Den svenska börsen backade igår rejält och lyckades inte hänga på uppgången när USA-börsen vände upp efter en timme. Det är kanske inte så konstigt efter den senaste tidens ohämmade uppgångar. När börsen stängde var det på minus 2,0 procent. Det var verkstadsbolag och storbanker som spikade fast ribban och hindrade uppgången. Hennes & Mauritz backade oxå en hel del efter att ha presenterat en sämre rapport än väntat. H&M:s försäljning i butiker som varit öppna mer än ett år minskade med 3 procent i mars. Clas Ohlson var ett av glädjeämnena och steg 1,7 procent på en nedåtgående börs, det är starkt. Hade rapporten kommit en dag med positivt klimat hade vi nog sett en 5-procentig uppgång, men så är det.
När börsen stängde stod OMXS30 på 730 vilket motsvarar en nedgång på 2,0 procent. Omsättningen var måttliga 14 miljarder kronor. 192 aktier steg igår, 185 sjönk och 68 aktier slutade på samma nivå som i tisdags. H&M var högst omsatt, följt av Ericsson och Sandvik. Om nedgången var vinsthemtagningar eller början på en sättning tillbaks till den kanal som utbrottet skedde ifrån får de närmaste dagarna visa.
Nordea backade 5,6 procent efter att ha stigit 11 procent i tisdags (på de nivåer vi pratar nu kan det vara bra att hålla koll på ”posenten Helge”…).
New Wave steg hela 29 procent till 12,30 efter att Torsten Jansson, storägare i bolaget, meddelat att ”konkurs inte finns på kartan”. Omsättningen var hög och aktien ser bra ut rent tekniskt. Jag har personligen lite svårt för att lita på vad Torsten Jansson säger och ställer mig frågande till hur bra han kan geografi. Var börjar och slutar hans karta?
Investors vd Börje Ekholm befarar att många av bolagets innehav, bla Mölnlycke Healt Care och Gambro kommer att få det riktigt kämpigt under det kommande åren. Investor tror att vinsterna för flera av innehaven kommer att nå katastrofala nivåer, men att det kan bli köpläge om ungefär ett år.
Intressant arbetslöshetsstatistik idag kl. 14.30 från USA, missa inte den…
OMXS30 backade tillbaks under gårdagen och drogs inte med speciellt mycket mer än ett litet ”hack i kurvan” när USA vände uppåt. Håll koll på stöd- och motståndslinjer som jag ritat ut i diagrammet nedan. Bryts de nedåt kan det bli det bli fart ner, men jag tror att det finns risk för att vi hamnar i en tråkig kanal idag oxå. Det visar sig nu om den köpsignal vi fick för OMXS30 för ett par veckor sedan, efter den dubbelbotten som var början på uppgången kommer att stanna av.
Motstånd: 750 / 774
Stöd: 735 / 725 / 690-700
Detaljhandeln i Storbritannien sjönk med hela 1,2 procent i mars, men den totala försäljningen inkl hus ökade med 0,6 procent.
De amerikanska börserna hade en skakig och osäker start. Negativ statistik som innebär att landet befinner sig i deflation ställdes mot ”pep-talk” från Obama och Ben Bernanke.Stämningsläget bland amerikanska husbyggare steg i april jämfört med månaden före (inte konstigt med nästan nollränta…). Efter hand stärktes börserna och alla tre slutade till slut ovanför nollan. S&P 500 steg till slut 1,3 procent och stängde på 852, vilket känns vägvisande då 850-nivån är en mycket viktig nivå. Nasdaq klarade sig precis ovanför nollan på 0,1 procent och DJIA avancerade 1,4 procent. Var det oron för att JP Morgan skall komma med en kanonrapport som fick blankarna att stänga sina positioner och på detta sätt drev upp kurserna. Inte vet jag men det lär vi få se idag eller imorgon.
Federal Reserve skriver i sin Beige Book att nedgången i ekonomin avtog i flera av de större distrikten. Privatkonsumtionen visade på en viss återhämtning och ”utströdda förbättringar”. – Vad innebär det egentligen mellan raderna. Hur har utveckligen varit i övriga områden, bara de där nedgången minskat nämns i boken, de andra då?
Tekniktunga aktier steg mest i avslutningen, efter att ha pressats hårt i börsernas inledning. Uppgifterna i ”The Beige Book” om att vissa områden i USA ser att nedgången avtar, räckte för att investerare åter skulle bli ”rädda för att missa tåget”. Däremot Intel fortsatte nedåt även i går med 2,4 procent. Ericsson stängde 48 öre lägre än i Stockholm.
Efter att ha stigit rejält i sluthandeln och även efterbörsen forsatte i positiva tongångar. Däremot har de amerikanska terminerna under natten och morgonen backat tillbaks. Nu ligger de på en lägre nivå än stängningskurserna.
Ett spännande ordkrig har brutit ut mellan USA:s finansminister Timothy Geithner och den Kinesiska regeringen efter den halvårsrapport som Tim tillkännagav nyligen, där det stod, ”även om Kinas yuan förblir undervärderad så uppfyller inget land kriterierna för otillåten valutamanipulation under rapportens period, juli till december 2008”. Nu dementerar Timothy Geithner att han pekat ut Kina som en valutamanipulatör och backar därmed från ståndpunkten han hade i utnämningsförhören i januari. Detta skriver Bloomberg News.
I Asien är det mest uppåt, förutom i Kina där det just nu är en svag nedgång, trots att det kommit en hel del positiv makrostatistik från Kina (jag tycker den är positiv, den ligger i enlighet med förväntningarna). Dock backar Kina på siffrorna. Japan ligger än så länge på plus men har de senaste timmarna backat tillbaks. Det är något konstigt med mina uppgifter för de stämmer inte alls med de svenska tidningarna eller nyhetsbyråerna. Veckans affärer, Avanza och Dagens Industri skriver att Tokyo-börsen stiger hela 3,2 procent. Enligt Bloomberg News som jag tittar mest på ligger Nikkei endast på plus 0,23 procent, och är i en fallande trend… Vet inte vilket som är rätt. Jag litar nog hellre på Bloomberg.
Detta händer idag torsdag 16:e april 2009.
RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Bioinvent (kl 8.30), Nokia (kl 12.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Briggs&Stratton (före USA-börsernas öppning), Bwin, Google, JP Morgan (före USA-börsernas öppning)
STÄMMOR:
– A-com (extra), Amhult 2, Avonova, Bilia, Borevind, Haldex, Intrum Justitia, Lovisagruvan, New Nordic Healthbrands, Proffice, Saab, Sweco, Ticket
BÖRS ÖVRIGT:
– Nokia: telefonkonferens/webbsänd kl 14.00
– Fordon: registreringsstatistik personbilar mars från ACEA
STATISTIK:
– Kina: BNP 1 kv kl 4.00
– Kina: detaljhandel, industriproduktion, KPI och PPI mars kl 4.00
– SCB: småhusbarometern mars kl 9.30
– Italien: KPI (def) mars kl 10.00
– Österrike: KPI mars kl 10.00
– EMU: industriproduktion februari kl 11.00
– EMU: KPI mars kl 11.00
– USA: bostadsbyggande mars kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index april kl 16.00
– I SvD kan vi läsa om ett ”tillfälligt avbrott” i byggandet av det nya Sverige. Det är naturligtvis inte så konstigt. Nu satsas mer än någonsin på arbetslösa, en politik som känns allt annat än borgerlig. Anders Borg hävdar att det är orsaken till de enorma satsningarna på arbetsmarknadspolitiska program. Det kan ju kännas naturligt iofs när arbetslösheten närmar sig 12 procent. Anders Borg blir nu kallad för den ”bästa s-ministern” i flera tidningar.
– Personligen tycker jag även här att Cornucopia har en poäng i att Anders Borg och alliansen ”tappat stålet i sjön” och vissa delar i proppen fokuserar mer på bidrag och konstgjord andning än att de facto lösa problem (det är iofs lätt för mig att säga…). Jag hoppas inte att regeringen sänker sig så lågt så att de lägger ribban i nivå med socialdemokraterna. Det vore nog klokt att strunta i Thomas Östros och Mona Sahlins primitiva hojtande. I SvD kan vi läsa att proppen innehåller stöd till småföretagende, men det är här jag inte tycker att de gör tillräckligt mycket. Jag tror inte det skapas några jobb genom att ”lära” arbetslösa att skriva CV. Satsa på framtidsbranscher inom IT, spel och kommunikation. Hushåll med pengarna, strunta i de socialdemokratiska lösningarna och blunda för de ”lösningar” USA väljer. Som Cornucopia skriver: Krisen är som ett maratonlopp, nu agerar många länder som om det vore ett hundrameterslopp. Det gäller att hålla ut!
– Vi går mot ännu tuffare tider, det är alla (i stort sett utom Thomas Östros och några av hans kompisar) överens om. Alla normalbegåvade individer vet att det kommer att bli tufft och att vore direkt obegåvat att bränna allt krut innan vi vet var ekonomin tar vägen. Igår fick Anders Borg och den sittande regeringen ta emot skit från alla organisationer som tycker att de får det sämre, vilket är en naturlig reaktion. Tyvärr är det illa med världens ekonomi, men det verkar inte som speciellt många kan hålla isär varför vi sitter i denna sits. Man lånar sig inte ur en kris, det är dömt att misslyckas. Tyvärr kommer arbetslösheten att slå hårt mot många framöver. Enligt DN.se kommer många privata hushåll framöver att gå i konkurs.
– Vårpropositionen är inte någon munter läsning, men att göra som oppositionen och hacka även på de ”socialdemokratiska” lösningarna sänker definitivt trovärdigheten ännu mer. Att lägga krutet på en sjustegspaket för att sänka Anders Borg. Att ljuga om sveriges arbetslöshet och komma med siffror som är tagna ur luften. En pressad opposition känner sig mer och mer panikslagen och kämpar, letar, söker, chansar på att hitta halmstråt som får opinionen att vända sig emot regeringen. Tyvärr är inte folk så korkade att de går på samma primitiva agitation som fungerar på det lokala fackmötet. Oppositionen framstår mindre och mindre trovärdiga.
– De högerextrema grupperna i USA har fått ett enormt uppsving efter Obamas tillträde, detta kan vi läsa i morgonens SvD.
– Bahnhofs raderande av IP-adresser tas emot positivt av allmänheten och de har fått nya kunder, positiva kommentarer, massor av bloggare skriver om Bahnhof i positiva ordalag. Denna lucka kommer naturligtvis att täppas till framöver men jag tycker det är bättre att lösa problemen bakom den utbredda fildelningen. Ipred-lagen är lite som Thage Danielsson sjunger ”kiss i brallan…”. Först tycker lagstiftarna, musik- och filmindustrin att det är skönt att klämma åt de som ”stulit deras verk” men sen blir det kallt och otrevligt. Precis så blir det med Ipredlagen om man inte löser orsaken till varför det tankas ner. Anpassa priser, försäljningsmetoder och lagliga nedladdningsmöjligheter till en nivå som står i paritet med det människor tycker det är värt. Vad hade program- och spelindustrin varit utan ”illegal” nedladdning, nej precis. Inte mycket, nu får industrin massor med gratisreklam, folk provar programmen och köper de som används regelbundet. Ge folk mervärde, mer än uppoffringen att betala – det är grunden i alla försäljning. Det har historiskt aldrig lyckats bra genom att stoppa beteenden, använd dagens teknik och vänd det hela till något positivt. Läs mer om Bahnhof på SvD.
– Bilförsäljningen fortsätter att falla i Europa, men nu i en något lägre takt. I februari gick försäljningen ned med 18 procent och i mars med 9,0 procent. Nedgången dämpades signifikant efter det enorma stöd som den tyska regeringen gett för att få fart på bilförsäljningen.