Teknisk analys: Parkerar sig lågtrycket åter över börsen?

veckan2

veckanflag2Det har skett en tydlig förändring de senaste veckorna i hur siffror och statistik tolkas. För någon månad sedan pratades det mycket om gröna skott och makrostatstik tolkades som positiv om den inte var rejält mycket sämre än förväntat. Efter den senaste tidens kraftiga börsuppgångar är det fler och fler som oroar sig för att uppgången gått för fort, den senaste veckans utveckling är ett tydligt tecken. Den senaste tidens flod av makrostatistik visar tydligt att krisen inte är över. Hittills har marknaden varit förskonad från några allvarliga vinsvarningar om någon vecka sätter rapportfloden igång på allvar och då får vi se om företagen börjar få fart på försäljningen eller om det är fortsatta nedskärningar som skall hålla uppe vinsterna. De närmaste veckorna kommer att vara mycket viktiga för den fortsatta riktningen. Har börsen hämtat andan så att en ny attack uppåt kan ske, eller är det ner i skoskaftet när rapporterna börjar strömma in? Om någon vecka vet vi.

in-x091002De stigande arbetslöshetssiffrorna i USA fick den svenska börsen att backa och stänga ned med 1,2 procent på 867 punkter. S&P 500 öppnade nedåt och de första tio minuterna föll indexet med tio punkter och detta blev det område som utgjorde begränsningen under hela handelssessionen. När de amerikanska börserna stängde hade S&P 500 backat med 0,45 procent till 1025 punkter.

Arbetslöshetssiffrorna visar tydligt att det är alldeles för tidigt att tro att den ekonomiska krisen är över.

G20-mötet är över och världens ledare är överens om att nya stödpaket och låga räntor riskerar att skapa nya bubblor i det ekonomiska systemet.

I min positiva vågskål är det nu bara den långa trenden som fortfarande pekar uppåt och att rekylen inte brutit ner under 850 som är en kritisk nivå inför den närmaste fortsättningen. Efter en tid av små och konsoliderande kursrörelser finns det chans till lite större rörelser framöver.

I min negativa vågskål är det allt fler faktorer som håller tillbaks en fortsatt uppgång. Nya svårigheter för finanssektorn, en svag investeringstakt och en fortsatt stigande arbetslöshet i kombination med att börsen intecknat en snabbare återhämtning än vad som de fakto blir fallet. Detta kan leda till en stramare kreditpolicy.  En tilltagande osäkerhet om Asien skall bli det ekonomiska draglok som många bedömare tidigare trott känns inte längre lika självklart. Bankernas och de finansiella institutionernas teflonminne kan bli skadligt för återhämtningen. Rekordbonusar och brist på självkritikt är påtaglig. Att tro att de svenska storbankerna har koll på situationen i Baltikum tror jag är direkt farligt. Devalveringsrisken i Lettland rycker allt närmare, det skulle få allvarliga konsekvenser för Swedbank och SEB och frågan är om ytterligare nyemissioner kommer att aviseras…

omxs30realdag5Teknisk analys OMXS30: Nu är det bara primärtrenden som fortfarande pekar uppåt. Både den sekundära och den kortare trenden har börjat vika av nedåt. Stängningen under MA20 de senaste dagarna och nu har kursen passerat under även den sekundära trenden, etablerar sig kursen under MA50 de närmaste dagarna är det ett viktigt varningstecken. På kort sikt bör man definitivt vara försiktig men köppositioner, än så länge har nedgången inte varit speciellt dramatisk men sprider sig paniken kan det av erfarenhet barka av nedåt med fart. När de återkommande försöken att bryta upp genom 925-930 intervallet inte lyckades testades istället 900-nivån några gånger för att sedan bryta ned i torsdags. Den korta trenden pekar nu nedåt, så även den sekundära trenden, men den långa trenden är som sagt fortfarande uppåt. De närmaste dagarna behöver OMXS30 etablera sig under 868 för att nedgången skall fortsätta. Motstånd 890-900 och närmaste stödområde kring 850-860.
Candlestick-skola, praktisk tillämpning del 2:
(I detta inlägg hittar du lektion 1)

omxs30realv33_40I förra veckans Candlestick-skola lärde vi oss vem som dominerar ett candlestick (i fortsättningen förkortar jag Candlestick med CS). Om mer än halva den fyllda delen i en stigande CS försvann hade säljarna tagit över, på samma sätt om mer än hälften av den röda färgen försvunnit så borde CS:et vara blått eftersom köparna tagit över.

I förra veckans inlägg beskrev jag hur vi kunde se att köparna hade kontrollen i uppgångarna, under konsolideringarna var kropparna minimala med långa svansar, vilket innebar att vi behövde mer information och vi såg hur säljarna började ta över kontrollen.

I detta inlägg tänkte jag genom att analysera de senaste veckorna candlestick beskriva hur tydligt det är att se vad som händer.

Jag börjar med att rita av utseendet på de senaste veckornas candlestick (från bilden ovan):

tappakontrolv33_40

Vecka 33 ser vi att vi inledningsvis har haft ett CS med en kraftig kropp (mycket röd färg). Efter hand som veckan fortskred lyckades köparna komma in i matchen och eliminera mer än hälften av den röda färgen, egentligen borde stapeln vara blå. Hade inte den röda färgen ”räddats” av att det blev fredag kväll hade förmodligen köparna fortsatt att dominera och till slut färgat CS:et blått (när högsta kursen i CS:et passerats).

Vecka 34 är vid en viss tidpunkt i veckan ett rött CS (det som senare blir den undre svansen), men köparna repar mod och tar över mer än hälften av CS:et och lyckas passera öppningskursen och till och med producera en kraftig blå kropp i CS:et. Snacka om power!

Vecka 35 är ganska likt vecka 34 men det är inte alls samma kraft i uppgången. En liten blå kropp börjar indikera viss osäkerhet.

Vecka 36 var till en början ett CS där säljarna helt dominerade, men efter hand försvagades säljarna. Köparna och säljarna har dominerat i vardera hälften av CS:et = osäkerhet.

Vecka 37 inleds med att köparna försöker att ta över, stärkta av avslutningen vecka 36 och försöker nu att ta sig förbi toppnoteringen vecka 35, men då kommer säljarna tillbaks och lyckas pressa tillbaks köparna, som dock fortsätter att dominera veckan ut, dock inte med total dominans.

Vecka 38 är ett CS utan någon färgad kropp. Det innebär att vi inte vet när säljarna eller köparna dominerat. När veckan var slut låg kursen på precis samma nivå som när veckan startade, det innebär att vi måste ha mer information. Mer information får vi när lägsta- eller högsta noteringen på detta CS passeras.

Vecka 39 börjar med att köparna dominerar, men säljarna tar över och lyckas till och med börjar producera röd färg. Passeras nu botten på vecka 37 och 38 har säljarna tagit över.

Vecka 40 börjar med att köparna gör ett sista misslyckat försök att ta över, men snabbt är säljarna på plats och slår undan köparna, tar över CS:et eliminerar all blå färg, lyckas prducera röd färg och dominerar CS:et med kraft. Som vi började se i förra veckans analys om ni klickar tillbaks till den analysen.

 
Läs även: Fortsatt dystert på Wall Street (DN DagensPS). Borg varnar banker för Lettland (DagensPS DN SvD). Skrämselhicka på amerikanska siffror (DagensPS). Jobbras tynger börsen (DagensPS). Dramatiska USA-siffror (DagensPS). Tre säljsignaler (Cornucopia?). Många amerikaner ger upp jobbsökandet (Flutetankar). Börsen djupare ned (DN). USA:s jobbstatistik föll mer än väntat (DN). Fredagssmäll (VA). Ödesdag på börsen (VA). Mycket fokus på jobbrapporten (AFV). Därför faller börserna i USA (AFV). Baisse väntar Wall Street (AFV). Mer dålig statistik från USA (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar