Teknisk analys börsen inför vecka 42
Fredspriset är ett skämt!

veckan3

veckanflag3Viktiga händelser under veckan som gick: Förra veckan trillade Stockholmsbörsen med 3,6 procent, denna vecka har ställningarna återställts. Som vanligt när rapportsäsongen drar igång präglas marknaden av spekulationer och rykten. Ni som följer bloggen har säkert noterat att min syn på börsen dragits åt det lite mer pessimistika hållet de senaste veckorna.

Börsen har befunnit sig i denna konsolideringsfas i två månader och under september gjordes flera försök att ta sig igenom motsåndsnivån kring 925-930. De upprepade och misslyckade försöken fick även de mest optimistiska att ta det försiktigt, trots allt närmar sig ju rapportperioden med stormsteg och de närmaste veckorna kommer marknaden att dränkas i rapporter.

Den officiella starten på rapportperioden kom i onsdags då aluminiumjätten Alcoa presenterade en rapport som av många anses vägledande inför den kommande floden av rapporter. Alcoas rapport var betydligt bättre än förväntat, ett klart positivt plusresultat, var betydligt bättre än den förlust som förutspåddes.

Det blir intressant att se hur siffrorna kommer att tolkas framöver. Kommer det ske en nykter analys av vinsterna och ställs omsättningssiffror och prognoser i relation till förra höstens siffror, eller mot läget innan finanskrisen. Om rapporterna jämförs med förra hösten finns det stor chans att gammelmedia kommer att hitta ”många gröna” skott. Tyvärr finns det nog risk för att det är mycket ogräs som fått fäste när mer fokus har gått åt till att ansa gräsmattan än att göda och vårda den.

Många påstår nu att krisen är över och att vi sett det värsta inom bank- och finanssektorn. Personligen tror jag att den galopperande arbetslösheten världen över blir ett ännu större problem, löser vi inte de underliggande problemen kommer bubblorna att avlösa varandra, då menar jag inte bubblor i champangen.

I USA har det varit lika skakigt och avvaktande som i Sverige. I fredags tog sig Dow Jones Industrial Average Index upp på den högsta nivån de senaste tolv månaderna och närmar sig nu 10000-nivån. I år har DJIA stigit med 12,4 procent. S&P 500 steg 0,6 procent i går till 1071 punkter och tekniktunga Nasdaq stängde 0,7 procent högre än i torsdags på 2139.

I torsdags sade Fed-chefen Ben Bernanke att Federal Reserve är redo att strama åt penningpolitiken, när utsikterna för ekonomin förbättrats tillräckligt. Frågan är vilket som är viktigast i detta uttalande? Ser Ben fler mörka hål än vad som kommer ut till allmänheten, eller är det så att Fed inser vad lågräntepolitiken är på väg att åstadkomma?

Stor osäkerhet och en stark avslutning på veckan gav oljepriset en rejäl skjuts uppåt i veckan och åter kostar ett fat Brentolja över 70 dollar. Oljan befinner sig i ett mycket intressant läge, mer om det i analysen nedan.

Vi är åter inne i en period där förväntningarna pressats ner och den största delen av statistikfloden har tolkats positivt. För första gången på mycket länge jublade världens börser för att Australien vågade höja styrräntan. Inköpschefsindex i USA kom in någon tiondel över förväntningarna och ökningstakten avtar (inte antalet arbetslösa), detta tolkas oxå mycket positivt. Visst är det märkligt, flera hundra tusen nya arbetslösa – det är toppen för tidigare var ökningstakten högre – märkligt…

I den positiva vågskålen: Den långa trenden är fortsatt starkt uppåt, stödnivåerna som testades i slutet på förra veckan höll. Rapportsäsongen har börjat och Alcoa som utgör startskottet kom med en rapport som var betydligt bättre än väntat. Aluminiumjättens siffror anses dessutom vara vägledande för resten av rapportfloden. Allt bättre makrostatistik som den Australienska höjningen av styrräntan är ett bevis på. Barack Obama får fredspriset (nej det var ett skämt, vänta med att skriva till mig tills ni läst hela blogginlägget). Efterfrågan på olja ökar (om det är positivt, men åtminstone kursdrivande). Viktigast av allt är dock att de flesta index vänt upp från de kraftiga nedgångarna som oroade världen förra veckan.

I den negativa vågskålen: De misslyckade attackerna av primärmotståndet kring 925-930 har fått många investera att fundera på om uppgången gått för fort. Det glidande P/E-talet på Stockholmsbörsen ligger nästan på 20. Det innebär grovt att det tar tjugo år att betala bolagen på börsen med bolagens egna vinster. Värderingen är historiskt mycket hög. Uppgången det senaste halvåret har varit kraftig och närmar sig 50-procentlinjen av den totala nedgången. Sedan årsskiftet har börsen stigit med 35,8 procent och frågan är naturligtvis om det går att motivera ytterligare kraftiga uppgångar på kort sikt. Arbetslösheten stiger snabbare än någonsin och många länder försöker lösa de ekonomiska problemen genom att förse marknaden med billiga lån. I Sverige är mer än var tionde arbetslös och ungefär hälften jobbar inom statlig, kommunal och offentlig skattefinansierad sysselsättning, skattetrycket underlättar inte investeringsviljan. Om mindre än ett år är det val och utgången är tyvärr ganska förutsägbar – ännu högre skatter – ännu mindre investeringsvilja – ännu fler arbetslösa (fast de döljs i olika rödgröna program). Ser vi fram emot 100 procent i skatt och kuponger att betala det som de ”rödgröna” axelmakterna anser är rätt typ av konsumtion?

obamaVeckans märkligaste händelse: USA:s President Barack Obama får Nobels fredspris. För mig är det parodi och presidenten själv ansåg inte att han var värd priset. En person och ett land som är mitt uppe i två krig och dessutom utökar kriget i Afghanistan, hur i h-e kan han få ett ”fredspris”?

En politiker som är född till en fantastisk retoriker och kan entusiasmera världen är inte samma sak som en duktig ekonom bara för att han kan trycka mer pengar än någon annan i världen. Att ekonomer blir till sig i brallan när de träffat denna utomordentliga talare, världens i särklass största ”Lyxfälla” och ”Sedelpress” är för mig obegripligt.

Lova runt och hålla tunt borde bli Obamas ordspråk. President ”change” pratade om förändring i valrörelsen och ingen kan ta ifrån honom detta, han har förändrat, men bara takten de digitala sedelpressarna trycker upp nya pengar med.

Att få ut sitt budskap, genom att säga det på ett sätt som människor gillar är en talang som Barack Obama har och ingen säger emot, men bara genom att säga sig ogilla krig och påstå att man vill ha fred är det inte samma sak som att man gör något för freden. Presidenten utökar engagemanget i Afghanistan, på nätterna flyger obemannade stridsflygplan in över landet och bombar militära mål, men även barn och oskyldiga – den kan inte vara förenligt med någon som får fredspriset.

Barack Obama har bara ställt ut en massa fagra löften, men har inte skapat ett smack. Det enda rätta är att avsäga sig priset och idiotförklara norrmännen. – Måtte norrmännen aldrig komma in i EU. En person som driver flera krig, hur kan han utnämnas till en fredsduva? För mig är Obama snarast en dystergök, han krigar mer än Bush, men inte riktigt på samma ställen, skapar svårlösta svarta ekonomiska hål och dränerar finansiella läckage det med digitala pengar.

”Förresten hörde jag ryktas om att Kim Jong II låg bra till för nästa nominering och att President Obama tydligen skulle få Riksbankens ekonomipris oxå (felaktigt benämnts som Nobels ekonomipris), det var något om att det blev bättre logistik eller nåt. ”

”Obama förärade i veckan Köpenhamn med sin närvaro. Han hade visserligen bara tid att lägga fyra timmar mitt i natten av sitt så viktiga liv på danskarna. Mr Change gjorde ”allt han kunde” för att få de olympiska spelen till sin hemstad, men kom sist. ”

omxs30real56Teknisk analys OMXS30: Stödet vid 860 höll och marknaden har svarat positivt på statistikflödet i veckan. Den långa och medellånga trenden är oförändrat uppåt. Dagstrenden ligger fortsatt nedåt och har svårt att få med sig MACD i uppgångsförsöken, vilket är ett svaghetstecken. Indexet ligger nu och avvaktar på 900-nivån som tidigare utgjorde ett stödområde.

omxs30realvecka41Det neutrala område som indexet befinner sig på nu har tidigare kännetecknats av att köparna tagit över.

För att det skall bli tillräcklig kraft för en ny uppgång och få även dagstrenden att vända upp vill det till att 925-930 passeras, i annat fall är det stor risk att optimismen övergår i pessimism och vinsthemtagningar som stärker säljarna.

in-x19Teknisk analys S&P 500: Trenden i S&P 500 är fortsatt starkt stigande och det utbrott som skedde ner genom kanalbotten har åter bytts ut till en starkt avancemang på väg mot den tidigare toppen i september, nu är det inte mer än 6 procent kvar till den tidigare toppen.

Nu närmast återstår det att se om köparna fortsätter att dominera så att toppnoteringen från september passeras. Indexet har stigit 4,5 procent den senaste veckan och 18,6 procent hittills i år. Trenden är fortsatt stark. Om indexet åter faller tillbaks och passerar ner genom 1020 väger den negativa vågskålen starkare.

usdsek1Teknisk analys USD/SEK: Dollarn har befunnit sig i en fallande trend sedan börsuppgången påbörjades i slutet av mars och det finns inget omedelbart som tyder på att denna trend är på väg att brytas. Dollarn har ett antal gånger på vägen ned försökt hitta en botten, men när taket i kanalen närmast har gummisnodden blivit för spänd och en ny nedgång har tagit vid och lyckats hitta en ännu lägre botten. Jag tror på en uppgång i några dagar till mot 7,10 för att sedan åter dra sig nedåt mot golvet i kanalen. I det fall 7,30 bryts på ovansidan ritar jag om kartan och det är ungefär här som stoppen skall placeras på ovansidan. En ny studs vid stödet runt 6,80 kan ge nytt bränsle för ett nytt utbrottsförsök uppåt.

brtoilTeknisk analys råolja Brent: Oljan har från årsskiftet befunnit sig i en stigande trend. Det senaste året har Brent-oljan toppat 82,5 dollar per fat och lägsta noteringen ligger nästan på hälften 42,2 dollar. Hittills i år har oljepriset stigit med 66,8 procent och den senaste veckan med 4,2 procent.

Sedan i mitten av juli befinner sig Brentoljan i en triangelliknande konsolideringsformation som närmar sig ett utbrott (krävs en femte tangering först). Detta är skäl nog för att stå utanför någon position tills utbrottet är bekräftat.

Utbrottet kan självklart ske både uppåt och nedåt. Bryts 65 dollar-stödet är sannolikheten stor att trenden blir negativ och fortsatta fall är att vänta. Bryts istället 73,50-motståndet på ovansidan ser jag det som mest troligt att vi får se en ny uppgångsvåg ta vid.

gldspotTeknisk analys guld: Den starka trenden för guldet fortsätter och i tisdags när taket i trendkanalen punkterades vid 1017 dollar tog uppgången ytterligare fart och nya toppnivåer noteras varje dag. I fredags stanna priset precis under motståndsnivån 1048-1052 och gummisnodden är rejält spänd, vilket innebär att vi kortsiktigt kan förvänta oss en rekyl nedåt för att hämta andan. Bryts nivån 985-990 kan det vara idé att ta det försiktigt. En vändning uppåt från stödnivåerna kan fortfarande ses som köptillfällen.

 

Läs även: Priset i sensation är här (DN). Detta är Barack Obama (DN). Proffs tror på All-Time-High (DagensPS). Han drog in storkovan på Obamas fredspris (DagensPS). Börsen tappar mark (DagensPS). Obama är det bästa sedan skivat bröd (Cornucopia?). Uppåt på börsen (DN). Sveriges okända finansunder (AFV). SEB höjer sina bankkollegor (AFV). Investerarnas framtidsplaner (AFV). Skördefest på börsen (VA). Glad börs i väntan på rapporterna (VA). Så satsar du på dollarras (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar