Stockholmsbörsen fortsätter nedåt i inledningen

Den förväntade uppgången på Stockholmsbörsen igår blev kortlivad och inte tillnärmelsevis så kraftig som jag trodde. Det som till en början såg ut att vara positiva rapporter tolkades istället som varningsklockor. Vi såg igår bland annat Goldman Sachs reka SSAB och efter någon timmes handel med bra volym började man skyffla ut… just det SSAB. Är det så att man försöker utnyttja rapporterna för att få möjligheter att komma ur positioner? Inte vet jag men det är inget bra tecken när rapporter som med råge slår förväntningarna inte skapar något drag. Gårdagens inledande uppgång varade i fyra minuter och efter sju minuter hade säljarna täppt till den initiala uppgången. Inte helt oväntat hade köparna fått sig en knäpp på näsan och lyckades inte, trots att de försökte, ta tag i situationen igen. Strax innan USA-öppningen testades öppningskursen en gång och höll. Det blev spiken i kistan, säljarna stärktes ordentligt och dominerade, bortsett från en del korta stängningar på slutet totalt dominera de sista två timmarnas handel Stängningskursen på 1091,65 innebar en nedgång på 1,11 procent. Indexet har nu stängt ned fyra av de fem senaste börsdagarna. Omsättningen var den högsta under den senaste veckan och uppgick till 16,1 miljarder kronor, vilket var 23 procent över snittet och en negativ distributionsdag.

Trots att flera av de rapporterande storbolagens rapporter översteg analytikernas förväntningar dömde marknaden ut dem, eller? Kan det kanske vara så att placerarkollektivet tror att vi passerat toppen, vill ha lite draghjälp av de volymer som rapporterna ger för att få möjlighet att kliva av? Jag vet inte men tycker alltmer tyder på att så är fallet.

Stockholmsbörsen gick betydligt sämre än kollegorna i Europa.

Högst igår blev Swedbank som föll 3,77 procent till 93,20 kronor, Svensk Exportkredit säljer ut sitt innehav i banken. Rapporterande Electrolux kom på andra plats och föll med 1,54 procent till 159,70 kronor. SEB som till en början såg ut att ha en fin rapport, men som efter lite nagelfarning inte höll måttet, aktien föll med 3,9 procent till 51,70 kronor. SEB ser fundamentalt sett betydligt dyrare ut än både Nordea och Swedbank. SSAB (som köprekades av Goldman Sachs igår) föll med 7,57 procent och vem tror ni tillhörde de allra största säljarna under förmiddagen…

Ericsson hamnade först på åttonde plats omsättningsmässigt och sjönk 1,35 procent till 72,90 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg dock aktien med 0,2 procent i USA…

Sandvik (+0,19%), SKF (+0,40%) och Atlas Copco (+1,01%) gick alla tre betydligt bättre än marknaden som helhet.

Jag har länge avrått från Eniro och kanske inte alltid varit så nyanserad i min kritik (usch vad snäll och mesig jag börjar bli). Aktien föll med ytterligare 32 procent till 5,30 kronor efter att de oväntat rapporterat en mindre förlust än vad åtminstone jag väntat mig. Men vem använder tjänsterna? Söker vi efter telefonnummer är det Hitta.se vi använder, som dessutom låter användarna lägga in nödvändiga uppgifter gratis, som ytterligare förbättrar för användaren. Varför säger vi ”Googla”… Ja, inte kommer någon på tanken att då söka på Eniro, eller? Bolaget har som jag ser det inte något att komma med, tjänsterna de erbjuder finns redan bättre och gratis. Slutsats: Vem skulle våga satsa pengar i nyemitterade aktier… (e24, SVDAFV) (enda hoppet för aktiekursen skall väl i så fall vara att Goldman Sachs säger att kursen skall ner…)

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg med ytterligare 0,8 procentenheter till 20,9 igår. När börserna inledde nedåt med nästan 1 procent steg VIX med nästan 10 procentenheter och visade tydligt att oron för en stigande dollar och fallande börs kan tillta snabbt. Det är aldrig ett bra tecken, även om det är små rörelser, att VIX stiger när S&P 500 stänger på plus. Oron skall däremot inte överdrivas då nivån trots allt inte noteras i närheten av 30, än… Placerarkollektivet förväntar sig ingen dramatiskt tilltagande volatilitet de närmaste 30 dagarna. Om och när VIX bryter ur den konsolideringsformation som för tillfället råder kan det ge en situation som liknar tidigare börsfall, men där är vi inte riktigt än. Skulle VIX falla ner mot 15-16 skapas ett ”bedrägligt lugn” och då är det enkelt för säljarna att ta över, när garden hålls ”för lågt”.

Att det fanns en uppenbar risk för att golvet i kanalen skulle punkteras har det inte rått någon tvekan om. Men kraften i utbrottet kan ha stärkt säljarna mer än väntat och många kommer nu att bli utstoppade från långa positioner, vilket kan driva på en eventuell nedgång. Igår fick vi flera bevis på att de ”stora elefanterna” börjar tveka på en fortsatt uppgång. De köprekar för att hålla volymerna uppe och agerar som stora säljare. Som liten aktör skall man inte drömma om att kunna fajtas mot de stora aktörerna. Har de bestämt sig för att kliva av är det bara att gilla läget och åtminstone göra sig beredd på att börja skala ut långa positioner. Jag önskar alla en trevlig helg.

Motstånd: 1102 / 1113 / 1130 / 1147
Stöd: 1085 / 1078 / 1062 / 1056 / 1044

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX L med en hävstång kring 5,95 och en stop loss på 936,00.
Nedgång: MINISHRT OMX O med en hävstång kring 15,86 och en stop loss på 1125,00.

Idag rapporerar följande svenska bolag (av de jag bevakar):
Billerud (kl 7.45), Biolin (före börsöppning), Bure (före börsöppning), Geveko (runt lunch), Mobyson (kl 8.00), Morphic, MQ (kl 7.15), Novacast (kl 9.00), PSI Group (kl 8.15), Rezidor (kl 8.30), Sandvik (kl 8.00), e24,  Seco Tools (kl 7.45)

Utländska bolag som rapporterar idag:
DSV (kl 8.00), Fred Olsen Energy (kl 8.15-8.30), Neste Oil (kl 8.00), PGS (kl 8.00), British Airways (kl 8.00), China Unicom, GEA (kl 7.30), Merck, Samsung, Sony (kl 8.00), Wabco (före USA-börsernas öppning), Weyerhaeuser

Idag gäller det att hålla koll på följande börstider:
– Japan: PMI oktober kl 1.15
– Japan: arbetslöshet september kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion september kl 1.30
– Japan: KPI september kl 1.30
– Japan: industriproduktion (prel) september kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel september kl 8.00
– Spanien: KPI (prel) oktober kl 9.00
– SCB: arbetskostnadsindex augusti kl 9.30
– SCB: löner privat och offentlig sektor augusti kl 9.30
– ESV: statsbudgetens månadsutfall september kl 10.00
– EMU: arbetslöshet september kl 11.00
– EMU: KPI (prel) oktober kl 11.00
– Italien: KPI (prel) oktober kl 11.00
* USA: BNP (est) 3 kv kl 14.30
* USA: arbetskraftskostnadsindex 3 kv kl 14.30
* USA: Chicago inköpschefsindex oktober kl 15.45
* USA: Michigan-index (def) oktober kl 15.55

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster)

En annan intressant artikel om teknisk analys

Analyser på Text-TV, se sidan 219

Alla tre amerikanska börsindex fortsätter att handlas med små rörelser kring femmånadershögsta. Den enda sektor som tar sig framåt är tekniksektorn. Igår öppnade indexet som väntat relativt starkt, men när motståndsnivån vid 1190 testades och höll pressade säljarna ner köparna till dagslägsta vid 1177 där köparna återfanns. Resten av dagen var en svag återhämtning som hyfsade till siffrorna. Stängningen skedde på 1183,78 strax ovanför öppningskursen och det motsvarade en svag uppgång på 0,11 procent. Totalt bytte 3,3 miljarder aktier ägare, vilket var den lägsta omsättningen hittills i veckan och 1,7 procent lägre än snittet.

Vid stängningen hade kollegorna Dow Jones Industrial backat med 0,1 procent till 11.114 men Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 2.507.

Det är mycket som är osäkert i USA. Det stundande kongressvalet, den svajiga dollarn och osäkerheten kring hur omfattande QE2 från Fed kommer att bli.

Oljebolaget Exxon Mobil steg 0,8 procent efter att ha visat en stigande vinst för andra kvartalet i rad. Microsoft, som lämnade sin rapport efter börsernas stängning klättrade ytterligare 0,8 procent. IT-säkerhetsföretaget Symantec steg 4,1 procent efter ett resultat som överträffade analytikernas förväntningar.

3M gick åt andra hållet och backade med 6,5 procent efter att prognosen för helåret stänkts.

S&P 500 inför fredagen: Trots överlag starka bolagsrapporter som borde ge bränsle för en fortsatt uppgång lyser köparna med sin frånvaro. Ju längre tid det tar, desto större blir osäkerhet om indexet orkar vidare upp. När och om det kommer en vändning nedåt kommer vi med stor sannolikhet att se utvilade och revanschsugna säljare som vill visa att de inte är utslagna. Trenden är trots allt fortfarande positiv, men det börjar blinka en del röda varningslampor. Blommar PIIGS-krisen upp igen (vilket är fullt möjligt efter de svårigheter länderna verkar ha med genomdrivandet av åtstramningar), ja då kommer S&P 500 att ”falla i sympati”. Oron över styrkan i trenden kan ställa till det inför helgen. Stiger dollarn och med den VIX-indexet, vilket det ser ut att göra är det stor risk för att 1160-nivån utmanas idag, det gäller alltså att gå med garden högt!

Motstånd: 1190 / 1196 / 1208 / 1221
Stöd: 1177 / 1171 / 1160 / 1158 / 1146

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 9,74 och en stop loss på 1098,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 8,68 och en stop loss på 1282,00.

Det är mestadels surt på de asiatiska börserna nu på morgonen. Den stärkta yenen och den bromsande japanska ekonomin sänker sentimentet. Japanska Nikkei backar och noteras just nu ned med 1,75 procent.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:35 noterar jag att dollarn stiger mot svenska kronan och noterar just nu 6,78 kronor, men faller mot den allt starkare yenen. I kronor räknat stiger både guld och silver nu på morgonen. Ett fat Brent råolja kostar just nu 83 dollar.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, banker, aktier, index, terminer, styrränta, bästa börsmånaden, sämsta börsmånaden, AORD, Bovespa, IMF, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, Kina, skuldkrisen, teknisk analys, banker, dollar, räntan, kronan, guld, olja, HFT, högfrekvenshandel, bostadspriser, utdelning, Affärsvärlden, Affärsvärlden aktietips, Börsveckan,  regeringen, HQ, skräpbolagen Eniro och Labs2, rapporter, biovent, elen allt dyrare med vindkraft, Apple, Alcoa, Chevron, SAAB misslyckas igen, SVDSVD

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar