Stundar positivare börs eller är det en ny tjurfälla?

sammanfattningNEW YORK: ENERGI GAV MÅNADSHÖGSTA, TIFFANY NED, S&P500 +0,7%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna steg under onsdagshandeln till den högsta noteringen på nästan en månad, med olja och gruvrelaterat som glädjespridare. Optimism över att ekonomin kommer klara ett högre ränteläge gav bränsle till indexen.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,8 procent till 17.851. S&P 500 var upp 0,7 procent till 2.090. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,7 procent till 4.894.

Omkring 910 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.800 miljoner aktier omsatts.

”Brexit omröstningen är fortfarande på agendan, opinionsmätningarna verkar indikera att det lutar åt att stanna i EU-medlemskapet, och marknaden tycks smälta att en eventuell räntehöjning i juni eller juli inte är alltför negativt.”, sade Anwiti Bahuguna, senior portföljförvaltare vid Columbia Threadneedle Investments, till Bloomberg News.

Sektorsvis inom det breda S&P500 steg gruvaktier i spåren av uppgången i koppar, med gruvjätten Freeport-McMoran upp nästan 5 procent. Klättrade gjorde även oljerelaterat, riggbolaget Transocean var upp nära 10 procent. Oljepriset steg efter en rapport som visade att amerikanska oljelager och produktion minskat.

Sämre gick det för Tiffanys som retirerade 2 procent sedan smyckesbolaget lämnat svaga försäljningssiffror för det första kvartalet samt en sänkning av prognosen för helåret.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 1 punkt till 1,87 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagens gröna soldat gav svar på tal och visade att köparna, åtminstone inte på kort sikt, är uträknade.”

Onsdagen inleddes med ett positivt gap upp mot 1367 och därefter hovrade kursen kring denna nivå under större delen av dagen. I samband med USA-öppningen gjordes ett misslyckat försök att bryta ut uppåt. Stängningen vid 1367,1 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Efter den sega och överlappande uppgången från golvet i den fallande kanalen har de senaste dagarna präglats av ett utbrott och en bekräftelse. Nu blir det mycket spännande att se hur långt bränslet räcker och hur kraftigt nästa ben nedåt blir. Även om vi i denna våg får en ny lägre topp kan ju köparna suga upp säljtrycket från en högre nivå än 1300 nästa gång och då är även det en positiv pusselbit. Om vi nu istället får en topp i sjuveckorscykeln inom de närmaste 3-4 dagarna lägre än 1400 och nästa lågpunkt i denna cykel placeras lägre än 1300 bekräftas åter det negativa utseendet.

Volymen igår var lägre än i tisdags och 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 54 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar steg igår och det är lite för få aktier för att jag ska vara riktigt bekväm. Bästa sektor blev även igår finans och sämst gick konsumenttjänster. Stora bolag gick även igår bättre än små vilket jag kommer att bevaka noga de närmaste dagarna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Garo (kl 7.30), Lundbergs (lunchtid)

FIRST NORTH
– Bimobject, Gaming Corps, Prime Living, TC Tech

AKTIETORGET
– Dex Tech, Gullberg & Jansson, Net Gaming, Optifreeze, Orezone

ÖVRIGA NORDEN
– Seadrill

STÄMMOR
– Active Biotech, Alphahelix, Catena Media, G4S, Gullberg & Jansson, Hubbr, Höegh LNG, Kancera, Karessa, Kopy Goldfields, Leo Vegas, Metallvärden i Sverige, MYFC, Nanexa, Parans Solar Lightning, Seadrill, Soltech, TC Tech, Transtema (extra), Waystream, Xbrane Biopharma

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Castellum: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/6)
– Clean Motion: första dag för handel på First North
– Indutrade: första dag för handel exklusive rätt att erhålla aktier i fondemissionen
– Itab: första dag för handel efter split 3:1
– Mobile Loyalty: anmälningstid i nyemission löper ut
– Oncology Venture: anmälningstid i nyemission avslutas
– Senzime: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Betsson kl 8.15-12.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Absolent (0:80 kr), Betsson (första dag för handel utan inlösenrätt i inlösenprogram), Kinnevik (7:75 kr)

MAKROSTATISTIK
* KI: konjunkturbarometer maj kl 9.00
– Spanien: BNP (def) 1 kv kl 9.00
– SCB: handelsbalans april kl 9.30
– SCB: PPI april kl 9.30
– SCB: utrikeshandel varor mars kl 9.30
– SCB: utrikeshandel varor, volym 1 kv kl 9.30
– ESV: statsbudgetens utfall april kl 10.00
– Storbritannien: BNP (prel) 1 kv kl 10.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
* USA: order varaktiga varor april kl 14.30
– USA: Bloomberg hushållsförtroende, veckodata kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp april kl 16.00

POLITIK
– Regeringen: finansmarknadsminister Per Bolund i riksdagens frågestund kl 14.00

CENTRALBANKER
– Fed: James Bullard talar i Singapore kl 12.10
– Fed: Jerome Powell talar kl 18.00

MAKRO ÖVRIGT
– FI: stabilitetsrapport kl 8.00
– Sverige: gemensam ekonomiprognos från arbetsgivare inom industrin kl 10.45
– RGK: villkor realobligationsemission kl 16.20
– G7: möte i Iseshima, Japan


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”På kort sikt har bilden blivit något ljusare och ser något bättre ut än för en vecka sedan. Nu möter det betydligt tuffare motstånd på ovansidan och så länge inte tidigare toppar tas ut och hålls finns fortfarande en stor risk för en vändning nedåt istället för ett test av ATH.”

Onsdagen inleddes med ett positivt gap och redan i inledningen togs motståndet vid 2085 ut. Efter en timmes handel nåddes 2095 som testades ytterligare en gång utan att tas ut strax innan stängning. Gårdagens stängning vid 2090,5 motsvarade 0,7 procent.

Igår inleddes dagen med ett pattern gap och nådde sedan upp till det övre bollingerbandet men när det nåddes hade gummisnodden samtidigt blivit hårt spänd på ovansidan. Den senaste veckan har flera mindre motstånd tagits ut, vilket naturligtvis är positivt men det är inte första gången det senaste året som kursen laddar på upp i betongmuren och hejarklacken börjar skriva om nya ATH i sikte. Tålamod, sans och ödmjukhet är bra ledord när flocken börjar bli positiv. Vi vet samtidigt att edgen att köpa nya positioner precis under ett motstånd är den sämsta tänkbara.

Bästa sektorer igår blev energi och basråvaror. Sämst och den enda sektor som stängde på minus var kraftbolag. Totalt steg 61 procent av aktierna och 36 procent backade vilket inte är en speciellt imponerande bild.

Volymen igår var visserligen den högsta för de senaste dagarna men trots det 11 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. För DJIA var volymen hela 44 procent lägre än snittet! VIX föll med knappt 5 procent till 13,7 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2175 och 2005 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur nära viktiga motstånd kursen noteras är det mycket som talar för att VIX är på väg att bottna och kanske vända upp vid den stigande stödlinjen som åter testas av.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar