Inledande nedgång – bevaka utvecklingen kring 1064 eller 1056

Stockholmsbörsen i fredags: Inledningsvis var fredagen som halvdagar brukar vara nämligen tråkig och skvalpig. Efter klockan 11 tog dock köparna ut den inledande motståndsnivån kring 1065 och lyckades få till en stängning på absolut dagshögsta 1069,9 som motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Omsättningen uppgick till 5,0 miljarder kronor vilket var 52 procent under snittet och naturligtvis inte är jämförbart med den genomsnittliga dagsomsättningen som just nu ligger på 10,4 miljarder kronor per dag.

Förra veckan stängde tack vare torsdagens och fredagens uppgångar på 1,0 procent plus. Tillsammans med oktober månads uppgång noterar nu OMXS30 en uppgång på 8,3 procent vilket tål att jämföras med Dow Jones varsuppgång nu reducerats till 7,2 procent och S&P 500 som är nere på 12,4 procent hittills i år.

Oktober månad stängde ner och närmade sig årsmedelvärdet och november har startat med att ta fart från medelvärdet. Det blir nu spännande att se om detta blir inledningen på nästa uppgångsfas eller om säljarna kommer tillbaks. Normalt är (till skillnad mot vad många påstår) november och december bra börsmånader, betydligt bättre än januari. Det som kan sätta käppar i hjulet är oron för Fiscal Cliff i USA men sannolikheten talar för en uppgång efter presidentvalet.

OMXS30: Det är nervöst av många skäl på världens börser. Presidentval, budgetstup och gigantiska konsolideringar som är på väg att brytas gör att många väljer att agera åskådare tills en tydligare riktning pekats ut. OMXS30 noteras nu kring ett antal motstånd och det blir spännanande att se hur mycket bärkraft det finns att ta indexet förbi nivån nu när den positiva månadseffekten avtar. Även om vi ser vissa tecken på styrka är det först nu som köparna sätts på prov, en ny lägre topp än 1084 är negativt och de överlappande sega uppgångarna är inte förtroendeingivande.

S&P 500: Det är nervöst även på de amerikanska börserna, dels inför presidentvalet, men framförallt på grund av det tekniskt osäkra läget. När indexet befinner sig i en uppladdningsfas vågar varken köpare eller säljare agera på något annat än kort sikt. Ingen vill bli sittande med svartepetter och vid minsta tecken på en rörelse i motsatt riktning lättar man, oavsett om det gäller köpare eller säljare på innehaven. Det behövs en ny topp över 1475 för att jag ska bli positiv på medellång sikt och en etablering under primärtrenden för att vi ska börja leta efter lägen att gå kort. Att gissa rörelserna för något annat än några timmar i taget är svårt. Kort sagt ”det är rörigt nu”.

Enligt en debattartikel i SVD anser Joacim Hillervik att Internet ger lägre tillväxt och att svenskar är för naiva. Han menar att vi exponerar oss för mycket på nätet och väljer att inte förstå vilka risker det innebär. Cornucopia ger som vanligt en intressant vinkel på artikeln och summerar det hela bra genom att skriva:”Slutsatsen är att det inte går att hävda att Internet ger ekonomisk tillväxt, men det går inte heller att hävda motsatsen. Internetanvändande är bara ännu en ekonomisk aktivitet, hade vi inte använt resurser och kapital till detta hade vi gjort något annat istället. Västvärldens stagnerande ekonomiska tillväxt och skuldsättning kommer inte att räddas av Internetanvändande och världen är fortfarande ändlig”.

Intresseklubben antecknar:
– Tradedoubler: Handelsbanken sänker riktkursen
– Mekonomen: Handelsbanken sänker riktkursen
– Oriflame: Credit Suisse sänker betyget
– Handelsbanken: Credit Suisse sänker betyget
– Nordea: Di rekommenderar köp
– Atlas Copco: Nomura höjer reken
– Toyota: Rapporten över förväntan
– Råvaror tappade stort i fredags på Wall Street
– Stefan Löfven avvisar ett samarbete mellan de rödgröna

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Indutrade (kl 11.00), Sweco (kl 15.00)

SCA håller kapitalmarknadsdag idag

Utländska rapporter idag:
– HSBC, Rockwell (före USA-börsernas öppning), Ryanair, Toyota (kl 7.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: HSBC tjänste-PMI kl 2.45 (något sämre än väntat)
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 8.30
– Spanien: Arbetslöshetssiffror kl 09.00
– AF: veckodata kl 10.45
– USA: ISM tjänste-PMI kl 16.00
– USA: Auktion av skuldväxlar kl 17.30
– G20: möte med finansministrar och centralbankschefer i Mexiko

USA (sammanfattning av min morgonanalys av S&P 500): Direkt i öppningen steg index till motståndsnivån kring 1434, efter betydligt bättre sysselsättningssiffror än väntat vilket även orderingången i industrin visade sig vara. Det tog dock inte mer än en timme innan uppgången var utraderad och alla tre ledande börsindexen i USA stod på minus. Osäkerheten spred sig åter och efter att S&P 500 skvalat mellan 1424 och 1427 under flera timmar tog säljarna tag i taktpinnen och pressade ner indexet till stängningskursen 1414,2 vilket motsvarade en nedgång med 0,9 procent som motsvarade dagslägsta.

Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket visserligen var lägre än i torsdags men 5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas marginella uppgång på 0,2 innebär att uppgången hittills i år uppgår till 12,4 procent.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är fortfarande stigande vilket även årsmedelvärdet är och kursstaplarna befinner sig ovanför bägge. 

I det något kortare perspektivet kan vi nu konstatera att vi fick en botten vid 1403 i fredags och i fredags tog kursen inledningsvis ut 20-dagars medelvärde och vände inte ner förrän 50-dagars medelvärde utmanades. Stängningen långt ner på torsdagens kursstapeln är negativt men skapar samtidigt förutsättningar för en rikoshet, som innebär att möjligheterna till en lyckad positiv position är god. En lång röd stapel med en stängning i de nedre 10 procenten är en rikoshet.

Asien: Det är mestadels måttliga nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Japan backar Nikkei med 0,5 vilket även Sydkoreanska Kospi gör. Kinesiska Shanghai noterar en nedgång på 0,3 procent vilket gäller även för den Taiwanesiska börsen. I Australien noteras däremot en mindre uppgång på 0,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar