TVEKSAMT NÄR MOTSTÅNDSLINJEN 2000/2007 NÄRMAR SIG

sammanfattningStockholmsbörsen: Veckan inleddes med en uppgång till motståndet 1138 men där försvann både volymen och därmed även köptrycket. Resten av dagen blev en avslagen historia med svagt fallande kurser till någon timme innan stängning då nedgången planade ut. Stängningskursen 1132,8 motsvarade ungefär samma som fredagens stängning. Gårdagens kursstapel motsvarar en bearish doji star som i och för sig behöver bekräftas med en dagsstängning under gårdagens lägsta på 1130,8.

Omsättningen uppgick till 9,8 miljarder kronor vilket visserligen var lägre än i fredags men 3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. SKF som lämnade en dyster framtidsprognos var tillsammans med HM och Nokia de högst omsatta aktierna. Vinnare av de aktier jag bevakar blev Getinge och Nokia. 52 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 2,5 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.

200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande knappt noterbart) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska vara lockande med nya köp. Två gånger bara den senaste veckan har vi sett kursen vända ner när den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000 och 2007 närmar sig. Så länge vi inte får någon säljsignal indikerar det mesta att utbrottet kommer att ske uppåt men vi agerar naturligtvis inte förrän vi fått svaret, i diagrammet.

De negativa divergenserna i framförallt intradags- men även dagsgrafen mellan priset och MACD varnar för att en topp kan vara i antågande. Som vanligt gäller det att inte agera förrän vi får en bekräftad säljsignal och den första får vi om 1116 punkteras.

Vi har ungefär 70 procent chans att få en kortsiktig botten under denna vecka (det gröna fältet i prisgrafen).

Bästa sektorer under måndagen blev kontradefensiva hälsovård (+0,7%) och finans ( +0,4%). Sämst gick teknologi (-0,5%) och verkstad (-0,2%).

Bäst av de aktier jag bevakar gick Kinnevik (+2,2%), Elekta B (+1,7%), Nokia (+1,4%) och Getinge (+1,3%).

Högst omsatta aktier under måndagen blev SKF B 697 Mkr (-0,6%), HM B 616 Mkr (-0,1%) följt av Nokia 558 Mkr (+1,4%).

OMXS30: Två gånger den senaste veckan har den fallande motståndslinjen från år 2000 och 2007 testats. Bägge gångerna har köptrycket avtagit men trots det har inte säljarna vågat sig tillbaks vilket åtminstone på kort sikt är positivt. Närmast på nedsidan bevakar jag utbrottsnivån 1119 som kan locka till sig fyndblankare om den punkteras. Det är ett mycket spännande utseende och vi vet att efter små kursstaplar kommer stora men om de bryter ut uppåt eller nedåt är för tillfället svårbedömt med en liten favör åt uppåt.

S&P 500: Än så länge har inte köparna räckt till för att ta kursen upp och förbi 1475-nivån. Det är gott om varningssignaler i de flesta tidsupplösningar, men ännu ingen bekräftad säljsignal. Så länge inte någon av de närmaste stödnivåerna 1448 och 1434 punkteras talar det mesta för att utbrottet från den nuvarande minikonsolideringen kommer att ske uppåt.

Intresseklubben noterar:
– HM:s försäljning under december var bättre än väntat
– Clas Ohlsons försäljning i december var något lägre än väntat
– Inflationstakten i Tyskland var 2 procent högre i december 2012 jämfört med 2011
– Skanska får höjd rek av Goldman Sachs
– I eftermiddag ska vi hålla koll på detaljhandelssiffrorna
– Telia får sänkt rek av Berenberg – MTG får höjd rek av UBS
– Stefan Ingves vill ha amorteringskrav på huslån, bra!
– Elpriserna är på väg upp, troligtvis kortsiktigt på grund av det kalla vädret – Finland får höjd rek av S&P

En timme innan dagens börsöppning presenterar H&M och Clas Ohlson försäljningssiffror för december.

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rics husprisindex december kl 1.01
– Mäklarstatistik: bostadspriser december kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) december kl 8.00
– Spanien: KPI (def) december kl 9.00
– Tyskland: BNP 2012 kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser december kl 9.00
– SCB: produktion näringslivet november kl 9.30
– Italien: KPI (def) december kl 10.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: PPI december kl 10.30
– Storbritannien: KPI december kl 10.30
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– EMU: handelsbalans november kl 11.00
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– Polen: KPI december kl 14.00
– USA: Empire Manufacturing Index januari kl 14.30
* USA: detaljhandel december kl 14.30
* USA: PPI december kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: lager osålda varor november kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: De senaste dagarna har präglats av små rörelser, så även igår. Inledningsvis föll indexet ner till stödet kring 1466, som blev måndagens lägsta, för att sedan sakta sega sig upp till dagshögsta 1472 en timme före stängning. Slutnoteringen 1469,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent. Det var små rörelser även på övriga index där Nasdaq 100 utmärkte sig med en nedgång på 0,5 procent. Ben Bernanke uppmanade kongressen att höja skuldtaket i februari för att undvika en ekonomisk katastrof där marknaden gå överstyr, vilket naturligtvis president Obama hängde på. Allt fler Fed-ledamöter uttalar sig offentligt om den oro de har över USA:s expanderande balansräkning.

Totalt omsattes 2,1 miljarder aktier igår vilket var lägre än i fredags och  7,8 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 268 av de 500 aktierna som ingår i  indexet steg. Transport och konsumentprodukter gick bäst medan telekom och teknologi gick sämst, naturligtvis pressade av Apple dåliga försäljning av iPhone 5. Hittills i år har S&P 500 stigit 4,9 procent och Nasdaq composite 5,3 procent.

För lite mer än en vecka sedan skrev jag: ”Kursstaplarna befinner sig alltså i ett motståndsområde, kring taket i den stigande medellånga trendkanalen med en hårt spänd gummisnodd på ovansidan. Kort sagt är det relativt stora chanser för en stundande rekyl från nuvarande nivå”. Det har egentligen inte hänt så mycket sedan jag påpekade att det var risk för rekyl. Kursen föll ner till 1451,6 vilket till en början så positivt ut men köparna har sedan dess inte haft det självförtroende som krävs för att ta ut 1475-nivån.

Asien: Det är mestadels svaga nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. De japanska och kinesiska börserna sticker ut och stiger på löften om stimulanser.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar