Tufft motstånd testas med en del varningssignaler

sammanfattningNEW YORK: DEFENSIVT UPP, PREMIÄRHELG DROG UPP DISNEY, S&P +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde måndagen försiktigt på plus, under årets sista hela handelsvecka. Defensivt hade medvind medan finans och energi gav tillbaka lite av den senaste tidens uppgångar.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,2 procent till 19.883. S&P 500 ökade 0,2 procent till 2.262. Nasdaqs kompositindex avancerade 0,4 procent till 5.457.

”Folk verkar ta det ganska lugnt nu när vi närmar oss årsskiftet. Det är en del viktiga händelser i januari som investerare måste bestämma sig för hur de ska agera på”, sade Simon Derrick, valutachef vid Bank of New York, till Bloomberg News.

Måndagen innebar starten på den sista hela handelsveckan för året. Sedan valet den 8 november är S&P500 upp över 5 procent medan Dow Jones stigit cirka 8 procent.

De senaste dagarna har en viss rotation kunnat skönjas där aktier av mer defensiv karaktär stigit medan valvinnarna finans och verkstad rekylerat något. Mönstret fortsatte på måndagen med fastighet och telekom som indexvinnare. Att långräntorna sjunkit från förra veckans topp kan ha hjälpt sektorerna.

Bland enskilda bolag steg Walt Disney dryga procenten. Filmen Rogue One: A Star Wars Story beräknas ha dragit in runt 155 miljoner dollar i USA och Kanada under den gångna premiärhelgen, den näst högsta summan hittills för en film med premiär i december.

Husproducenten Lennar slog resultat- och försäljningsförväntningarna i sin rapport för det fjärde kvartalet. Aktien, som var upp 2 procent i öppningen stängde vid oförändrat. Enligt Lennar fortsätter den långsamma och stadiga återhämtningen på husmarknaden.

Hotellsöksidan Trivago fortsatte upp med drygt 2,5 procent efter att ha handlats upp 13 procent vid sin börsdebut i fredags. En annan börsdebutant i fredags, Tigenix som utvecklar läkemedel från stamceller, noterades knappt 1 procent upp efter kursrusning i fredags.

Vidare backade Fairfax Financial drygt 2 procent sedan bolaget köpt den schweiziska konkurrenten Allied World som steg 11 procent i Zürich. Affären är värd cirka 5 miljarder dollar.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 6 punkt till 2,53 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Dagsmomentum (RSI-14) har inte varit lika högt som i tisdags sedan den 27 februari i år. Nu blir det spännande att se om nästa topp efter den kommande rekylen sker med tilltagande eller avtagande momentum. För tillfället råder en negativ divergens kring motståndet vid 1550 och tajmingen är inte så bra för att ta nya positioner för uppgång inför veckostarten.”

Redan vid 9:30 igår morse markerades en lågpunkt 1543,8 som sånär blev dagslägsta och en bit in på lunchen markerades dagshögsta vid 1552,6. En timme efter USA-öppningen sattes dock dagslägsta vid 1542 innan stängningen vid 1542,7 vilket motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Förra veckan avslutades med en bearish harami där bebisens lägsta punkterades igår men än så länge är torsdagens lägsta vid 1532 intakt. Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår morse. Den negativa divergensen mot de kortare momentumindikatorerna råder fortfarande och på ovansidan brottas indexet med motståndet i form av gapet från den 20 augusti 2015.

Volymen igår var av naturliga skäl lägre än i fredags men bara marginellt. 14,5 miljarder aktier omsatta är 31 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv eller snarare extremt positiv vilket inte så sällan lett till rekyler historiskt när köparna tar en kort paus. 43 procent av de 284 aktier jag följer steg igår. Bästa sektorer blev telekom och teknik (precis som i USA) medan kraftbolag och basråvaror gick sämst.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Nobina (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Fedex (kl 22.15), Blackberry (före USA-börsernas öppning), Navistar (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Ascenditur (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Nobina: rapportpresentation kl 10.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aerogel: första dag för handel på First North
– Tobii: anmälningstid i nyemission avslutas
– Viking Supply Ships: beräknas meddela preliminärt utfall i nyemission

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: PPI november kl 8.00
– KI: konjunkturbarometer kl 9.00
– EMU: bytesbalans oktober kl 10.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

POLITIK
– Regeringen: finansminister Magdalena Andersson presenterar nya ekonomiska prognoser kl 13.00

CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från policymöte 6/12 kl 1.30
– ESV: statsbudgetens månadsutfall november kl 10.00
– Turkiet: räntebesked kl 10.00
– RB: reparesultat kl 10.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00
– BOJ: policymöte

MAKRO ÖVRIGT
– KI: konjunkturläget kl 9.15


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Som jag sagt tidigare är det nu mycket som talar för att vi nu tagit oss in i en mycket spännande bullmarket. Vad skulle förändra denna positiva bild? Jo, om vi först får en månadsstängning under årsmedelvärdet, att senaste signifikanta lågpunkt punkteras (just nu 1800) och att vi får en säljsignal hos MACD i månadsgrafen. Fram till dess att vi har annan information ska vi navigera vidare för uppgång.”

Måndagen inleddes upp och markerade redan vid öppningen dagslägsta vid 2258,2 för att någon timme senare sätta dagshögsta vid 2267,5. Stängningen vid 2262,5 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent. Det var den minsta dagsrangen sedan den 25 november.

I onsdags för snart en vecka sedan markerades högsta 2276,2 och lägsta 2248,4 vilket fortfarande är nivåer som inte passerats. Efter den kraftiga impulsartade uppgången för snart två veckor sedan har indexet nu tagit en paus och det ser vi i den rådande mikrokonsolideringen. Det finns inte så många absoluta sanningar i trading men en av dessa är att efter låg volla kommer hög volla. Vi vet också att ju mindre volla desto kraftfullare expansion. Det vi däremot INTE vet är åt vilket håll expansionen sker, mer än att det vanligaste är att det sker i den rådande trendens riktning, dock långtifrån alltid.

Det har alltså inte hänt så mycket i den tekniska analysen de senaste dagarna men mycket tyder på att det vi ser just nu är en uppladdning inför nästa impuls. Om vi får en punktering av 2248 kan det bli en något djupare rekyl vilket skulle vara angenämt och ge en bättre riskkvot vid nya positioner.

Volymen är fortsatt hög även om den av naturliga skäl var lägre igår än i fredags (häxfredag) men trots det noterades den 105 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar