Stockholmsbörsen öppnade svagt uppåt igår och skvalpade sedan inom ett snävt område där det inte var någon mening att handla. När Chicagos inköpschefsindex presenterades på eftermiddagen blev det rejäl fart nedåt. Nedgången avtog när stödet runt 890 nåddes för andra gången denna vecka, kurserna hämtade sig något efter att USA vände uppåt. När börsen stängde var det på minus 0,7 procent och kursen 897 punkter. Omsättningen uppgick till 15,7 miljarder kronor, vilket var 2 miljarder kronor högre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt.
Högst omsatt var Ericsson som backade 1 procent till 70,00 kronor. Aktien handlades ned 15 öre jämfört med vid Stockholmsbörsens stängning. Swedbank kom på andra plats och var den enda av storbankerna som slutade på plus, 1,1 procent och 66,50 kronor. Volvo var rejält volatil och stängde till slut på 64,50 vilket var en nedgång på 2,3 procent och blev börsens tredje mest omsatta aktie.
Totalt var det 233 aktier som stängde lägre än i tisdags, 162 stängde upp och 183 var oförändrade. Plankan visade i stort sett hela dagen att det var ett platt klimat och då är det inte lätt att göra bra affärer. Efter den amerikanska statistiken stärktes självförtoendet hos säljarna som tog makten och behöll den i mål med 65 procent mot 33 för köparna. Bland extremt högt omsatta aktier i förhållande till börsvärdet hittar vi Lundin Mining, Swedbank och rapporterande KappAhl.
Kappahl lämnade en rapport där vinsten var hela 12 procent bättre än väntat. Utdelningen sänktes till 1,25 kronor på grund av det osäkra marknadsläget. Aktien stängde på plus 3,5 procent och 49,60 kronor.
Igår gick bank- och finans ungefär som börsklimatet, med undantag för Swedbank som steg. I USA var det däremot nedåt för finanssektorn igår. Idag läser vi att Litauen fortsätter att låna miljardbelopp för att hantera sin ekonomiska kris (känns verkligen som om de är på rätt väg…). Det blir spännande och se hur många miljarder som blir kvar av Swedbanks nyemission till det som utlovades, nämligen att betala av stöden till staten och få en bättre kapitalbas för att sänka inlåningsräntan. Idag läser vi att Swedbank riskerar att åka på en ny miljardsmäll på över 2 miljarder kronor i Ukraina på grund av efterdyningar kring det uppköp av Tas-Kommerzbank som gjordes i februari 2007. När liken i lasten skall lossas i Baltikum skall det bli spännande och se om det bidde en vante eller en tumme av nyemissionen…
Boliden och Lumi gick precis som TeliaSonera emot börsklimatet och utvecklingen bland de tjugo mest omsatta. Det var dock måttliga uppgångar på runt en halv procent.
Sämsta bransch blev hälsovård tyngd av AstraZeneca som backade 3 kronor till 313,50 kronor. Meda backade 1,2 procent till 62,50 kronor och har lite svårt att lyfta trots många rekommendationer. Det beror enligt flera bedömmare på att en av huvudägarna är tvungna att minska sitt innehav. Om det stämmer kan det nog bli bra fart när de är färdiga med städningen. IT gick var en annan bransch som gick dåligt i Sverige, men steg i USA senare på kvällen. Kan vara intressant om det blir ett starkt börsklimat idag.
Bästa bransch blev råvaror och livsmedel, som var de enda som slutade på plus igår.
Teknisk analys OMXS30: Det tidigare så starka trenden uppåt börjar tackla av lite, men fortfarande håller sig indexet inom den allt tajtare konsolideringsformationen, där ett utbrott uppåt hittills varit det troligaste scenariot. Det är inte utan att man sitter med hjärtat i halsgropen och är beredd att gå kort varje gång nivåerna kring 890 testas. Nu är det osäkert och jag tycker det är oklokt att positionera sig på något håll just nu. Invänta utbrottet, som borde komma snart. Indexet studsade för andra gången denna veckan på hypotenusan i den liksidiga triangelliknande konsolideringsformationen. Väldigt kortsiktigt, kanske bara precis i inledningen av dagens börs kan vi se fram emot ett försök till uppgång. De senaste veckorna har vi haft två försök att bryta upp över 930-nivån och denna vecka har stödet kring 890 testats två gånger. De senaste försöken till uppgång orkar knappt rubba MACD:n uppåt, den visar bestämt att den vill nedåt, vi vet snart om den får rätt. Fundamentalt blir det svårare och svårare att motivera en entry till dagens nivåer och det skall nog till riktigt positiv statistik för att få till det rally som behövs för att etablera sig ovanför 930-nivån. Idag blir jag inte förvånad om det blir en skvalpig börs som inväntar USA-statistiken.
Idag duggar det åter tätt i statistikfloden. Nordnet och Avanza redovisar aktiehandel för september (påverkar inte börsen något, men intressant att se hur stor ökningen är och var på den psykologiska* tradingkurvan vi är).
Igår fick vi negativa siffror från humöret på de amerikanska inköpschefterna. Idag kl 10.00 är det dags för EU:s inköpschefer att visa vad de tror om den närmaste framtiden. Kl 11.00 presenteras arbetslösheten för augusti inom EU.
I eftermiddag gäller det att hålla tungan i rätt mun, det kommer amerikansk viktig statistik hela eftermiddagen. Först ut är varselstatistik kl 13.30, en timme senare kommer privata inkomster och privatkonsumtion, samt nyanmälda arbetslösa. Kl 16.00 presenteras ISM inköpschefsindex för september, kontrakterade husköp och bygginvesteringar för augusti.
Klockan 15.00 talar Ben Bernanke inför representanthusets finanskommité och det kan resultera i otäcka och oförutsägbara kursändringar.
Efter en svajig inledning på de amerikanska börserna med kraftig fallande kurser efter sämre inköpschefsindex än väntat. När BNP för Q2 presenterades återkom köparna och kurserna vände uppåt. Nedgångarna blev till slut måttliga och Nasdaq nådde upp till nollstrecket med draghjälp från teknikaktierna. S&P 500 backade 0,4 procent och DJIA tappade 0,3 procent.
Cisco steg med 1 procent, medan IBM och Intel bägge var upp runt 0,5 procent.
Bankerna gick inte lika bra och JP Morgan backade 2,4 procent.
Olja och råvarupriser steg under största delen av dagen.
I Asien är det mestadels nedåt idag. Kina och Hongkong håller stängt för helg. I Japan backar Nikkei 225 med runt 1,5 procent, Sydkorea backar 1,8 procent. Efter gårdagens siffra från inköpscheferna i Chicago, som brukar vara en bra värdemätare inför dagens ISM-siffra ökar oron i Asien över styrkan i den ekonomiska återhämtningen. De flesta har väntat sig stigande siffror idag, men oron stiger nu för att det blir en kalldusch senare idag. I Japan rapporterar de stora tillverkningsföretagen att investeringarna minskar med 25,6 procent i år, jämfört med 7,2 procent förra året.
Den amerikanska S&P 500-terminen var ju volatil så det räckte och blev över igår eftermiddag. Efter inköpschefsindex var det brant ner i källaren, tills BNP för Q2 presenterades då brakade det uppåt i ett par timmar för att senare se säljarna ta över matchen till strax innan USA-börsens stängning. Japan är nedåt på ökad oro inför den ekonomiska återhämtningen, det mesta av nedgången skedde dock de första timmarna, därefter har indexet legat som ett rakt streck.
De ledande indikatorerna kl 08.00 ser idag lite annorlunda ut. Dels håller Kina helgstängt och uppdateringen från Nikkei fungerar inte riktigt, varför dessa siffror skall tas med en nypa salt. Det vi kan se är att dollarn stärks mot både euron och kronan och att olja- och metallpriserna backar tillbaks något nu på morgonen. En dollar kostar just nu precis 7,00 kronor. Ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 68,4 dollar. Guldpriset ligger åter ovanför den magiska 1000-nivån och ett ounce betalas det just nu 1004 dollar för.