Test av kraschbotten när Stockholmsbörsen inleder veckan?

Efter en svag initial nedgång när Stockholmsbörsen öppnade i fredags höll stödet kring 905 under några timmar, därefter var det relativt små rörelser fram till eftermiddagen då beskedet att ledamoten av ECB:s direktorat, Jürgen Stark meddelat sin avgång och tyska regeringsrepresentanter indikerat att regeringen arbetade på en räddningsplan för Tysklands banker ökade oron för att Grekland är på väg att ställa in betalningarna. Nedgången blev brant och stängningen vid 884,6 motsvarade en nedgång med hela 3,7 procent. Förra veckans totala nedgång blev hela 5,1 procent och det summerar hittills en nedgång 2011 med 23,4 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar var det endast 3 som stängde med positiva förtecken, däribland fortsatte KappAhl upp efter Rune Anderssons storköp (en insider som är väl värd att följa, men inte när börsklimatet är så negativt som nu). Omsättningen uppgick till endast till 12,2 miljarder kronor och det visar i alla fall att de stora elefanterna inte paniksäljer. DN, SvD

Volvo B var även i fredags den högst omsatta aktien men nedgången fortsätter. Aktien föll 3,7 procent och stängde på 70,35 kronor. Swedbank som jag skrev så här om den 5/9 då aktien stod i 86 kronor: ”Den lägre topp vi fick i torsdags tyder däremot på att sentimentet är betydligt mer negativt än väntat i Swedbank-aktien. Fyndköparna har därefter vid två tillfällen försökt att hitta botten, men de allt lägre topparna och bottnarna indikerar istället att resan söderut inte är slut”. Aktien föll i fredags med 7 procent till 78,80 kronor. DN

Rune Anderssons shoppingrunda i KappAhl fortsatte påverka aktien positivt även i fredags. Aktien steg 4 procent till 18,30 kronor. Hade det inte varit för det negativa börsklimatet som förhindrar en köprek är Rune Andersson en av de insiders jag hyser absolut störst respekt för, men risken är för stor för att ta rygg på honom just nu. AFV

VIX (fear index) steg i fredags med 12,2 procent till 38,5 vilket korrelerade bra mot börsnedgången. Nivån kring 40 brukar kallas för ”kraschnivån” men så länge inte toppen vid 48 tas ut är det stor chans för en  vändning nedåt och en motsvarande kraftig uppstuds hos S&P 500. Så länge stödet vid 31,5 och motståndet vid 48 håller skall vi vara beredda på att slungas mellan hopp och förtvivlan, vilket bara är ett sätt att ”göra sig av med de som inte skall vara med på festen”. Det är allt fler som försöker chansa på utbrott i endera riktningen, för varje misslyckat försök blir dessa lycksökare alltmer skotträdda och när vändningen kommer blir det betydligt enklare för de som är kvar i matchen. Det är alltså fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,58 mot kronan vilket kan jämföras 6,41 igår morse. På ovansidan hittar vi ett viktigt motstånd vid 6,61 som om det passeras ger en köpsignal. Jag har under en längre tid påpekat att den utdragna konsolidering i valutaparet USD/EUR kommer att leda till ett kraftigt utbrott, i fredags kom det. När dollarn passerade 0,71 föll euron kraftigt och idag på morgonen noteras USD/EUR i 0,735.

Råoljepriset (Brent) har fallit tillbaks, men kompenseras naturligtvis av den stärkta dollarn (i SEK räknat). I fredags morse noterades ett fat för 114,9 och idag på morgonen kostar ett fat Brent råolja 112,3 dollar.   

Guldpriset visar dock fortfarande tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Flykten till den ”säkrare valutan guld” är tydlig. Visserligen har guldet fallit tillbaks något mot toppen i början av förra veckan, men har inte punkterat golvet i den brant stigande kanalen. I fredags morse kostade ett uns guld 1863 dollar och idag på morgonen noteras ett uns i 1849 dollar men nedgången är trots allt än så länge marginell med tanke på den senate tidens parabolikliknande uppgång och kompenseras av dollarförstärkningen. 

Silverpriset noteras alltmer i ett lågvollaläge. I fredags morse kostade ett uns silver 42,2 dollar och idag på morgonen har priset fallit till 41,2 dollar per uns. 

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll i fredags med 6 punkter till den nya bottennoteringen 1,92.

Den kraftfullt negativa kurstapeln hos OMXS30 i fredags med en så pass svag stängning borde prägla inledningen av veckan. Punkteras stödlinjen i dagsmomentumdiagrammet ger det en säljsignal som kan punkteras öppningsstödet vid 874 och då närmar sig kraschbotten 860/850 som är livlinan för uppgång…

Motstånd: 907 / 929 / 963 / 998
Stöd: 874 / 860 / 851 / 827 / 792

Som jag skrev i morgonanalyserna förbereder sig den tyska regeringen för en grekisk statskonkurs som förmodligen är oundviklig. Den tyska tidningen Der Spiegel  meddelar att den tyska finansministern förbereder sig för en grekisk statskonkurs (default). Det är absolut inget konstigt eller ovanligt med en grekisk default, jag har för mig att det blir sjätte gången landet rensar upp bland skulderna genom att ställa in betalningarna. Jag läste någonstans att Grekland hade 65 procent av sina reserver i guld (den som har koll på det får gärna bekräfta och hänvisa till källan via mail). Om uppgiften stämmer har de ju ett ”bra utgångsläge” när skulderna är rensade och med placerarkollektivets teflonminne är snart utlåningen igång igen… DN, DN, SvD, VA, AFV

Att Jan Björklund (Fp) trillat och slagit huvudet, hårt,  har vi fått bekräftat vid ett flertal tillfällen den senaste tiden, vi hoppas på ett snart tillfrisknande! Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte att Sverige ska försöka komma med i eurosamarbete förrän Socialdemokraterna är med på att arrangera en ny folkomröstning. Frågan är kanske snarare om Tyskland försöker ta sig ur eurofällan.

Anders Borg sade i Agenda igår att läget i Italien och därmed hela EU är mycket allvarligt. Tyvärr är han inne på att ge ytterligare stimulanser om läget förvärras och då tror jag han biter sig i svansen!

Regeringen sänker skatten på det nya investeringssparkontot för att göra sparformen attraktivare.

Inga rapporter av värde idag.

Clas Ohlson handlas från och med idag exklusive utdelning på 3,75 kronor.

Ingen statistik av värde idag.

Opec lämnar sin månadsrapport klockan 12:30.

Efter en inledande öppning nedåt på de amerikanska börserna i fredags tilltog oron för nya börsfall efter beskedet att  ledamoten av ECB:s direktorat Jürgen Stark meddelat sin avgång och tyska regeringsrepresentanter indikerat att regeringen arbetade på en räddningsplan för Tysklands ökade oron för att Grekland är på väg att ställa in betalningarna. Obamas löften om en jobbpan på närmare 500 miljarder USD stod sig slätt mot oron för en kommande börskrasch. Stängningen på 1154,23 motsvarade en nedgång med 2,67 procent. Den senaste veckan stängde på minus 1,7 procent och hittills i år noteras S&P 500 för en nedgång på 8 procent. Totalt omsattes 3,7 miljarder aktier vilket var den största omsättningen under september och hela 21 procent högre än det dagliga tremånaderssnittet. Den stora elefanterna deltog alltså på säljsidan. VA

Ben Bernanke har tidigare meddelat att Fed är villiga att stimulera ekonomin ytterligare, men i fredags var han ovillig att specificera möjliga åtgärder, kan det vara för att sänka riskaptiten inför det stundande tvådagars Fed-mötet, så att oavsett vad som sägs så kommer det att tolkas positivt?!?

Desto tydligare var Obama i torsdags kväll när han istället för 300 miljarder dollar utlovade ett jobbpaket på 447 miljarder dollar. Obama ”det ekonomiska svarta hålet” är ute på riktigt hal is, är det många som anser och det är kanske inte bara en grekisk default som står för dörren… Läser i DN.se att även Anders Borg är skeptisk till ”Det svarta hålets” stimulanser. DN

Bank of Amerika och JP Morgan backade 3,0 respektive 4,3 procent.

Besvikelsen över McDonalds augustisiffror fick aktien att falla med 4,1 procent.

S&P 500 inför måndagen: Inför dagen bevakar jag stödet som golvet i den stigande kanalen kring 1144 och därefter 1137-1134. Om köparna har fortsatt självförtroende kan det bli en kraftig vändning redan vid någon av dessa nivåer, men om de punkteras närmar sig krachbotten vid 1100 som skall förhindra att nedgångstakten tilltar. Inför dagen är det ganska svårbedömt, även om en kvalificerad gissning är att den svaga stängningen kommer att prägla åtminstone inledningen, därefter hänger det mesta på hur mycket självförtroende köparna har kvar, vilket kommer att visa sig vid stödnivåerna.

Motstånd: 1177 / 1200 / 1231 / 1237 / 1244 / 1274
Stöd: 1144 / 1140 / 1137-1134 / 1126 / 1121 / 1101/ 1089 / 1052 

I asien är det breda nedgångar när oron för en grekisk default sprider sig över världens börser. De kinesiska börserna håller stängt. Risken ökar nu dramatisk för att allt större ekonomier dras in i krisen. Allt snack om att det är köpläge verkar allt mer vara ett sätt att ”snacka sig ur hörnet” som det innebär att sakna köpare till de placeringar man vill göra sig av med. Marknaden har inte på något sätt justerat sig för den mörka bild som målas upp runt om i världen.

Bankerna i regionen backar mest nu på morgonen, men den kinesiska handelsbalansen som kom in bättre än väntat kanske kan stärka de kinesiska börserna när de öppnar igen.

Både japanska Nikkei och Hang Seng i Hong Kong ser ut att stänga på de lägsta kurserna sedan i våras. DN, SvD, VA

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar