Börsen öppnar nedåt – konsolideringen tajtas till

Stockholmsbörsen öppnade uppåt i fredags, därefter präglades dagen av små rörelser. När börsen stängde var det på ett svagt plus på 0,2 procent på 918 punkter, som fick avsluta veckans totala uppgång på 3,0 procent. Den låga omsättningen på 11,2 miljarder kronor tyder, precis som de små rörelserna på osäkerhet inför den närmaste tiden. Även i resten av europa var det små rörelser.

Totalt var det 238 aktier som steg i fredags, 142 aktier backade och 132 aktier slutade på oförändrad nivå. Plankan visar att köparna dominerade något 63 procent köp och 32 sälj. Bland extremt omsatta aktier hittar vi Autoliv, Metro och Swedbank.

Bästa bransch blev energi som steg 1,5 procent, IT och råvaror steg bättre än börsen i helhet. Bland råvarubolagen som gick starkt hittar vi bla SSAB som steg med hela 5,3 procent till 115 kronor, påhejat av stigande stålpriser. Boliden steg 2,0 procent och Lundin Mining 0,8 procent. Lundin Petrolium återhämtade lite förlorad mark och steg 3,1 procent.

Guldpriset fortsatte uppåt och det börjar spekuleras i om det kan vara en ny bubbelvarning på gång. Prospekteringsbolaget Nordic Mines steg hela 8,7 procent i spåren av det stigande guldpriset.

Verkstadsbolag och banker steg, men betydligt måttligare än tidigare i veckan och vissa bolag inom sektorerna, bla ABB backade efter de besked som lämnades när bolaget i fredags höll kapitalmarknadsdag.

Nordea backade 1,1 procent efter sänkta rekommendationer, SHB backade oxå 1,1 procent. Swedbank fortsätter avancera och steg 3,6 procent. Återbetalningen av de statliga stöden som den senaste emissionen skulle användas till för att banken skulle kunna låna upp pengar billigare verkar komma på skam. Trots detta steg banken kraftigt även i fredags och var börsens mest omsatta aktie. Idag redovisas priset för teckningsrätterna i Swedbanks nyemission. Priset blir 39 kronor, vilket innebär en rabatt på 40 procent mot fredagens stängning, spännande att se utvecklingen de senaste dagrna. Jag följer händelseförloppet med stort intresse.

Ericsson var börsens näst mest omsatta aktie och fortsatte uppåt med 1,7 procent till 72,80 kronor, aktien backade däremot efter Stockholmsbörsens stängning i USA med 72 öre. Nokia föll däremot tillbaks med 1,6 procent.

Klövern och Electrolux analys.

sektorer71

Teknisk analys av OMXS30 inför dagen visar att gummisnodden var ordentligt spänd inför fredagen och att trycket släppte något under dagen. Med risk för att bli väldigt tjatig tycker jag det är svårbedömt och motståndsnivån 926 måste passeras för en ny uppgångsfas. Idag förväntar jag mig ytterligare en platt och svår tradingdag. På nedsidan väntar först 910 och sedan 900 som stöd mot en nedgång.

omxs30real34

 

Idag lämnar Sectra rapport före börsens öppning.

Tidigare i morse redovisas industriproduktionen med 2,1 procent för juli, men minskade 22,7 procent jämfört med samma månad förra året. Statistiken låg i nivå med förväntningarna.

Idag är det gansa lugnt på makrofronten. Klockan 11.00 redovisas sysselsättningen och industriproduktionen inom EU för Q2 och juli månad. 11.30 lämnar Riksbanken besked om fastränteracilitet 343 dagar. Imorgon kommer den viktiga säljstatistiken från detaljhandeln i USA under augusti.

USA-börserna rörde sig med små rörelser under hela fredagen. Öppningen var positiv, men efterhand backade börsen mer och mer. Motorola steg hela 8,9 procent. Coca Cola och Boeing var två aktier som utmärkte sig positivt med uppgångar på 1,8 respektive 1,7 procent. Fedex avancerade hela 6,4 procent och Morgan Stanley steg efter beskedet att banken får en ny vd. Börsen pressades av ett fallande oljepris, där Chevron och Exxon tyngde.

Vid stängning var S&P 500 ned 0,1 procent till 1044,  Dow Jones Industrial Average backade 0,2 procent till 9.605. Nasdaq hamnade precis under nollan och tappade 0,2 procent till 2.081.

På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att nivån är betydligt lägre än när Stockholmsbörsen stängde i fredags, vilket tyder på en negativ öppning idag.

esu938

 

Idag skall Obama hålla ”försvars- och peptalktal” inför nationen senare idag.

Den tioåriga obligationsräntan sjönk 3,3 procent.

De asiatiska börserna öppnade uppåt, men har därefter tappat mark och när detta skrivs 07.10 är det ganska rött på de börser jag tittar på. Den starka yenen pressar och oron för att den senaste tidens kraftiga uppgångar har skapat oro för om värderingen står i paritet med uppgångarna. Nikkei ligger för tillfället ned med hela 2,3 procent och det breda Asia All Cap är 1,1 procent ned. Kina går bäst av de asiatiska börserna och stängde Shanghai stängde på plus 1,0 procent och Shenzen på plus 1,8 procent.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08.30 kan vi se att det är rejält nedåt i Japan, förutom i Kina. Den amerikanska dollarn har tagit revansch mot både Euron och kronan. Idag på morgonen kostar en dollar åter passerat över 7-kronorsstrecket. Oljepriset fortsätter nedåt och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 66,75 dollar. Metall- och guldpriset har backat något och guldet ligger åter under det magiska 1000-dollarsstrecket.

indikatorer80

 

Läs även: DN försöker skriva om obligationer (Cornucopia DN). Hovrätten prövar Trustor-affären (DN). Nästan 2 procent unga har sålt sex (SvD). Swedbank vill få kunderna att binda räntan (SvD). Livet efter Lehman-kraschen (SvD). ETF:er för fonder till stenåldern (dagensPS). Världens högsta och lägsta skatter (dagensPS). Fyndläge i kursflopparna (dagensPS). Årets kursrusare (VA). Dollarn tappar mark (VA). Swedbank säljs för 39 kronor (AFV). Nokiarivaler fusionerar (AFV). Veckans första aktierekommendation (AFV). Asienbörserna på fall (AFV). Dollarn över sju kronor igen (AFV). Ericssonrival steg i New York (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar