Fredagsbörsen öppnade som väntat svagt uppåt och fortsatte uppåt till strax efter lunch. När orderingången för varaktiga varor i USA presenterades brakade börsen nedåt men hämtade sig trots att även försäljningen av nya hem inte ökade lika mycket som analytikerna hade väntat sig. Det gjordes en del försök att pressa bort stopparna på 900-nivån, men även om kursen stängde precis under på 899,9 och en marginell nedgång på 0,2 procent är det definitivt inte klart vilket håll det väntade utbrottet kommer att ske på.
Den senaste veckans statistikflöde visar med all önskvärd tydlighet att det är för tidigt att blåsa faran över. Det är inte bara fruktträden som bågnar denna fantastiska fruktsäsong, så även börsen. Likheterna är många, ett äpple fortsätter inte att växa för evigt, till slut blir det för tungt och trillar ner. Blir det för många tunga äpplen på samma gren, bågnar grenen och kanske till och med knäcks. Likheterna är slående och många sektorer har kanske stigit för fort.
I den positiva vågskålen finns nu egentligen bara den långa trenden, som fortfarande är uppåt. Fram till förra veckan kom merparten av statistik och rapporter in i linje med eller bättre än väntat. Trots flera försök att bryta nedåt har 900-nivån hittills stått pall.
I den negativa vågskålen börjar det torna upp sig en del oväntat negativ statistik. Divergensen mellan kurstopparna och momentumindikatorerna och det faktum att många aktier kanske gått för starkt. Flera branscher och index ser ansträngda ut och har under den gångna veckan misslyckats med att bryta upp och genom motståndsnivåerna.
Teknisk analys OMXS30: Den långa trenden är fortsatt uppåt men MA20 börjar peka nedåt och stängningen i fredags var för första gången sedan i slutet av augusti under det korta medelvärdet. Det är ingen fara så länge inte MA20 bryter under MA50 på intradag, men de närmaste dagarna kommer att bli spännande. Slangen har varit extremt hoptryckt i likhet med utbrotten i slutet av mars och i juli. ATR ligger på den lägsta nivån sedan mars 2007 vilket brukar vara ett tecken på en utdragen period och en topp, vilket MACD indikerat ett tag. Skulle kursen fortsätta och etablera sig under 900 ser jag det som troligt att vi får en körare ner mot 870 i första hand.
Jag kommer denna vecka att göra en annorlunda analys på veckobasis, självklart kommer flera läsare att höra av sig och tycker att jag helgarderar, men det struntar jag fullständigt i. Bloggen skall ni se som att jag låter de som så önskar ta del av mina tankar och i dessa finns inga rätt eller fel, enbart funderingar som många gånger visar sig fungera bra mycket bättre än de som krånglar till analysen för saken skull.
Candlestick-skola, praktisk tillämpning del 1:
Först skall jag beskriva allmänt vad ett Candlestick är. Kursutvecklingen på börsen är inte indelat i tid, det är något vi själva gör, på börsen sker affärer hela tiden och avbrott sker endast över natten och under helgerna. När vi delar in börsens rörelser i 5 minuter, 1 dag eller 1 vecka så är det bara för att vi lättare skall se vad som händer, det är trots det inget som börsen och marknaden bryr sig om. För att kursen skall bli överskådlig kan rörelsen per tidsenhet presenteras som ett linjediagram, stapeldiagram eller candlestick. I denna veckoanalys skall jag förklara vad ett candlestick är och hur det fungerar.
I detta exempel väljer jag att dela in börsens händelser i veckodiagram. Det innebär att varje candlestick omfattar alla affärer som sker under en vecka.
Vi väljer att titta på fyra av de affärer/avslut som sker på börsen under en vecka. Den första affären som sker under veckan kallas för öppningskurs, den sista affären som sker fredag kväll kallas för stängningskurs. I ett candlestick förbinder man dessa kurser med en rektangel. Om stängningskursen är högre än öppningskursen är trenden i stapeln uppåtriktad och rektangeln färgas blå. Tvärtom i de fall stängningskursen är lägre än öppningskursen, då färgas rektangeln röd. Den högsta noteringen under ett candlestick (i detta exempel under veckan) är veckans högsta kurs och på motsvarande sätt presenteras den lägsta kursen. I de fall den högsta respektive lägsta kursen är högre än stängningskursen och den lägsta kursen lägre än öppningskursen blir det tunna linjer som kallas svansar.
Ett candlestick som är helt blått, en hög rektangel och inga svansar innebär att köparna har total dominans, på motsvarande sätt med en helt röd candlestick. Detta är den starkaste trenden.
Öppnar ett candlestick uppåt, alltså blå färg och en rejäl rektangel bildas utan svansar och därefter bildas en svans upptill innebär det att säljarna till viss del tagit över. Skulle mer än hälften av den blåa färgen i ett candlestick upptill försvinna och ersättas av en svans innebär det att säljarna dominerar till mer än hälften, på motsvarande sätt fungerar det i rött candlestick (se bilden).
I bilden nedan kan vi se våren, sommarens och sensommaren i form av vecko-candlestick.
Från första veckan i april till andra veckan i maj var dominerade köparna varje vecka och kursökningar lät inte vänta på sig. Efter denna kraftansträngning sju veckor behövdes en liten andhämtning, vilket avspeglar sig tydligt på candlesticken som inte hade samma kraft i form av lägre amplitud och större svansar. I slutet på juli skapades en kraftig och hög stapel som innebär en kraftig trend, som gav en injektion och optimism hos köparna, denna varade i sju veckor och sedan dess har börsen hämtat andan. Trenden är fortfarande uppåt och det vill till att köparna tar tillbaks kommandot inom kort om köparna skall orka komma tillbaks i annat fall kan det bära av nedåt. Och där kom den igen, helgarderingen. Med andra ord måste vi invänta början av nästa vecka för att se var börsen tar vägen.
Ha en fortsatt trevlig helg!
Övrig intressant helgläsning: Tillväxtdebatten (Cornucopia). Spiken i kistan för biobränslen (Flutetankar). Kapitalismens kris bortblåst av PR-folket (Danne Nordling). Ännu ett offer för den gröna bubblan (Moderna myter). Regelmässigt förhinder (Simulcara). Chockartat om världstemperaturen (Den hälsosamme ekonomisten). Finanskrisen är inte över (Svenskt näringsliv). Klimatbomardemang (Klimatbluffen). G20-agreements (Calculated Risk). Suck om klimathysterin (Svensk historia). Bankerna gör klipp på Riksbankens förmånslån (dagensPS). Detta tyngde Wall Street (dagensPS). Börsen backar på dystra USA-siffror (dagensPS). Svaga USA-siffror sänkte börsen (DN). Mycket på spel i insiderrättegång (SvD). Kinas roll växer (SvD). Dumpa storbankerna (VA). Bolagen som lyfte börsen (AFV). Nu sjunker börsen (AFV)