Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt: På den tidiga måndagseftermiddagen noterade Stockholmsbörsen en liten nedgång, och följde därmed börserna på kontinenten.
Strax efter klockan 14 handlades OMXS30-index ned 0,2 procent till nivån 1.385. Aktier för 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten handlades både Euro Stoxx 50-index och tyska DAX till minus 0,1 procent vardera.
Getinge steg 2 procent till kursen 186:30 kronor, vilket gjorde aktien till en av de bäst presterande inom OMXS30-index. Nordea ser utrymme för lönsamhetslyft, och höjer därmed medicinteknikbolaget till köp från tidigare neutral. Riktkursen dras upp till 215 kronor från tidigare 175. Den senaste månaden har aktien ökat över 10 procent, vilket är bäst inom det aktuella indexet.
Electrolux gick också starkt och ökade 2,2 procent. I fredags eftermiddag kom uppgifter om att amerikanska Quirky drar sig ur budgivningen på konkurrenten GE:s vitvaruverksamhet. Electrolux bekräftade i mitten av augusti att det för samtal med GE om en eventuell affär.
På nedsidan låg de fyra storbankerna, som sjönk mellan 0,1 procent och 1,3 procent, där Swedbank var sämst presterande. På kontinenten gick bankaktier svagt. I Frankfurt tappade Commerzbank 1,1 procent, och i Paris backade Société Générale 1,6 procent.
Utanför OMXS30-index, men bland de större bolagen, ökade Ratos med 0,8 procent. Investmentbolaget förbereder en börsnotering av portföljbolaget och fönstertillverkaren Inwido.
Elekta backade 2 procent till kursen 77:95 kronor och fortsätter därmed ned efter torsdagens rapportbesvikelse.
SG Equity höjde dock riktkursen för strålterapibolaget till 115 kronor, från tidigare 105 kronor. Rekommendationen köp upprepas.
Axis steg 1,1 procent. Dagens Industri tycker att man ska köpa kameratillverkaren, trots att värderingen är relativt hög.
Shamaran steg 5 procent. Oljeprospekteringsbolaget meddelade att de återupptagit borrningarna vid Atrushfältet i Kurdistan. Den 9 augusti stoppades verksamheten med anledning av den säkerhetspolitiska situationen i området.
Phone Family, listat på First North, har inte rosat aktiemarknaden. På en månad summeras kursnedgången till 40 procent. På måndagen, dock under låg volym, steg aktien med 9 procent.
Kambi noterade en ny högstanotering, efter en stegring om 7,5 procent till kursen 60:50 kronor. Den senaste månaden är aktien upp med 42 procent, och förra veckan inledde Danske Markets bevakning av sportspelsleverantören med rekommendationen köp och riktkursen 90 kronor.
Börsveckan har gått igenom bemanningssektorn. Favoriten är SJR, som steg med 4,3 procent. Även NGS och Dedicare får köprekommendationer, vilket kan ha bidragit till att lyfta deras kurser 1,3 procent respektive 1,7 procent vardera.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Edgen för uppgång på en veckas sikt är svårbedömd. Cykliskt är det 70 procent chans för en botten under den kommande veckan”. Fredagen stängde starkt i callen och det fanns uppenbarligen mer sug när börsen öppnade igår vilket ledde till ett positivt gap och en uppgång till motståndsnivån kring 1393. Det skulle dock inte ta mer än tio minuter tills gapet var täppt och efter 15 minuter hade indexet fallit till 1386. Jag vet att jag låter som en papegoja ibland men det är viktigt att inte agera förrän vid 9.30 och även igår blev det bekräftat. Efter det initiala skvalpet höll sig kursen i en smal range mellan 1387 och 1382. Även måndagens call var kraftfull och stängningen vid 1387 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
Om gårdagens kursstapel hade effektuerats efter en längre tids uppgång hade det varit en dark cloud cover men det anser jag inte att det är. I veckodiagrammet har vi för tillfället en ”ö-formation” om vi lägger ihop de senaste två veckorna och det ska vi se som en varningssignal, vilket bekräftas om vi studerar de något trögare heikinstaplarna. Både cykel- och PA-mässigt talar mycket för en stundande lågpunkt och fallande kurser från nu och de närmaste 2-3 månaderna.
Volymen igår var av naturliga skäl lägre än i fredags (den amerikanska börsen var stängd). Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder aktier vilket var 19 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Efter två röda heikinstaplar fick vi igår en doji som kan vara ett tecken på att säljtrycket börjar avta. Jag bevakar 1400 på ovansidan och 1380 på nedsidan för att bedömma om det korta sentimentet förändras.
När börsen stiger vill vi gärna se stigande volym och ett så stort antal aktier som möjligt som ”bär uppgången”. När allt färre aktier driver uppgångarna blir isen tunnare eller som en motor där alla cylindrar inte är med. Igår steg totalt 210 aktier medan 295 backade och bland OMXS30-aktierna var det 51 procent som steg.
Högst omsatta aktier igår blev Nordea där aktier för 580 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 536 miljoner kronor omsattes. Swedbank A kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 451 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som föll med marginella 1,9 punkter hade trion Nordea, Nokia och Ericsson som tillsammans pressade indexet med 2 punkter. HM lyfte indexet motsvarande 0,7 punkter.
Bästa sektorer igår blev konsumenttjänster och telekom. Sämst gick teknologi och finans (defensivt).
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux B (+1,6%) följt av Getinge B (+1,1%) och Kinnevik B (+1,0%). Sämst gick Nokia (-1,2%) och Swedbank A (-1,1%) följt av AtlasCopco A (-1,1%).
OMXS30 inför tisdagen:
S&P 500 inför tisdagen:
RAPPORTER
AKTIETORGET
– Klick Data, Medfield
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Cherry: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Detaljhandel: månadsförsäljning Fast Retailing
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bulten: börjar handlas under nya namnet Bulten, efter namnbyte från Finnveden Bulten
– Oniva: första dag utan teckningsrätt i nyemission
MAKROSTATISTIK
– SCB: bytesbalans 2 kv kl 9.30
– SCB: arbetskraftsundersökningarna 2 kv kl 9.30
– EMU: PPI juli kl 11.00
– Belgien: BNP (def) 2 kv kl 15.00
– USA: Markit industri-PMI (def) augusti kl 15.45
* USA: ISM industri-index augusti kl 16.00
– USA: bygginvesteringar juli kl 16.00
CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 6.30
– Riksbanken: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20
MAKRO ÖVRIGT
– Almega : Tjänsteindikatorn 3 kv kl 8.00
– ESV: budgetprognos kl 10.00
USA: För en vecka sedan skrev jag: ”Det råder mycket god riskaptit och vi ser ännu inga tecken på att en topp är antågande. När kursen stigit 4,1 procent eller mer har indexet stått lägre en vecka senare i 57 procent av fallen”. I fredags skrev jag: ”För tillfället är det bättre att sitta på händerna”. Den gångna veckan innebar att indexet steg med ytterligare 0,8 procent vilket innebär att augusti månad innebar en uppgång med 3,8 procent och vi får förflytta oss till år 2000 för att hitta samma optimism. Årets uppgång skrivs nu till 8,4 procent.
Fredagens stängning vid 2003,4 var den högsta dagsstängningen någonsin för indexet och både vecko- och månadsgraferna adderade positiva kursstaplar.
13 av de 16 senaste dagarna har stängt på plus och det avspeglar sig i ”överkonfidenta” placerare.
Volymen i fredags var högre än i fredags men 5 procent lägre än det dagliga snittet.
Ingen sektor stängde på minus i fredags. Bästa sektorer blev energi och telekom.
Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte upp med 0,2 procent för att stänga på $102,5. Google vände upp med 0,3 procent för att stänga vid $571,0. Twitter fortsatte upp med 0,6 procent för att till slut stänga vid den viktiga motståndsnivån $49,8 och den sociala vände upp med 1,3 procent för att stänga vid $74,8.
Asien: Det är mestadels nedgångar på börserna på de asiatiska tidszonerna idag kl 08:24. Den japanska börsen sticker ut med en uppgång på över 1,4 procent efter siffror som visar att de japanska lönerna inte stigit lika mycket sedan 1997.
Nikkei: +1,2%
Kospi: -0,8%
Shanghai: +1,5%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: -1,3%
Bombay: +0,4%
All Ordinaries: +0,5%