Stockholmsbörsen inledde den korta påskveckan uppåt, men press från verkstadsbolagen med Volvo i spetsen satte under eftermiddagen press på börsen. Indexet gick från ett stadigt plus till röda siffror fram till den sista timmen då köparna kom tillbaks när euron stärktes mot dollarn. Indexet lyftes ordentligt av Ericsson som tack vare ett antal positiva nyheter lyckades resa sig på nio.
När börsen stängde igår hade var det så nära oförändrat det går att komma. Stängningskursen för OMXS30 blev 1026,7 och en låg omsättning på 11,3 miljarder kronor, som är hela 30 procent lägre än snittet.
Det är intressant att studera vad som händer i callen efter de nya handelstidernas införande. Tidigare var det ganska små rörelser i callen, men nu påverkas inte sälla OMXS30 ett antal tiondelar under den korta callen. Är det någon som vet vad som händer och varför är jag idel öra.
Denna vecka kommer förmodligen att bli lugn. Veckans viktigaste siffra släpps på långfredagen, nämligen hur det står till med sysselsättningen i USA. Mars månad har varit helt fantastisk med en uppgång på hela 8 procent.
Ericsson var den klarast lysande stjärnan på börshimlen igår och steg hela 1,8 procent till 75,15 kronor efter positiva nyheter. Aktien stod ensam för mer än tio procent av börsens totala omsättning. Efter Stockholmsbörsens stängning backade aktien motsvarande 0,15 procent i USA.
Sämsta bransch blev verkstad, tyngd av Volvo, Sandvik och Alfa Laval. Råvarusektorn backade näst mest trots att Boliden steg 1,8 procent till 100,20 kronor. SSAB sjönk 1,2 procent till 129,10 kronor
IT blev den bästa sektorn efter Ericssons rally. Nokia backade 0,6 procent.
Energi steg med Alliance Oil och PA Resources som vinnare. PAR får nog en extra skjuts eftersom aktien släpat efter övriga inom sektorn och när energi nu drar är det nog många som upplever att tåget gått för Alliance Oil och Lundin Petrolium. Det kan vara ett dyrt sätt att tänka..
Scanica har under morgonen fått sänkt rekommendation från HSBC.
Swedbank och SEB har fått höjda rekommendationer av Evli bank.
SCB:s statistik över den svenska detaljhandelns utveckling i februari blev en besvikelse, vilket fick Kappahl att backa 0,4 procent medan Clas Ohlson gick ner med 0,2 procent.
SAS presenterar finansiell uppdatering för de senaste månaderna, inför den stundande nyemissionen.
I Japan presenterades idag på morgonen arbetslöshetssiffror som visar att det är oförändrad nivå under februari jämfört med januari. Industriproduktionen sjönk med 0,9 procent under feb jämfört med jan vilket var en något större minskning än analytikernas förväntningar på 0,5 procent. Hushållens konsumtion minskade med 0,5 procent i februrari jämfört med januari och det var betydligt sämre än analytikernas förväntningar på en uppgång på 1,5 procent.
I Tyskland steg importpriserna med 1,0 procent i februari, jämfört med januari, vilket var högre än den ökning på 0,4 procent som analytikerna hade förväntat sig.
Klockan 10.30 presenteras siffror över Storbritanniens BNP för mars.
Viktigaste siffrorna idag kommer som vanligt från USA där husprisindex presenteras kl 15.00 och hushållens konfidensfaktor klockan 16.00.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
Det var små rörelser även i USA under inledningen på den förkortade påskveckan. Bäst gick det för energiaktier som lyftes av stigande råvarupriser.
Vid stängning hade S&P 500 stigit med 0,6 procent till 1173 punkter. Omsättningen var 12 procent lägre än snittet. DJIA avancerade 0,4 procent till 10896 punkter och här var omsättningen hela 54 procent lägre än snittet. På Nasdaq steg börsen 0,4 procent till 2404 punkter under en svag omsättning som låg hela 20 procent under snittet.
Statistik avseende inflation och privatkonsumtion visade att amerikanarna handlade 0,3 procent mer i februari än i januari, vilket var helt enligt förväntningarna. Inkomsterna visade sig ligga på samma nivå som i januari.
På den amerikanska terminen noterar jag att optimismen tilltagit i Asien under morgonen. Nivån ligger nu strax över den för Stockholmsbörsens stängning igår och även om det bara är någon punkt, brukar sentimentet smitta av sig under öppningen och sedan prägla inledningen på dagen.
I Asien har börserna stigit till en nivå nära årshögsta och handeln präglas idag på morgonen åter av optimism. Det bredare Asia Pacific index ligger när detta skrivs på 0,9 procent plus. Bolag som har stor export till Europa stärks efter positiva nyheter angående problemen i Grekland och den tilltagande konsumtionen.
Stigande råvarupriser fick Mitsubishi Corp, Japans största råvaruhandlare, att stiga med 3,8 procent och Kobe Steel avancerade 2,6 procent.
Bland de ledande indikatorerna kl 08.10 noterar jag att uppgångarna i Asien tilltar. Dollarn har fortsatt att falla mot Euron och en Euro kostar nu 1,35 dollar. Kronan har stärkts mot både dollarn och euron. En dollar kostar nu på morgonen 7,21 kronor. Oljepriset fortsätter att stiga och ett fat Brent råolja kostar nu 81,5 dollar, att jämföras med 79,6 dollar igår morse. Guldpriset har fortsatt upp (i dollar räknat – inte i SEK), ett uns kostar nu 1111,90 dollar. Övriga metallpriser har stärkts från 307,10 igår morse till 312,57 nu på morgonen.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden