Stockholmsbörsern fortsatte igår nedåt i en mycket tunn handel, omsättningen uppgick inte till mer än 7 miljarder kronor. Det är dumt att dra för stora slutsatser av en så tunn börs. Motstånds- och stödnivåerna höll emot och det behövs nyheter och statistik för att få igång någon handel att räkna med. Nedgången dämpades något under eftermiddagen då statistik från den amerikanska tjänstesektorn överraskade positivt. När börsen stängde hade OMXS30 backat 0,9 procent och stängde strax under motståndet runt 784.
Idag tror jag på små rörelser, i förhållande till S&P 500-terminen ser det ut att bli svagt uppåt. Jag är dock tveksam till att det blir någon större fart varken uppåt- eller nedåt idag. Inväntar förmodligen USA innan jag gör något. Det är lätt att försöka hitta entry när det är små rörelser och tunn handel, det kan vända fort. Inväntar hellre lite bättre fart och rörelser.
Råvaror och energi var de riktiga förlorarna igår, efter ett oljepris som nu är det lägsta på fem veckor. Bästa bransch blev läkemedel som slutade precis runt nollstrecket.
Antal konkurser fortsätter att öka dramatiskt, vilket ytterligare spär på de ökande arbetslöshetssiffrorna.
Det kan bli intressant att följa Lundin Mining den närmaste tiden. Då bolaget får tillgång till en ny lånelina och inte längre är förhindrade att köpa och avyttra verksamheter.
Igår kom det oväntade beskedet att Saab blir ett av de bolag som kommer att räknas in bland ”bra bolag” i det nya GM. Hur är detta möjligt undrar man spontant. Personligen tror jag att det är så mycket frågetecken kring Koenigseggaffären att GM väljer att köpa sig lite tid och se över andra hållbara alternativ. Kanske vet GM mer om vilka som döljer sig bakom de ljusskygga amerikanska investerarna.
Den höjda arbetslösheten börjar oroa allt fler i USA, detta har fått både olje- och övriga råvarupriser att sjunka.
Det är lugnt på nyhetsfronten idag och det kommer att vara skvalpigt och avvakande. Kurserna kommer förmodligen att vara avvaktande, precis som i USA igår kväll och Asien idag på morgonen.
Håll koll på detta idag:
– 08.00 Estland: KPI för juni (oförändrat -0,9 procent)
– 08.00 UC: Konkursstatistik (62 procent fler konkurser)
– 09.30 Riksgälden: Statens lånebehov
– 09.30 SCB: Tjänsteproduktionsindex för maj
– 10.15 Riksbanken: Resultat omvänd repa
– 10.30 Storbritannien: Industriproduktion
– 11.00 SAS: Trafikrapport, även från Finnair
– 11.00 Skog: Prisindex
– 12.00 Tyskland: Industriorder maj
Det var nedåt till en början i USA, med press från energibolagen. Börserna hämtade sig dock på slutet. S&P 500 stängde på plus 0,3 procent, DJIA plus 0,5 procent men Nasdaq orkade inte hela vägen upp till plus utan stannade på minus 0,5 procent. American Express steg med 5,6 procent efter det att en känd analytiker höjt rekommendationen. Denna avvaktande dag backade banker, råvarubolag men defensiva läkemedelsbolag klarade sig bäst. Det ryktas om att rapportsäsongen kommer att överraska positivt, vi får väl se. Imorgon inleds rapportsäsongen på allvar när Alcoa är upp till bevis.
S&P 500 verkar nu ha parkerat sig under den kritiska 900-nivån. Orkar kursen inte upp är det stor risk för att vi får se nya försök på nedsidan och då är det 875 som utgör första riktiga stödnivån, skulle inte den hålla är det inte så mycket som tar emot.
I Bloomberg kan vi läsa att rådgivare till Obama-administrationen är tveksamma till stöden av bankerna, de nämner nu att det kanske är andra typer av stöd som bör ges. Nu nämns att inte tillräckligt många jobb räddats och erkänner att den amerikanska ekonomin inte går speciellt bra. Inte bara Kalifornien har problem säger hon, fler delstater har problem att låna pengar. Jasså, säger jag bara…
Utvecklingen är blandad i Asien även idag, med väldigt små rörelser. Precis som i USA är det teknik som klarar sig bäst och olje- och råvarubolagen agerar sänken på de flesta marknader. Investerarna börjar dra öronen åt sig och är rädda för att de rapporter som kommer inte motsvarar förväntningarna som skruvats upp. Samsung fortsatte klättra efter måndagens uppgifter om ökad vinst och omsättning. I spåren av Samsungs uppgång följde LG med uppåt. Riktningen är osäker och få investerare vågar gå in i marknaden innan en tydligare riktning syns.
Ledande indikatorer klockan 07.30:
Övriga nyheter:
– Svårt att locka svenska företag till Sverige.
– Uttagsskatten slår mot vindkooperativ. (SvD)
– Svårt att nå mål för vindkraften (SvD)
– Svårt att nå mål med vindkraft (SvD) (SvD)
– Optionsprogrammen minskar (SvD) (DN)
– Råoljepriset rasar på förnyad oro (SvD)
– Amerikanska staten tar över Saab (SvD) (DN)
– Johan Saël von Holstein avgår som vd på Iqube (VA)