Stockholmsbörsen inleder nedåt – håller 932/925 annars tilltar nedgången

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med stigande kurser och för några minuter såg det ut som 970-motståndet skulle tas ut. Säljarna kom dock tillbaks och lyckades få till en svag stängning nära dagslägsta. OMXS30 stängde ned med 1,8 procent på noteringen 939,4. Omsättningen uppgick till 12,8 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 17,7 miljarder kronor. DN, DN

Högst omsatt var i nämnd ordning Volvo B (-0,91%), Nordea (-3,7%) och HM B (-1,7%).

Sämsta sektorer var IT, råvaror och finans som föll mellan 1,8 och 2,5 procent. Ingen sektor stängde på plus.

Bland bolagen i OMXS30 var det endast Tele2 som stängde på plus med en uppgång på 0,2 procent till 131,30 kronor.

Hennes & Mauritz som rapporterade en försäljning som var 7 procent lägre i september än samma månad året innan föll med 1,7 procent till 206,10 kronor. Analytikerna hade räknat med en minskning på 5,6 procent.

Stockholmsbörsen laddar för ett nytt test av 970 som utgör taket i den utdragna konsolideringen. Gårdagens nedgång var väntat efter den senaste tidens kraftiga uppgång, men nu är det viktigt att 932-925 håller för att inte säljarna åter skall ta över tillställningen. I USA vände de ledande indexen ner från överköpta nivåer. HM formerar sig för en ny nedgångsfas, IFS ser intressant ut för köp och ORC utmanar motståndsnivåer från överköpta nivåer. 

Sveriges personalchefer drar ned på anställningsplanerna, speciellt inom tillverkningsindustrin, vilket fått de stora bolagen att förbereda sig på ett nytt nedställ i konjunkturen, vilket den tekniska analysen visat under några månader.

Ni som varit med på någon av mina kurser vet vad jag tycker om aktiefonder. Ni måste se SVT:s reportage om Nordea, helt fantastiskt…

Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson står fast vid att Sverige bör ha tuffare kapitalkrav än andra länder. Han ser inte lågt kapital som någon konkurrensfördel säger han till Dagens Industri. Skönt att det finns en del klarsynta människor på viktiga positioner. Tänk om Åsa-Nisse och Klabbarparn hade fått bestämma och anställt sjuksyrror och byggt ut komvux för pengarna, då hade vi stått starka… Nope… LO:s chefsekonom säger till DI att kommunerna måste få minst 15 miljarder mer än regeringens förslag, i bidrag för att kunna genomföra (S-reformer)… Dubbelsuck…

Läste i helgen att Åsa-Nisse påstod att han smugglat tryckpressdelar till Polen och fick sitta i Polskt fängelse i början av 2000-talet. De som var med på resorna och företaget som delarna kom ifrån säger nu att Juholtarn fantiserat ihop hela storyn för att skapa rubriker i Oskarshamn…

Idag rapporterar:
– Castellum (kl 11.00), Cloetta (på eftermiddagen), Investor (kl 8.15), Millicom (kl 12.00)

Utländska rapporter:
Apple (efter USA-börsernas stängning) , Bank of America (kl 13.00), Goldman Sachs (kl 14.00), Intel (efter USA-börsernas stängning), Johnson&Johnson (före USA-börsernas öppning), Juniper Networks (efter USA-börsernas stängning), Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

Var förberedd på veckans viktigaste rapportera genom att läsa följande artikel i e24.se

Viktiga hållpunkter idag:
– Kina: BNP 3 kv kl 4.00
– Kina: detaljhandel, industriproduktion, investeringar september kl 4.00
– Storbritannien: KPI september kl 10.30
– Tyskland: ZEW-enkät oktober kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: PPI september kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: investeringsflöde, TICS-data, augusti kl 15.00
– USA: NAHB husmarknadsindex oktober kl 16.00
– Fed: Ben Bernanke talar i Boston kl 18.30
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

De amerikanska börsindexen stängde lägre när börsveckan inleddes. Tyska uttalanden dämpade förhoppningarna om en heltäckande lösning på Europas skuldkris. Den tyska centralbanken Bundesbank eldade på pessimismen med uttalanden om försämrade utsikter för Tysklands ekonomi. Vid stängningen noterade Dow Jones en nedgång på 2,1 procent, teknikintensiva Nasdaq Composite föll 2,0 procent medan det bredare S&P 500 tappade 1,9 procent. DN, DN, AFV

Sämst utveckling hade finanssektorn i USA där Wells Fargo backade 8,4 procent.Citigroup stod emot bättre med en nedgång på 1,7 procent. 

Aluminiumtillverkaren Alcoa fortsatte ner med 6,6 procent och US Steel backade 6,7 procent.

IBM lämnade igår en kvartalsrapport (Q3) som låg i linje med förväntningarna, men trots det sjönk aktien i efterhandeln. e24

Börserna backar i Asien nu på morgonen i spåren på utvecklingen i Europa och USA under måndagen. Sämst är utvecklingen i Hong Kong där Hang Seng backar med 2,7 procent. I morse kom det en hel del statistik från Kina. Tillväxttakten för det tredje kvartalet är den lägsta sedan 2009 och betydligt svagare än väntat. Septembersiffrorna för den kinesiska industriproduktionen, investeringarna och detaljhandeln var dock i linje med, eller något bättre än, förväntningarna. e24, e24, DN, DN, SVD, AFV

Råvarubolag och banker pressas hårt på de asiatiska börserna.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar