Teknisk analys: OMXS30, S&P 500, Nasdaq, DJIA, DAX, Guld, USD/SEK och Olja

OMXS30 stängde veckan oförändrat på 1151,80 och har hittills i år backat 0,3 procent. Den långa trenden är uppåt och så länge inte veckodiagrammet börjar stänga under 200 dagars medelvärde kring 1070 skall vi navigera för fortsatt uppgång, om än med något mindre positioner än normalt.

S&P 500 noteras i en uppåtgående trend och var i veckan uppe och testade av motståndsområdet vid 1300 där säljarna inte lät vänta med att visa att de inte är uträknade. Alla trender pekar uppåt och vi skall inte navigera för något annat än fortsatt uppgång, dock med mindre positioner än vanligt. I fredags bildades en ”ful signal” nämligen en Bearish Evening star som är otäckare ju längre ner på onsdagens kursstapel stängningen sker och i detta fall skedde stängningen på den nedre tredjedelen av kursstapeln. Så länge inte veckostaplarna stänger under fib 61,8 procent skall vi använda dipparna att skala in oss.

 

Nasdaq Composite närmar sig toppen i november 2007 vid 2800. Den senaste  veckan backade indexet 0,1 procent och hittills i år noterar jag en uppgång på 1,3 procent. Även om indexet punkterat den kortare stödlinjen vid ett par tillfällen de senaste veckorna har indexet åter tagit sig in i kanalen. I det kortare perspektivet bevakar jag 2766 som var förra veckans högsta notering. Om veckan inleds med en fortsatt nedgång under fredagens stängning  bekräftas. I veckodiagrammet bildades en ”ful signal” med en lång svans på ovansidan och det konfirmerar (tycker jag) åtminstone en kortare nedgångsfas.

Dow Jones Industrial Average (DJIA) har haft en fantastisk utveckling sedan augusti och fram till i fredags inte haft en enda dag sedan i början av december med en nedgång större än 0,33 procent. Den senaste veckan stängde indexet ner med 0,4 procent och hittills i år noterar vi en uppgång med 2,1 procent. I veckan som gick misslyckades köparna med utbrottsförsöket av den kritiska 12000-nivån, som sammanföll med jämviktslinjen i den stigande kanalen. Indexet ser utan tvekan överköpt ut och vi skall inte bli förvånade om det kommer en rekyl ner mot golvet i den stigande kanalen. Så länge inte veckostaplarna börjar stänga under golvet i kanalen som nu noteras vid 10810 skall vi se rekylerna som möjlighet till nya entréer.

Det tyska DAX-indexet stängde veckan på 7102,08 vilket innebär att veckan stängde på plus 0,6 procent och hittills i år har indexet avancerat 2,7 procent. Indexet jobbar nu kring motståndsnivån kring 7200 där indexet toppade i maj 2008 för att sen vända ner. I veckodiagrammet noteras en grön spinning top vilket är ett tecken på att osäkerhet hos både köpare eller säljare. Indexet befinner sig i nivå med jämviktslinjen i den långsiktigt stigande kanalen på ett relativt stort avstånd från primärtrenden, 200-dagars medelvärde. Vid tidigare tillfällen när avståndet noterats vid denna nivå har vi fått betydande rekyler.

Råoljan (Brent) steg i fredags på oroligheterna i Egypten och stängde precis under 100-dollarsnivån. Tekniskt ser oljepriset överköpt ut, men oroligheterna kan definitivt vara den trigger som behövs för att vi skall få ett uppställ ovanför 100 dollar. Det hjälper föga att vi har en divergens, vilket vi hade förra gången nivån bröts. Onekligen mycket spännande att se om nivån håller och därmed utlöser en kortare blankningssignal eller om ett brott triggar igång nästa uppgångsfas. I och med att tidigare topp togs ut i och med fredagens uppgång är sannolikheten trots allt störst för ett utbrott uppåt.

Guldet som en mindre osäker valuta innebar att många investerare använde oroligheterna i Egypten som ett skäl att stänga korta positioner. Den senaste tidens rekyl som innebär att golvet i den stigande kanalen nu utmanas och sannolikheten för en uppstuds från nuvarande nivå är relativt trolig. Punkteras istället golvet kommer nedgången troligen att tillta.

Vi hörs imorgon bitti!

Alla diagram och analyser är hämtade från The Online Trader från Infront.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar