Ser vi ljuset i tunneln?

sammanfattningNEW YORK: HÄLSOVÅRD OCH ÅTERHÄMTNING I OLJA LYFTE, S&P500 +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna, som under stor del av torsdagen handlades under nollstrecket, stängde lätt på plus. Energi och teknik pressade nedåt, men hälsovård och en återhämtning i oljepriser bidrog till att lyfta uppåt.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex upp 0,3 procent vid 17.839. S&P 500, som rörde sig till sin högsta nivå på sju veckor, ökade med 0,3 procent till 2.105. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg med 0,4 procent till 4.971.

Oljan backade efter att Opec-länderna inte lyckats komma överens om ett produktionstak under torsdagens Opec-möte i Wien. Brentoljan tog dock igen eftermiddagens tapp under kvällen, och avslutade svagt upp. Men oljegiganterna Exxon Mobil och Chevron var vid stängning ned, med 0,7 procent.

Hälsovårdsrelaterade aktier, som spred optimism under onsdagen, fortsatte gå framåt under torsdagshandeln. Johnson & Johnson tog täten, och klättrade med 1,5 procent. Meddelandet om att bolaget förvärvat hårvårdsbolaget Vogue International gav lyft åt aktien.

Sämre gick det däremot för Oracle, som backade drygt 4 procent efter att en tidigare finanschef gjort en stämningsansökan mot mjukvaruföretaget. Finanschefen hävdar att hon blev instruerad att använda felaktiga redovisningsprinciper vid upprättandet av finansiella rapporter över bolagets molntjänster.

På teknikfronten var även Apple på nedåtresa, och var vid stängning på minus 0,8 procent. Goldman Sachs sänkte sitt riktpris på aktien till 124 dollar, från 136, men upprepade sitt köpråd för Apple. Investmentbanken motiverade sänkningen med att smartphone industrin förväntas uppleva lägre tillväxt framöver, uppger Reuters.

Avslutningsvis talade Dallas Fed-chef Robert Kaplan under torsdagskvällen på Bostons universitet. Kaplan uttryckte att det är lämpligt för Federal Reserve att ta ett nästa steg och höja räntan, men ”inte nödvändigtvis” i juni.

Investerare riktar nu blicken mot den officiella jobbstatistiken, som publiceras under fredag, för att få ytterligare ledtrådar om när en räntehöjning av Fed kan bli aktuell.

”Det finns mycket för marknaden att invänta. Jag tror inte att det kommer dyka upp några svarta svanar den här månaden, men investerare kommer att vara vaksamma och kan ta en defensiv ställning under tiden som de väntar på att se hur saker och ting utvecklar sig”, kommenterade Daniel Weston, investmentchef på Aimed Capital, till Bloomberg News.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Onsdagens stängning precis på 100-dagars medeltal innebar att den korta- och medellånga sentimentsnivån punkterats. Totalt har det utseende vi ser nu med två negativa candlesticks och två dagars negativ stängning inträffat 275 gånger sedan början av 2001 och vid 141 av dessa har kursen stängt lägre även nästa dag. Det är med andra ord ett osäkert läge. Vi ska hålla koll på utvecklingen kring 1364.”

Efter en skvalpig inledning vände kursen upp vid 10:30 igår och steg till MA-200 i de kortare intradagsupplösningarna träffades vid 1364. Resten av dagen blev svagt fallande kring de längre medelvärdena och stängningen vid 1359,1 motsvarade en svag uppgång med 0,2 procent.

I dagsgrafen bjöds vi på en bearish harami men dels är det en omslagsformation med låg tillförlitlighet och dels finns det inte någon fallande trend att vända. Om däremot onsdagens högsta tas ut idag eller om 1384 tas ut inom några dagar fallerar den bearish engulfing som vi bjöds på i tisdags. Skulle 1352 punkteras är det fortfarande säljarna som håller i taktpinnen.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 15 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Igår var det bara 40 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg och sedan årsskiftet är det 44 procent som noteras högre. Bästa sektor igår blev basråvaror och defensiva telekom. Sämst gick oljebolag och kraftbolag.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Oasmia (kl 8.15)

STÄMMOR
– Aqeri (extra), Euris (extra), Fenix Outdoor (extra), Scandinavian Organics (extra), Tobin Properties (ändrat datum fr 24/5), XXL

BÖRSSTATISTIK
– Creades: presenterar substansvärde kl 8.30
– Öresund: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Community Entertainment: första dag utan teckningsrätt i nyemission
– NFO Drives: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 17/6)
– SSAB: anmälningtid i nyemission inleds (avslutas 17/6)

EXKLUSIVE UTDELNING
– NCC (första dag för handel utan rätt till utdelning av Bonava, tidigare NCC Housing)

MAKROSTATISTIK
– Kina: Caixin tjänste-PMI maj kl 3.45
– Japan: tjänste-PMI maj kl 4.00
– Finland: BNP 1 kv kl 8.00
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI maj kl 8.30
– SCB: industriproduktion april kl 9.30
– SCB: industriorder april kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion april kl 9.30
– SCB: restaurangindex april kl 9.30
– EMU: tjänste-PMI (def) maj kl 10.00
– Storbritannien: tjänste-PMI maj kl 10.30
– EMU: detaljhandel april kl 11.00
– USA: handelsbalans april kl 14.30
*** USA: sysselsättning, arbetslöshet maj kl 14.30
* USA: tjänste-PMI (def) maj kl 15.45
* USA: industriorder april kl 16.00
* USA: ISM tjänsteindex maj kl 16.00

CENTRALBANKER
– Fed: Charles Evans talar om ekonomi och penningpolitik kl 9.45
– Riksbanken: Per Jansson talar om penningpolitikens effektivitet och risker. Ingen publicering. kl 11.15
– Riksbanken: annonserar återköp statsobligationer kl 16.20
– Fed: Lael Brainard talar om ekonomi och penningpolitik kl 18.30
– Riksbanken: arrangerar konferensen ”Rethinking the Central Bank’s mandate”


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Sedan lågpunkten den 19 maj har kursen nu stigit med 3,6 procent men som vi ser i grafen har de fyra senaste dagarna präglats av små osäkra kursstaplar, vilket även resulterar i att vi nu har en negativ divergens. Vi väntar som vanligt på en negativ omslagsformation innan vi börjar navigera för nedgång.”

Efter att ha inlett ner för att testa av 2089-nivån vände kursen upp och stängde på absolut dagshögsta efter en positiv stängning. Torsdagens var i det närmaste en kopia av onsdagen även om nivåer generellt var fyra punkter högre. Stängningen igår skrevs till 2105,3 vilket motsvarade en uppgång med 0,3 procent.

Även igår inledde kursen ner men vände upp vid EMA-8 vilket i positiva trender är positivt. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen (brun i diagrammet) som förbinder de fallande topparna sedan maj förra året. Jag får varje dag frågor om vi nu är i en bullmarket eftersom den senaste tiden har präglats av dagar som stängder förhållandevis starkt. Det kan mycket väl vara så och att vi inom kort kommer få ett utbrott av tidigare motståndsnivåer men en bull- eller bearmarknad byggs inte på några dagar. Just nu är primärtrenden platt och säger oss att avvakta och agera åskådare till fler pusselbitar är på plats. En positiv pusselbit är om den fallande motståndslinjen tas ut, en annan om ATH vid 2135 tas ut och hålls mer än några dagar.

Bästa sektorer igår blev defensiva hälsovård och dagligvaror. Endast kraftbolag stängde på rött men det var endast marginellt. Totalt var det 72 procent av aktierna som steg.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 15 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VIX backade 4 procent till 13,6 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2190 och 2020 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur nära viktiga motstånd kursen noteras är det mycket som talar för att VIX är på väg att bottna och kanske vända upp vid den stigande stödlinjen som åter testas av.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar