Börsen vecka 5 – tydliga svaghetstecken

veckan16

veckanflag19Hittills i år har tre av fem veckor slutat på minus men totalt har Stockholmsbörsen ändå inte backat mer än 1,7 procent, S&P 500 har de senaste veckorna backat 7,7 procent. Det låter ju som om den svenska börsen är mycket starkare än den amerikanska S&P 500, men så är inte fallet. De följer varandra väldigt väl om man samtidigt justerar för dollarn som under samma period stigit med 5,8 procent.

När ”börserna” (läs de stora elefanterna) börjar bli nervösa, vilket de av naturliga skäl bli efter en nära nog ett års konstant uppgång. Alla förstår att det kommer en sättning, men ingen vet när. Spekulationerna blir allt mer opålitliga eftersom det ligger i sakens natur att ingen ”vill komma ur sist”. Sitter man lång vill man få massan att tro på en fortsatt uppgång. Det är allt fler indikatorer som korrelerar  och indikerar att en justering rycker allt närmare. Detta behöver inte nödvändigtvis vara så att det blir en stor rekyl, det kan bara vara en liten andhämtningspaus inför ytterligare en etapp av uppgång, indikatorerna beter sig ungefär likadant inför en trendvändning som i en etappvila.

Nyheterna om den tilltagande oron för ekonomin i Grekland (som styrs av Monas kompis, som samme Sahlin uttryckt sådant stort förtroende för) är bara trams. Det finns ingen med åtminstone ett uns av ekonomiskt intresse som tror på att administrationen för den Grekiska socialdemokratiska regimen skall lyckas hålla sin löften denna gång, heller. Här hemma kan vi tacka vår lyckliga stjärna att inte de rödgröna axelmakterna har fått rodda den svenska ekonomin under lågkonjunkturen, då hade det inte varit PIIGS-länderna (Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien). Då hade förkortningen förmodligen stavats PIIGSS-länderna med Sverige inkluderat.

Börserna är nu ”tickstyrda”, minsta lilla negativt vinklade artikel blir säljsignaler och de positiva nyheterna tolkas möjligtvis som ”håll kvar”.

vixVIX ”kraschindikatorn” som mäter volatiliteten i Standard & Poors 500-index har ökat de senaste veckorna och närmar sig 30 där risken historiskt visat sig öka för en större priskorrigering. Det kan vara klokt att studera den närmaste tidens utveckling då indikatorn stiger samtidigt som S&P 500 är överköpt. Värt att notera är att en nyligen genomförd undersökning som redovisas i Bloomberg News är det bara 18 procent av amerikanerna som tror att aktiemarknaden kommer att falla de närmaste månaderna.
omxs30vecka4OMXS30 veckodiagram befinner sig fortfarande inom ”jojo-intervallet” mellan 934 och 986 som är årshögsta och årslägsta. MACD befinner sig fortfarande i sälj och momentumindikatorn tilltar. En stängning under 934 innebär att chansen för en fortsatt nedgång ökar. Fredagens stängning innebär att indexet för femte gången på två veckor stängde under MA-100 i dagschartet, vilket är en tydlig inikation på att det positiva sentimentet inte längre är så positivt, linjen är dessutom i det närmaste horisontell, vilket innebär att man skall ha en avvaktande inställning till längre positioner. Divergensen mellan momentum-  och kurstopparna tyder i första hand på en minskad uppgångstakt, men för varje gång som indexet presterar en lägre botten ökar sannolikheten för en sättning. MACD-histogrammet befinner sig åter i det negativa territoriet i dagscharten och har bildat en invertrad trampolin som brukar ge bra fart nedåt.  Även Cornucopia delar min syn till att det mesta nu är i säljläge.

 

sp500vecka2I veckodiagrammet över S&P 500 noterar vi att toppformation som bildades för fyra veckor sedan har lyckats pressa ner kursen till nästa fib-stöd kring 936-940 och formerat en veckostapel som säger ”avvakta”. Precis det, avvakta är det vi bör göra, för att se om kursen vänder upp vid stödet eller punkterar det. Sannolikheten för det senare har definitivt tilltagit efterhand. Trots positiva rapporter och hyfsad makrostatistik som för några månader sedan hade inneburit rock n roll orkar ingen på riktigt gå in på köpsidan för att stanna kvar. Nu är det istället in ett kort ögonblick för att gå ur så fort säljarna strömmar till. Så länge MACD ligger kvar i sälj bedömmer jag sannolikheten för nedåtåka som större i det veckoperspektivet. Det är spännande att följa dollarns utveckling de närmaste dagarna. De sista skälvande timmarna sjönk dollarn och kurserna på de amerikanska börserna steg ohämmat, men det är precis så här det brukar se ut när ”kraschindikatorn” stiger snabbt mot 30… Snart har vi facit!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar