Sverige trotsade hela omvärlden igår och gick otroligt starkt. Nu flödar småspararnas kapital in till aktiefonder och det köps för uppgång. Det finns många faktorer som talar för att vi inte sett det värsta än:
- Först nu börjar vi se sviterna av krisen i rapporter och statistik.
- Inget har förändrats i USA, mer än att man sopar det man inte vill se under mattan och antar en positiv ton, går det så går det.
- Obamas och Ben Bernankes ideliga ”pep-talk”. Kan vi prata oss ur krisen?
- USA kör efter vänsterparollen; ”Spendera, låna, låna till lånen, förklara varför andra orsakat krisen, sen tigger man”. Just nu försöker man förklara att det nog vänder och att det är andras fel. Snart ber man omvärlden om hjälp.
- Nästan hela analytikerkåren pratar om att det vänt, det är en varningsklocka.
- Snart kommer Aftonbladet och Di med de ”riktiga köptipsen”, då gäller det att hålla hårt i plånboken.
- Här kommer en varningsklocka som heter duga. Igår pratade man på Ekonominyheterna om att vi ser tecken på en permanent vändning och att inströmningen av kapital till aktiefonder ökat. Varning!!! Detta gör att många drabbas av hybris att inte ”hinna med”, hoppar på för att inte missa resan och då vänder det.
– Jag vet självklart inte mer än någon annan om vi sett botten, eller om det är ett Bear Market Rally. Oavsett vilket är marknaden för osäker för att gå in i långa positioner. Man skall inte titta för mycket på historien, men i stort sett alla börsnedgångar har innan den riktiga djupdykningen och urblåsningen (som skall ske med stora volymer) har det varit minst ett riktigt Bear Market Rally. Som ni kan läsa bland mina analyser och anekdoter måste bandvagnen bli av med de som inte skall vara med på festen. Tyvärr brukar de flesta hoppa på när bandvagnen är på väg att köra fast. Gårdagens tilltagande volym på OMXS30 kan tyvärr vara ett tecken
Läs gärna Pekka Kääntäs Makroblogg om vilka fler åtgärder vi kan förvänta oss från regeringen.
Glädjande siffror kommer från välskötta Clas Ohlson som ökar försäljningen i mars med 11 procent.
Hennes & Mauritz däremot redovisar ett försäljningstapp på 3 procent i mars. En stor svensk finanstidning skriver att försäljningen ökar (de ändrade rubriken efter några minuter), jag vet inte riktigt vilken rapport de läst… Enligt vad jag får fram är siffrorna betydligt sämre än förväntat, men jag är ju blott en simpel bloggare, hur kan jag veta…
USA backade av dålig statistik, på efterbörsen steg osäkerheten och det lyste rött av alla kurser som rasade. Intel kom i natt med siffror som inte var fullt lika illa som befarat och chefen Paul Otellini försökte förklara att andra kvartalet nog blir bättre, man kan väl säga att han lyckades ”sådär”…
Obamas peptalk igår kväll gick inte heller något vidare. Det enda som hänt är att riskaptiten ökat, utlåningen till folk som inte borde låna har äntligen kommit igång igen på äkta ”Clintonskt” vis. Det känns som att spela Monopol och nu är vi tillbaks till ”GÅ”. Vi får väl se om vi klarar oss förbi ”bubbelgatan” som är fullsketen med hotell och intecknade hus nästa varv…
Även om inte Sverige tog de usla makrosiffrorna på allvar gjorde man det i USA. Precis som jag skrev igår är det kanske inte så positivt att Goldman Sachs behöver göra en nyemission för att betala tillbaks Tarp-pengar, i Sverige verkar inte många förstått vad det innebär, men i USA var man försiktigare. I Dagens Industri kan vi läsa att Goldman Sachs inte riktigt kan ta kritik och stämmer en kritisk bloggare, helt sanslöst och pinsamt tycker jag. Mike Morgan som han heter har mycket klart för sig. Ta dig tid att läsa hans inlägg. Det är intressant och samtidigt skrämmande hur stora företag försöker klämma åt de som inte ställer sig i ledet. Han bifogar dokument och bevis så att i alla fall jag tar hans sympati. Läs, kommentera och ni förstår ännu tydligare hur tunn sanningshalten är i de stora drakarnas rekommendationer och påståenden.
När börserna stängde hade S&P 500 backat 2,0 procent till 841 och 850-nivån blir nu ett sekundärt motstånd. Nasdaq sjönk 1,7 procent och DJIA likaså.
S&P 500 stängde under MA20 vilket kan vara ett tecken på en vändning. Divergensen mellan kursentopparna och histogrammet indikerar att en vändning kan vara på gång och histogrammet har nu vänt ner i det negativa territoriet. Som vanligt är det livsviktigt att hålla kolla på stöd- och motståndsnivåer och vara noga med att sätta rätt stoppar.
Trots de usla siffrorna backade inte banksektorn så mycket som väntat, dock var det nedåt som gällde. Goldman Sachs stängde 12 procent lägre. Bankerna har ju gått starkt länge och det återstår att se om tappet för bankerna bara är lite vinsthemtagningar.
General Motors klättrade 4 procent på beskedet att staten eventuellt kan tänka sig att byta ut delar av TARP-stödet på 13,4 miljarder dollar till ägande i GM i stället. Det är ”klara besked”… I fredags sade Obama att GM skulle rusta sig för konkurs, nu tar eventuellt staten över ägande i bolaget. Det känns som om Obama försöker coacha ett hockeylag som är på väg att trilla ur elitserien med peptalk och ändrar sig dag för dag beroende på vem man möter.
I Tyskland kommer det in dåliga siffror hela tiden. Nu på morgonen kommer det statistik som visar att grossistpriserna sjunker betydligt mer än väntat.
Den Schweiziska storbanken UBS måste spara pengar och lanserar nu ett gigantiskt sparprogram. I think there is more to come…
De flesta börserna i Asien låg under handelsdagen i det negativa territoriet, vilket är helt naturligt efter statistiken i USA och börsernas nedgångar. Rapportbesvikelsen från INTEL spär naturligtvis på det negativa scenariot då många företag i Asien är PC-relaterade. Li & Fung, som tillverkar leksaker och har Wall-Mart som sin största kund föll hela 9,8 procent. Toyota, världens största biltillverkare sjönk 2,4 procent.
Detta händer idag onsdag den 15:e april 2009.
RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN: – Castellum (lunchtid), Investor (kl 8.15), Luxonen (kl 11.00) FIRST NORTH: – Diadrom Holding AKTIETORGET: – Conpharm ÖVRIGA NORDEN: – Acergy (kl 13.00) ÖVRIGA UTLÄNDSKA: – Abbott Labs STÄMMOR: – Genmab, Munters, RNB (extra), Stille BÖRS ÖVRIGT: – H&M: presenterar försäljningssiffror för mars kl 8.00 – Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för mars – Kennametal: ordersiffror mars ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER: – Benchmark Oil: första dag för handel exklusive teckningsrätt i nyemission STATISTIK: – Japan: industriproduktion (def) februari kl 6.30 – Mäklarstatistik kl 8.00 – Spanien: KPI mars kl 9.00 – Polen: KPI mars kl 14.00 – USA: KPI mars kl 14.30 – USA: Empire index tillverkningsindustri april kl 14.30 – USA: TICS-data februari kl 15.00 – USA: industriproduktion mars kl 15.15 – Olja: lager USA veckostatistik kl 16.30 – USA: NAHB husmarknadsindex april kl 19.00 POLITIK: – Regeringen: presenterar den ekonomiska vårpropositionen kl 10.00 CENTRALBANKER: – Riksbanken: erbjuder lån mot säkerhet i företagscertifikat kl 11.30 – Fed: Beige Book regional konjunkturrapport kl 20.00 MAKRO ÖVRIGT: – RGK: resultat växelemission kl 11.10 – RGK: villkor obligationsemission kl 16.20 – Olja: Opec månadsrapport april
Anders Borg och Sven Otto Littorin presenterar vårpropositionen med rejält ökade arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Thomas Östros som skrikit om åtgärdet skriker är naturligtvis ”orolig” nu när regeringen sätter in stora resurser för att hantera den stigande arbetslösheten. Det ena argumentet efter det andra faller. Jag ser Thomas framför mig, gråtande och slitande sitt hår i förtvivlan över det faktum att regeringen gör ett kanonbra jobb, som nu uppmärksammas internationellt. Orolige Thomas vill istället satsa på den offentliga sektorn. Smart Thomas, smart! Det kommer verkligen att ge ett framtida skatteunderlag som behövs för att klara välfärden. På fullt allvar börjar jag tro att krisen för socialdemokraterna har satt sitt djupt och stressat upp Thomas till en nivå som gör att han inte längre kan tänka klart. Han tar till ord och direkta lögner som bara en person som känner sig oerhört stressad behöver göra. Att ljuga i den ställning Thomas befinner sig i genomskådas av allt och alla, så även nu. Pinsamt är det Bill, pinsamt var ordet sade Bull.
Precis som Cornucopia skrev igår om pensionerna kommer det bli en svår ekvation framöver. Socialdemokraterna har försatt landet i en mycket svår situation genom att inteckna pensionerna långt ner i arbetsföra åldrar. Det är inte långsiktigt hållbart att låta 25-åringar betala pensionen för fyrtiotalisterna, inte konstigt att de varit tvungna att skapa nya pensionssystem efterhand som pengarna sinat. Att då tro att en större offentlig sektor skall ge mer pengar är så dumt så att den mest inbitne fanatiker förstår det.
Läs här om löneklippet för OMX förre vd Magnus Böcker.
Hushållens skulder är nu de största sedan 1990-talet, läs mer om det här.