Den sista ”riktiga” börsveckan för året ligger nu bakom oss och den kan summeras som avslagen. Som väntat höjde Riksbanken reporäntan med 25 punkter till 1,25 procent. Även de svenska långräntorna har fortsatt uppåt, även efter räntehöjningen i onsdags. Trots räntehöjningen har utvecklingen bland fastighetsbolagen varit stark.
Även om jag är positivt inställd till fortsättningen börjar den de flesta börser se ansträngda ut, åtminstone på kort sikt.
Den senaste veckan har är det IT och verkstad som utvecklats bäst med uppgångar på 5,1 respektive 3,0 procent. Hittills iår har verkstadssektorn avancerat 45 procent och de senaste två åren 123 procent. Det stärker återigen tesen, som både Warren Buffet och aktiestinsen förespråkar, nämligen att långsiktigt satsa på bolag där man förstår vad de sysslar med. Sämsta bransch i år och förra året är utilities där en del vindkraftsbolag håller till (och vem förstår meningen med dessa…) sektorn har det senaste året backat 23 procent.
OMX har stigit med över 20 procent i år och med 72 procent de senaste två åren.
Det har däremot gått sämre för hälsovård och sällanköpsvaror den senaste veckan. Sektorerna har backat 1,6 respektive 1,2 procent. Hittills i år är det hälsovård och detaljhandel som gått sämst med uppgångar på 6 och 10 procent, kanske inte så konstigt att de mest defensiva sektorerna inte riktigt hänger med när marknaden söker risk.
OMX-indext befinner sig i den övre delen av den konsolidering som nu råder (mellan 1157 och 1131). Det vore hälsosamt med en mindre rekyl ner mot golvet i kanalen för att få ett hållbart utbrott. Även om indexet ser något ansträngt ut på kort sikt med ett förhållandevis stort avstånd ner mot 50-dagars medelvärde dominerar trots allt det positiva sentimentet. Så länge inte motsatsen bevisas navigerar jag för att utbrottet från konsolideringen kommer att ske uppåt. Nästa långsiktiga motstånd möter upp vid 1200 punkter, en uppgång på ungefär 4 procent från nuvarande nivå.
En tidig och hyfsat bra konjunkturindikator priset på att frakta torra bulkvaror såsom kol, järn och byggmaterial, Baltic Dry Index. Indikatorn är alltså en bra mätare på vilken efterfrågan det är på att flytta råvaror till sjöss. Dock skall man vara medveten om att väder, vind och andra yttre förhållande kan påverka priserna. När priserna på dessa frakter faller är det ofta ett tecken på att konjunkturen nått toppen. Den 20 maj 2008 nådde detta index den högsta nivån sedan 1985, ett halvår senare hade indexet fallit med 94 procent. Baltic Dry Index nu fallit under den magiska gränsen 2000 vilket innebär en nedgång med 4,6 procent den senaste veckan. Självklart kan man dra några förhastade slutsatser av detta men det stärker enligt mitt synsätt risken för att vi närmar oss ett långsiktigt motstånd. I Shipping News Daily läste jag i fredags en artikel att världens största containerfraktbolag, Maersk uttalat sig att priser under Q4 fallit och att priserna väntas fortsätta nedåt.
Guldpriset har (i dollar räknat) stigit kraftigt och närmar sig ett långsiktigt motstånd vid 1500-1550 dollar vilket motsvarar en uppgång på ungefär 10 procent.
Dollarn (USD/SEK) är på väg att punktera nacklinjen vid 6,77 som matematiskt innebär en målkurs kring 6,48 med andra ord en dollarförsvagning kring 5 procent från nuvarande nivå (6,84).
Ni som följer min blogg regelbundet, gått någon av mina kurser eller abonnerar på något av mina nyhetsbrev vet att jag vill dra öronen åt mig när optimismen blir alltför utbredd. I Dagens Industri kunde vi i lördags läsa en artikel där ett antal ”börsproffs” skrev att börsen skall upp ytterligare 10-15 procent. I Aftonbladet och systertidningen e24 presenteras de ”fonder och aktier” som kommer att gå bäst under 2011. Artiklar om hur du bäst sparar i aktier.
Men för oss teknikfundamentalister är det inga problem, så länge inte motsatsen bevisats navigerar vi för fortsatta uppångar tills motsatsen bevisats och behöver inte agera förrän något av de viktigare stöden (1120, 1112, 1080, 1060) punkteras. Vi skall inte förringa det faktum att det är många som inte vill offra sina bonusar genom ett ras de sista veckorna på året, nej nu gäller det att hålla uppe kurserna… Med andra ord kan vi förvänta oss en bra avslutning på året.
Vi hörs imorgon bitti!
By the way, ”run with the dogs” har fungerat bra i år…
Axfood, 19,7%
Castellum, 20,0%
NCC B, 25,1%
Tele2 B, 31,8%
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender, Wall Street, Gordon Gekko, banker, euro, dollar, krona, guld, troy ounce, Baltikum, USA, pension, Japan, PIIGS, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien, Irland, Eniro krisar, Tyskland stora problemet, Grälet kan sluta i handelskrig, allt svårare att hitta fynden, Bernanke växlar inte ner, Obama, det är gasen i botten som gäller, Google lyfte Nasdaq, Negativ avslutning på börsveckan, Förnyad säljsignal i USD/SEK, Problemet med Fed:s QE2, bolånebubbla, bli en vinnare på småbolag, listklättrare, finansbubblor, skippa dyra PPM-rådgivare, kinesiska orosmoln, Sälj Eniro, AFV, vindkraft, kärnkraft