Torsdag 22/1-2009

Stockholmsbörsen började i helt motsatt riktning än övriga Europa och steg från början till slut. Självklart betydde Ericssons rapport en hel del i uppgången. När börsen stängde hade OMXS30 gått upp med hela 2,9% och slutade på 615. Omsättningen var betydligt högre än de senaste veckorna, vilket naturligtvis berodde på den höga omsättningen i Ericsson.

Ericsson: Lämnade en stark rapport och valde att komma ut med rapporten tidigare än beräknat. Detta fick aktien att gå upp hela 11,8%. KOncernledningen spår utomordentliga framtidsutsikter. Personligen tror jag man skall ta uppgifterna lite försiktigt, det finns skäl för att ytterligare 5000 personer får lämna sina jobb och ledtiderna är ganska långa för de produkter Ericsson arbetar med, vilket innebär att lågkonjunkturer tar lite längre tid innan den visar sig i balans- och resultaträkningen. Nu kommer det höjda rekommendationer från alla håll för Ericsson. Idag kommer Nokia med rapport.

Tung och viktig statistik idag, tänk på att gå ur positionerna innan 11.00, 14.30, 15.30 och idag 17.00 istället för 17.10.

OMXS30: Bröt igår upp genom det viktiga motståndet på 600, ivrigt påhejat av Ericsson. Indexet var uppe och vände på 620 och befinner sig nu i en kort kanal med stöd på 600 och motstånd på 620. Både MACD och EMA har vänt upp och stängningen ovanför MA20 indikerar på styrka i det kortare perspektivet. Det behövs några dagars uppgång och att motståndet vid 650 forceras för att trenden skall anses vara uppåt, än så länge är det att beteckna som en förhoppningsrekyl. 

Motstånd: 620 / 650 / 714
Stöd: 600/ 560 / 530

Kort sikt, daytrading: Avvaktande
Några dagar: Ned
Sparande (lång sikt): Ned

OMXS30 onsdagen den 21:a januari 2009

Energisektorn vädrade morgonluft efter bla höjt oljepris, detta fick Lundin Petrolium att lyfta hela 10,7% till 45,70.

Banksektorn rekylerade uppåt efter den senaste tidens hårda press. Delvis lyftes oxå segmentet på rykten om att Obama kommer att skapa en ”dålig bank” och i den köps tillgångar som det luktar illa om för att minska risken för alltför dåliga balansräkningar framöver. Känns lite konstigt trots allt att det går att göra bort sig i stort sett hur mycket som helst, sen är det upp till skattebetalarna att betala vildsinta spekulationer och omotiverade bonusar och utdelningar som inte borde ägt rum. Bäst av de svenska bankerna gick Nordea som steg hela 6,8%.

SHB A: Befinner sig i en fallande trendkanal både i det längre och kortare perspektivet. Igår bröt aktien upp efter en lång tids press med draghjälp från hela sektorn och OMXS30. Motståndet på 100 kronor bröts och avslutskursen låg på 101,25. I det kortare perspektivet kan vi vänta oss att rekylen kan nå till nästa motstånd på 110 kronor, men det krävs både volym och bibehållet starkt momentum för att ett trendbrott skall ske. Jag är avvaktande till aktien på kort sikt och ser fortfarande större ned- än uppsida.

Motstånd: 102
Stöd: 83

Kort sikt, daytrading: Ned (avvakta rekylen)
Några dagar: Ned
Sparande (lång sikt): Ned

090121_shb-a

Ericsson B: Bröt igår upp genom den fallande trendlinjen och testade motståndet vid 66 kronor och parkerade sig sedan där med fallande momentum. Fortsätter histogrammet att falla kan det komma en rekyl tillbaks. Volymen var hög i början av dagen men avtog efter hand som dagen gick och störst volym var det i nedgångsticken. För att trenden skall brytas uppåt vill jag se att aktien passerar i första hand motståndet 63 kronor under tilltagande volym. Jag är lite avvaktande till aktien eftersom momentum avtog efter hand som handelsdagen fortskred.

Motstånd: 63 / 66 / 75
Stöd: 59 / 55 / 48

Kort sikt, daytrading: Köp (om motståndet passeras)
Några dagar: Neutral
Sparande (lång sikt): Neutral

090121_eric-b
USA: Börserna i USA steg rejält på rykten om ett andra räddningspaket. Obama väntas komma med ett nytt räddningspaket och ändra villkoren i det tidigare TARP-paket. Vinnare blev efter många dagars hård press banker och energibolag. DJIA steg 3,5%, S&P 500 4,4% och Nasdaq gick upp 4,6%. IBM lämnade en bra rapport och steg 11,5%, Exxon mobil steg med stöd av oljepriset 4,3% men Wal-Mart tappade 2,8%. Efter börsens stängning idag kommer Apple med sin rapport som förväntas vara bra. De amerikanska konsumenternas förtroende sjönk till en ny bottennotering. Idag kommer det veckostatistik om nya arbetslösa, oljelager och bostadsbyggandet i december.

Tyskland: BNP minskar hela 2,25% under 2009 och exporten väntas minska med 9%.

Japan: Exporten minskade med 10,7% och importen med 14% jämfört i december jämfört med november.

Kina: BNP ökade med 6,8% under fjärde kvartalet jämfört med samma period 2007, detta låg helt i linje med vad analytikerna hade förväntat sig. Investeringar i fabriker och vägar ökade med 26,1% under 2008 jämfört med 2007, detta var oxå i paritet med analytikernas förväntningar.

För övrigt är det lite komiskt med alla pudlar och kovändningar som socialdemokraterna gör hela tiden. JObbslagsrådet skriver i en debattartikel att arbetsförmedlingen (som har varit deras flaggskepp och byggt enligt ”svenska modellen”) bör nu göras om från grunden skriver man. Konstigt att man inte ändrade det när man satt vid makten, för senare i artikeln läser man att ”det fungerade inte ens på vår tid”.

Detta händer idag torsdag den 22/1-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– HL Display (kl 8.40), Nokia (kl 12.00), Orc Software (kl 8.00), Öresund (lunchtid)

AKTIETORGET:
– Kopparberg Mineral

ÖVRIGA NORDEN:
– Novozymes (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Advanced Micro Devices (efter USA-börsernas stängning), Google (efter USA-börsernas stängning), Microsoft (efter USA-
börsernas stängning), STMicroelectronics (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS ÖVRIGT:
– Orc Software: press- och analytikerträff kl 9.00
– Nokia: telefonkonferens kl 14.00
– Orc Software: telefonkonferens kl 15.00

STATISTIK:
– Japan: handelsbalans december kl 0.50
– Kina: BNP 4 kv kl 3.00
– Kina: KPI, PPI, detaljhandel och industriproduktion december kl 3.00
– SCB: arbetskraftsundersökning december kl 9.30
– EMU: industriorder november kl 11.00
– EMU: bytesbalans (rev) 3 kv kl 11.00
– USA: bostadsbyggande december kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
– Olja: lager USA veckostatistik kl 17.00

POLITIK:
– Regeringen: presskonferens med Anders Borg och Maud Olofsson kl 11.00

CENTRALBANKER:
– BOJ: räntebesked kl 4.00
– ECB: månadsrapport januari kl 10.00

MAKRO ÖVRIGT:
– Swedbank: presenterar konjunktur- och strukturrapport kl 9.30

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar