Turtle Soup för nedgång precis från fib 50%

sammanfattningNEW YORK: PLUS BLEV MINUS PÅ RÄNTEORO, APPLE NED, S&P 500 -1,4%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stängde onsdagens session på minus vid dagslägsta efter en positiv öppning.

Stark data över antalet lediga jobb i juli spred oro för en räntehöjning i september.

Vidare bidrog giganten Apple till börsnedgången i samband med bolagets produktlanseringar.

Sessionen inleddes annars tydligt på plus efter börsoptimism i Asien och Europa sedan Kina lovat nya infrastrukturprojekt för att stötta tillväxten.

Dow Jones hade vid stängning backat 1,4 procent till 16.253, medan Nasdaq backade 1,1 procent till nivån 4.756. S&P 500 sjönk 1,4 procent till nivån 1.942.

Omkring 900 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

Inom det breda S&P500-index var det tydlig press på energiaktier efter att oljan backat drygt 3 procent på utbudsoro. Aktier som drogs med i fallet var bland annat Marathon Oil som tappade 8 procent.

Vidare var det stort fokus på Apple som på tisdagen steg cirka 2 procent inför onsdagens stora teknikevent i San Fransisco.

Inför eventet hade analytiker förväntat sig två nya modeller av iPhone6S samt iPhone6S Plus vilket också it-giganten levererade inklusive en större iPad, en ny Apple-TV samt två smarta klockor. Dock räckte det inte för marknaden som handlade ned aktien 1,9 procent efter att ha inlett sessionen cirka 1 procent högre.

Ett ljus i mörkret var dock Netflix som avslutade med plus 4 procent och var således bäst presterande i S&P500-index. Streamingbolaget har planer på att starta verksamhet i Asien inom kort.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Av de senaste 20 dagarna har 14 stängt i den nedre delen av kursstaplarna vilket är en signal om att köparna inte vågar hålla kvar i taktpinnen. Det blir spännande att se om detta mönster håller i sig eller om köparna stärks om 1522 tas ut.”

Onsdagen följde mönstret, nämligen att öppna starkt men stänga i den nedre delen, vilket är ett tecken på svaghet. När inte stora aktörer handlar upp de sista timmarna och callen tolkar jag det negativt. Stängningen igår vid 1507,2 noterades kring dagslägsta och motsvarade en uppgång med 1,2 procent.

Osäkerhetsstaplar har den senate tiden blandats med fler negativa CS-formationer än positiva. Igår öppnade OMXS30 med ett mycket kraftfullt gap och kursen tog sig upp för att testa av den viktiga fib 50%-nivån men där körde köparna huvudet i kaklet. 1510-nivån punkterades och om vi får ett negativt gap idag lämnas gårdagens kursstapel ensam, likt en öde ö. Bortsett från de allra första dagarna i september följs det historiska utseende än så länge ganska väl. Om det fortsätter kan vi räkna med en lågpunkt kring tisdag-onsdag nästa vecka och ytterligare en i början mitten av vecka 39. (Då jag gör ett kortare uppehåll i analysskrivandet, även imorgon förresten).

Volymen igår var den högsta hittills under veckan och noterades 7 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Callen var den mest negativa (volymmässigt) sedan den 1:a september.

Den kommande veckan har varje år i bullmarknaden från 2003-2007 och 2009-2014 stigit historiskt. Kommer vi få se sju år i rad där den kommande femdagarsperioden stiger vilket i så fall blir den längsta uppgångssviten på minst 30 år vilket är så långt jag har tillförlitliga data.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Light Lab

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Next

BÖRSSTATISTIK
– Venue Retail Group: försäljningssiffror för augusti kl 15.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Episurf Medical: anmälningstid i nyemission löper ut

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rics husprisindex augusti kl 1.01
– Japan: maskinorder juli kl 1.50
– Australien: arbetslöshet augusti kl 3.30
* Kina: KPI, PPI augusti kl 3.30
– Svensk Handel Stil: Blixtindex kl 6.00
– AF: arbetslöshet augusti kl 8.00
* Frankrike: industriproduktion juli kl 8.45
– Danmark: KPI augusti kl 9.00
– Nederländerna: KPI augusti kl 9.30
* SCB: KPI augusti kl 9.30
– SCB: småhusbarometern augusti kl 9.30
– Norge: KPI augusti kl 10.00
– USA: importpriser augusti kl 14.30
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
* USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: grossistlager juli kl 16.00
– USA: veckovisa oljelager kl 17.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat obligationsköp kl 10.10
* BOE: räntebesked kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Jag vill inte vara negativ men ändå påpeka att det inte är ovanligt med tvära kast och kraftfulla uppgångsdagar under inledningen av bearmarket.”

Onsdagen inleddes upp för att testa av zonen vid 1990 vid den fallande motståndslinjen men dagshögsta vid 1989 markerades redan i öppningen och någon timme senare hade kursen täppt till öppningen. Kursen skvalpade kring tisdagens högsta fram till ett par timmar innan stängning då nivån punkterades med en ”Down and Go”. Stängningen kring dagslägsta 1942 motsvarade en nedgång med hela 1,4 procent vilket var hela 2,5 procent från onsdagens högsta.

Gårdagens negativa reversalstapel fick till slut utseendet av en dark cloud cover men eftersom formationen inte föregås av någon varaktigt stigande trend ska vi bara ta det som en heads up. Formationen i sig ger ingen edge vare sig i positivt eller negativt marknadsklimat men visar med önskvärd tydlighet att vi kan förvänta oss fortsatta varannandagsrörelser så länge varken 2000 tas ut eller 1860 punkteras.

Volymen igår var något lägre än i tisdags men 8 procent över det dagliga snittet för de senaste två månaderna.

Det var en tydlig press på energiaktier efter att oljan backat drygt 3 procent på utbudsoro. Apple sänkte sentimentet i samband med sin upphaussade produktlansering som fick aktien att backa med 2 procent.

Jag har under en tid varnat för att VIX (kallat skräckindex av många) laddar för en större uppgång och att vi ska vara beredda på den smittoeffekt en större rörelse kommer att ha på övriga börser. VIX steg igår med 5 procent till 26. Placerarkollektivet har nästan glömt vad en kraftigt tilltagande volla har för effekt och det finns risk för påtagliga smittoeffekter nu när många index samtidigt stänger under sina årsmedelvärden.

Asien: Igår var det en tjurrusning, stärkt av förhoppningar om nya stimulanspengar, på både Shanghai men framförallt på den japanska börsen men redan idag vänder det åter ner. Det går i alla fall inte att klaga på vollan längre.

worldindikators

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar