Den gångna veckan har präglats av en allt större osäkerhet inför den stundande rapportperioden. Riskaptiten har avtagit markant och resultat som tolkats positivt för bara några månader sedan upplevs oroväckande.
I veckan presenterade aluminumproducenten Alcoa sin rapport för fjärde kvartalet med ett resultat som var betydligt sämre än väntat. I torsdags kom då processortillverkaren Intel med en rapport som var avsevärt bättre än förväntningarna och de asiatiska börserna blev på strålande humör. Så långt var allt logiskt. På fredagen var det dags för storbanken JP Morgan att presentera sin rapport. Bankens resultat var bättre än väntat men intäkterna var ungefär 4 procent lägre än förväntningarna, vilket fick börserna världen över att backa.
Utvecklingen den senaste veckan visar tydligt att riskaptiten börjar avta och investerare söker sig mot kontradefensiva aktier. Hälsovård är det index som gått överlägset bäst under veckan, globalt sett, med en uppgång på 1,4 procent, även förbrukningsrelaterade konsumentprodukter har gått bra. Sämst har det gått för råvaror och finans som backat 2,4 respektive 1,9 procent.
Under veckan har de flesta av världens börser backat, sämst utveckling bland de börser jag är intresserad av har det varit i Hong Kong som fallit med 3,4 procent. Japanska Nikkei har klarat sig bättre och ligger på plus 1,7 procent för den gångna veckan. Dollarn har fallit något och efterfrågan på olja har minskat och satt press på oljepriset, delvis beroende på att oljelagren just nu är större än förväntat. Metallpriserna har vänt nedåt under veckan.
OMXS30 etablerade ett nytt årshögsta i måndags på 985 och under fredagen skapades ett nytt på 986. Indexet befinner sig fortfarande inom begränsningslinjerna för den längre kanalen och även för den kortare kanal som påbörjades strax innan jul. På nedsidan utgör tangeringen av golvet i den kortare kanalen ett stöd, just nu vid 970. MACD närmar sig den fallande motståndslinjen och uppgångstakten har avtagit, det är inte längre samma kraft i uppgången. Både MACD och Stochastic visar nu på köp och lyft förbi 986 och 1000-nivån utgör nästa målområde. På ovansidan bevakar jag 986 och på nedsidan 965 för utbrott i det korta perspektivet.
Trots de eventuella hot som finns befinner sig indexet fortsatt i en positiv trend och tekniskt är det inte mycket som tyder på att det inte skall fortsätta uppåt. Det gäller bara att vara beredd på rekylerna som kommer på vägen, för de kommer. De sista 12 månaderna har OMXS30 gått upp 56 procent utan
En snabb titt på S&P 500 visar att det inte hänt speciellt mycket sedan förra helgen. Indexet befinner sig fortfarande inom både den medellånga trendkanalen och inom den allt tajtare konsolideringsformation som pågått sedan oktober. I veckan har ett nytt årshögsta på 1150 noterats och det utgör den nivå som måste brytas för att en ny uppgångsfas skall inledas. Just nu är det en divergens mellan topparna i kursutvecklingen och topparna i MACD-diagrammet. En divergens innebär att hastigheten i uppgången avtar och att en trendvändning kan vara på gång. Så länge indexet befinner sig ovanför alla fyra glidande medelvärden (MA-20, MA-50, MA-100 och MA-200) är det en obruten mycket stark uppåtgående trend.
Bryts däremot golvet i den stigande trendkanalen, som just nu befinner sig på 1130 bör garden höjas och skulle även 1085 brytas rekommenderar jag att hålla sig neutral.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börsveckan som gick, börsen vecka 2 2010
Läs även: Luften gick ur Wall Street (DagensPS AFV). Därför backade börsen (DagensPS). Vinstlyft för JP Morgan (DagensPS AFV). Banker tyngde Stockholmsbörsen (GP DN). Inflationen stiger (GP). Större lån ger ökad bonus (DN SvD). Maktkamp fällde Volvo-chefen (SvD). Ingen litar på Grekland (VA). Därför försvagas börsen (AFV)