Fredagens avvaktande handel slutade nedåt med måttliga 0,25 procent på 790,45 under en ganska avvaktande handel. Utbrottsförsöket i torsdags misslyckades och indexet befinner sig åter i konsolideringskanal i väntan på alla rapporter som snart släpps. Det är devinitivt ett svaghetstecken att klimatet (enligt mitt sett att se det) inte lyckades hålla sig ovanför varken det kortare eller längre medelvärdet. Uppstudsarna har effektivt plockats ner på mattan när de närmat sig de stora grabbarna (längre och tjockare medelvärdena). Jag förväntar mig inte några stora rörelser, i alla fall inte innan USA öppnar idag, efter långledigheten. Kursen var avvaktande hela eftermiddagen i fredags och behöver bryta upp över 800 innan jag tror på en ny attack uppåt. Osäkerheten tilltar och det är viktigt att rapporterna som kommer motsvarar de höga färväntningar som redan intecknats i de höga rullande p/e-talen. En svag nedgång i inledningen för att sedan återgå till ett rakt streck till USA öppnar är mitt stalltips för idag.
Boliden har fått höjd rekommendation av UBS, men metallpriserna är på väg nedåt – behöver UBS hålla uppe kursen för att bli av med egna innehav eller?
Den här veckan drar rapportsäsongen igång på allvar. På onsdag går startskottet då är aluminiumjätten Alcoa först ut med sin rapport, det kan bli ett tydligt kvitto på att sviterna efter finanskrisen nu börjar synas på allvar i resultaträkningarna.
De senaste veckorna har förväntningarna trots allt skruvats upp på förhoppningar att rapporterna inte skall bli så dåliga som befarats. IT och teknoligirelaterade aktier har redan gått starkt och verkar ligga högt upp på köplistorna.
Anders Borg talade i fredags i Visby och ansåg att näringslivet agerat förkastligt under krisen, men ansåg att facket agerat klokt. (Det skulle vara intressant att veta vad som sägs i samband med talskrivandet och vad den egentliga taktiken är). Är det början på en kil mellan facket och sossarna inför valrörelsen?
Fredrik Reinfeldt koncentrerade sig på miljöfrågor under sitt tal och hintade att det kan komma skatt på koldioxid. Är det början på en kil mellan Miljöpartien och Sossarna inför valrörelsen?
Det är tunt med statistik och rapporter idag men det kan ändå vara bra att hålla koll på följande:
– 10.00 SEB: Boprisindikator juli
– 10.45 AMS: Veckostatistik
* 16.00 USA: ISM-index tjänstesektorn
Efter att bankerna och utlåningen varit det enda problem som Obama-administrationen verkat bry sig om erkänner nu USA:s vicepresident Joe Biden att regeringen missbedömt ökningstakten i arbetslösheten. Nu ligger den amerikanska arbetslösheten på 9,5 procent, enligt administrationen skulle den toppa på 8 procent. – Är det någon som är förvånad?
En amerikans konkursdomare har godkänt önskemålen (eller snarare tvånget) från GM:s sida att sälja sina tillgångar till ett regeringsägt bolag. Affären går under namnet ”363-transaktionen”. Endast de lönsamma bilmärkena skall gå in i detta ”rena” bolag. Saab ingår naturligtvis inte om någon mot förmodan trodde det. Är det inte ”Obamskt” så att det förslår? Bankernas osäkra fordringar och olönsamma produkter läggs i en ”dålig bank”, man sänker styrräntan och vips så är de ursprungliga bankerna lönsamma igen. Nu försöker man göra samma sak med GM, låter skräpet ligga kvar i gamla GM, det kommer nog en namnändring till något helt obegripligt namn som ingen kan komma ihåg och vips kan man sätta detta okända bolag i putten och visa på att GM ”är räddat”. Vilket företagsledare han är världens hjälte, Obama! Glömde jag att säga att Obama har varit politiker hela sitt liv och har aldrig jobbat med något annat…
I Asien var det blandad utveckling idag på morgonen. Den starkare yenen fick japanska exportbolag att backa något. Sydkoreanska Samsung blev dagens vinnare i Sydkorea, aktien steg 6,5 procent efter indikationer på imponerande omsättnings- och vinstökningar. Råvar- och oljebolag sjönk efter fallande metallpriser och råoljeprieser.
Japanska Nikkei öppnade nedåt och fortsatte backa till ett par timmar innan stängning då en svag rekyl uppåt bättra på dagen som ändå slutade nedåt med 1,23 procent. Japans export och industriproduktion har börjat vända och ekonomin kommer enligt Masaaki Shirakawa, chef för Bank of Japan, bevisa att utjämning är på gång. Försämringen för den globala ekonomin har avtagit. Han varnar dock för att återhämtningen är bräcklig. – Det känns som han har sagt dessa ord ett antal gånger tidigare, lite som ett mantra, säger man det tillräckligt många gånger blir det självuppfyllande.
Hongkong öppnade nedåt och noterade minus 1,3 procent, men efter en timmes handel vände börsen åter uppåt och steg oavbrutet till stängningen som blev plus 0,37 procent.
De ledande indikatorerna pekar på en svag öppning på de flesta europeiska börserna. Oljepriset fortsätter att falla på ökande misstro om kraften i återhämtningen av ekonomin. Jag tolkar det som att förtroendet för BOJ-chefens uttalande och det ”Obamska” agerandet börjar genomskådas. Råoljepriset ligger just nu på 64,75 dollar per fat.
Övrigt:
– I Dagens Industri i lördags kunde vi läsa att förtroendet rasar för Mona Sahlin. Maria Wetterstrand ligger på tredje plats bland tänkbara kommande statsministrar. Uhhh hemska tanke.