Stockholmsbörsen: Torsdagens handel präglades till stor del av ECB:s räntebesked som inte bjöd på några överraskningar och de amerikanska arbetslöshetssiffrorna som kom in bättre än väntat. Efter en svagt positiv inledning för det svenska storbolagsindexet nåddes inte öppningskursen 1213 under dagen istället blev det en svagt fallande utveckling resten av dagen. Stängningskursen vid 1208 noterades på samma nivå som onsdagsstängningen.
Bästa sektorer blev teknologi (+2,1%) och basråvaror (+1,0%) medan oljebolagen (-0,6%) och konsumentprodukter (-0,5%) gick sämst. Scania som överpresterade jämfört med Volvo i slutet av förra året tog igår åter på sig ledartröjan och närmar sig raskt kollegan även om det hittills i år skiljer 8 procent mellan bolagen till Volvos fördel (fortfarande förel Scania i lastbilsparen).
4 av 10 aktier på OMXS30 steg under torsdagen. Omsättningen uppgick till 12,6 miljarder kronor vilket var marginellt lägre än i onsdags men 3,8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
I måndags undrade jag om köparna hade det självförtroende som krävdes för att ta kursen upp mot nästa delmål kring 1220 och det vet vi nu att de hade. En utdragen konsolidering vore önskvärd från nuvarande nivå för att inte skapa förutsättningar för några panikartade rekyler. Inför fredagen vill vi inte se ett alltför tydligt negativt gap som punkterar 1200-nivån då det innebär att vi får en öformation, som inte är önskvärd just nu.
Scania gick bäst av OMXS30-aktierna under torsdagen med en uppgång på 2,6 procent, även Ericsson steg med över 2 procent. Sämst gick Swedish Match och Swedbank med nedgångar på 1,5 respektive 1,1 procent.
Högst omsatta under torsdagen blev Ericsson B 912 Mkr (+2,1%), Volvo B 829 Mkr (-0,2%) följda av Nordea 829 Mkr, SHB 717 Mkr, Swedbank 489 Mkr och HM 482 Mkr.
OMXS30 inför fredagen:
SP 500 inför fredagen:
Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– SAS (kl 8.00)
Håll koll på följande tider idag:
* Japan: BNP (def) 4 kv kl 0.50 (steg något mer än väntat)
– Japan: bytesbalans januari kl 0.50
– AF: arbetslöshet februari kl 8.00
– SCB: industriproduktion, industriorder januari kl 9.30
– Island: BNP 4 kv kl 10.00
– Tyskland: industriproduktion januari kl 12.00
* USA: sysselsättning februari kl 14.30
– USA: grossistlager januari kl 16.00
USA: Föregående vecka var det färre som sökte arbetslöshetsunderstöd än det varit de senaste sex veckorna. De positiva siffrorna lyckades hålla placerarkollektivet på gott humör och de flesta ledande index stängde svagt upp. I fokus stod annars Dell där grundaren Michael Dell tillsammans med private equity-bolaget Silverlake i början av februari lagt ett bud för att köpa ut bolaget från börsen. Fler intressenter visar nu intresse i bolaget och storägare kräver rejäla extrautdelningar vilket fick aktien att falla. S&P 500-indexet inledde svagt upp men det blev en stökig dag med relativt små rörelser mellan 1546 som högst och 1542 som dagslägsta. Stängningskursen vid 1544,6 motsvarade en måttlig uppgång på 0,2 procent. Bäst av indexen gick Russell 2000 som steg 0,5 procent vilket innebär att småbolagsindexet stigit åtta dagar i rad. Bästa sektorer blev finans och energi medan guld- och transportrelaterade bolag gick sämst.
Omsättningen var lägre än i onsdags och 10,4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 363 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg vilket speglade bra bredd och spreaden mot Nasdaq 100 var positiv. S&P 500 steg med marginella 0,2 procent under föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 10,1 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 8,9 procent.
Apple steg med 1,2 procent till $430,6. vilket motsvarade en nedgång med 1,3 procent. Google som noteras högt upp i kanalen steg däremot endast 0,2 procent till $832,6 medan förväntningarna på Facebook fick aktien att avancera 4,1 procent till $28,6 under torsdagen.
För andra dagen i rad noteras en liten kursstapel men man ska inte förringa kraften i denna typ av ”mikrokonsolidering”. I samband med starka upptrender leder de i de flesta fall till stora rörelser och impulser i trendens riktning. Samtidigt ska vi vara medvetna om att om boxarna fortsätter vara små och svagt fallande kan ”kursen falla av sin egen tyngd” och trigga en nedgång.
Asien: För tredje veckan i rad stiger de asiatiska börserna där de japanska aktierna för tillfället går riktigt starkt och har tagit ut nivåerna som rådde efter Lehman-kraschen. Nikkei är nu uppe på samma nivå som den 12 september 2008 vilket var dagen före Lehmankraschen. Honda Motor i Japan och det australiska gruvbolaget Rio Tinto Group stiger bägge med ungefär 2 procent. Förväntningarna är nu högt uppskruvade på den japanska centralbanken att inleda minst sagt gigantiska lättnader. Trots positiva siffror kring Kinas export är det små förändringar på de ledande kinesiska indexen.