Stor chans för lokal lågpunkt inom en vecka

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Beskedet att Lawrence Summers inte längre kandiderar till posten som centralbankschef fick dollarn att falla och riskaptiten att öka. Imorgon eller på torsdag väntas Fed avisera en nedtrappning av QE3 och marknaden har troligtvis prisat in en minskning från nuvarande 85- till 75 miljarder dollar per månad. Syrien meddelade igår att man ställer sig bakom USA och Rysslands plan för att avlägsna sina kemvapen, vilket naturligtvis placeras i den positiva vågskålen. Nedgången för Apple fortsatte och aktien har snart fallit med 10 procent sedan dagen före presentationen. Frågan är nu naturligtvis om riskaptiten kommer att bestå även fortsättningsvis, efter Fed-beskedet. Ett bra tecken brukar vara personbilsförsäljningen som steg med 0,4 procent under augusti.

Stockholmsbörsen: Det inledande positiva gapet igår på 0,8 procent täpptes aldrig till. Gårdagens högsta 1279,8 noterades kl 10.15 därefter var det relativt små rörelser till den sista timmen då indexet åter vände upp. Stängningskursen vid 1278,5 motsvarade en uppgång med 1,0 procent. Det var den högsta stängningen sedan den 23 juli 2007.

Riskaptiten steg påtagligt på världens börser under gårdagen då det fick den nordamerikanska dollarn att falla. Om det var en överdriven reaktion på att ”slippa” en stramare politik från Fed eller inte återstår att se.
Det kan bli avvaktande fram till Fedbeskedet senare i veckan även om en viss avtrappning troligen redan handlats in. Beskedet om att Janet Yellen seglat upp som den troligaste efterträdaren till Ben Bernanke har fått dollarn att inleda veckan nedåt vilket borde färga åtminstone inledningen av veckan positivt.

Både i dags-, vecko- och månadsgrafen har vi kraftfulla kursstaplar som inte hotas förrän 1242 i veckografen eller 1172 i månadsgrafen punkteras.

Uppgången under september uppgår nu till 5,3 procent vilket innebär att årets uppgång noteras till hela 15,7 procent.

Totalt steg 277 aktier igår medan 186 stängde ner och 73 procent av aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier under fredagen blev HM B där aktier för 1190 miljoner kronor bytte ägare följt av Ericsson B på 1076 miljoner kronor därefter hittar vi Nordea med totalt 620 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under gårdagen Hennes & Mauritz (+4,0%) följt av Getinge B (+2,3%) och Assa Abloy B (+2,0%). Sämst gick Nokia (-0,9%), SEB A (-0,8%) följt av Nordea Bank (-0,5%).

Omsättningen på OMXS30 var högre än i fredags och uppgick till 12,2 miljarder kronor vilket var 16 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför tisdagen:

S&P 500 inför tisdagen:

Börsnyheter:
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Telenor: webbsänd kapitalmarknadsdag kl 12.00-15.30

Håll koll på följande tider idag:
* Australien: Penningpolitiskt möte kl 03.30
– Mäklarstatistik: bostadspriser augusti kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser augusti kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik augusti kl 9.30
– EMU: bytesbalans juli kl 10.00
– Riksbanken: reparesultat kl 10.15
– Storbritannien: PPI augusti kl 10.30
* Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– EMU: handelsbalans juli kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index september kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
* USA: KPI augusti kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: TICS-flöden juli kl 15.00
– USA: NAHB husmarknadsindex september kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Jag skrev igår att den positiva avslutningen i fredags tillsammans med den fallande dollarn troligen skulle påverka åtminstone veckoinledningen. Indexet steg 0,9 procent direkt i öppningen men vid 1704 tog det stopp. Efter ytterligare ett misslyckat att ta ut nivån föll indexet något för att till slut stänga vid 1697,5 vilket motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

I början på förra veckan skrev jag: ”Om inte utbrottet av 1670 visar sig falskt, förstärks det korta sentimentet. Förutsättningarna för en uppgång upp mot ATH är nu goda”.

Igår skrev jag: ”Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen som förändrar ovanstånde bedömning förutom att kraften i uppgången saknas”.

De senaste dagarna har vi haft två negativa omslagsformationer, senast igår och det blir nu spännande att se om den pånyttfödda riskaptiten räcker för att ta ut ATH och skapa förutsättningar för nästa uppgångsfas.

Volymen var högre än i fredags men 7 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Precis som i fredag var det bara teknologi som stängde på minus. Bästa sektorer blev verkstad och finans.

Inte heller igår var det någon av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen som steg. Apple fortsatte nedåt med 3,2 procent till $450,1. Facebook fortsatte för tredje dagen i rad nedåt, igår med 4,1 procent till $42,5. Google backade med marginella 0,2 procent till $887,8.

Asien: Idag är det mestadels svagt nedåt på de asiatiska börserna. Japanska Nikkei som höll stängt igår stiger med marginella 0,1 procent vilket gäller samma för Australiska All Ordinaries där man i samband med morgonens räntemöte förbehåller sig rätten att sänka räntan på nytt, även om någon ny sänkning inte är nära förestående. Sydkoreanska Samsung faller med 2,5 procent och det bredare aktieindexet MSCI Asia Pacific Index backar 0,3 procent. De flesta räknar med en nedtrappning av QE3, men de flesta kalkylerar med en minskning från 85- till 75 miljarder dollar per månad, men att köpen av aktier och värdepapper kommer att fortsätta på samma nivå.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar