyga köparna till ett fortsatt rally, vilket många tar som ett tecken på att toppen är nära.

S&P 500 terminen som jag använder för att se vilken höjd indexen befinner sig på visar att de kinesiska börsernas kraftiga nedgångar idag kommer att sätta press på de europeiska börserna i öppningen. När detta skrivs testas stödet runt 1020 och bryts det finns det nog risk för att rikta fokus på nästa stöd som ligger runt 1016, detta skulle i så fall tyda på en nedgång på runt 1,0-1,5 procent inledningsvis (dessa siffror skall tas med en hink salt), men det är bra att ha en liten tanke på att låta klimatet styra, så att man inte hoppar på tåget uppåt förrän OMXS30 passerar 925.

esu928

 

De amerikanska statspappersräntorna sjönk i fredagens sluthandel och har fortsatt nedåt efter den skakiga kinesiska öppningen.

Asien pressas ordentligt efter förnyad oro över utvecklingen i Kina. Orsakerna uppges vara av både tekniska karaktär och överköpta nivåer. Även trovärdigheten i Kinas statistikflöde ifrågasätts.

Den japanska börsen steg inledningsvis och reagerade positivt på valsegern för oppositionspartiet DPJ. Nikkei var upp emot den högsta nivån på elva månader. När de kinesiska börserna öppnade dämpades glädjeyran något då börsfallen i Kina fortsatte. Shanghai öppnade ner med över 5 procent. Oron i Kina accelerar efter fortsatt oro för både likviditet och trovärdighet till statistik som landet lämnar. Exportbolagen pressas av den stigande yenen.

De ledande indikatorerna klockan 08.00 visar att de amerikanska terminerna fortsatt nedåt efter fredagens stängning. Det är något fel på det kinesiska indxet som ligger runt 5 procent ner. Kronan tappar mark och dollarn stiger mot euron. Oljepriset backar, men det är än så länge små förändringar på metallpriserna.

indikatorer65

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar