Den gångna veckan har varit stark och de senaste två veckorna har OMXS30 avancerat nästan 7 procent. I onsdags noterades årshögsta på 938 punkter. Det bör påpekas att det är som farligast när alla är som mest optimistiska, på gränsen till euforiska – det är då det brukar smälla! Trots en stor portion osäkerhet eftersom volymerna, bortsett från i onsdags, inte stiger i varken upp- eller nedgångarna är den långa trenden orobbligt uppåtriktad. Utvecklingen styrs nu till stor del av rapporter och statistik, där det kan vara på sin plats att notera att förväntningarna skruvats ner ordentligt för att unvika ”kiss i sängen”. Ett bra exempel på detta är Sony Ericssons skrala rapport, som tolkades som ”inte riktigt så dålig som väntat”. En förlust på 2 miljarder kronor fick hälftenägare Ericsson att omsättas extremt högt i fredags och aktien avancerade hela 2 procent, på en mycket osäker börsdag.
Det är viktigt att komma ihåg att omsättningen på börsen är väldigt låg, genomsnittet de senaste 15 dagarna ligger trots en viss uppgång endast på 13,5 miljarder kronor. Det sparas mer i aktiefonder än någonsin och det köptryck som skapas när ”ickesmarta pengar” skall placeras driver naturligtvis upp börsen. Onsdagen var ett tydligt exempel på hur hysteriskt uppgången drog upp volymen till 70 procent mer än genomsnittet i något som jag definierar som lyckorus. Titta gärna på min psykologiska tradingkurvan i följande inlägg: http://winningtrading.vinnarbyran.se/?p=3179 .
Att trada inför och under rapportsäsonger är inte bara svårt. Informationsstyrda upp- och nedgångar innebär även att det tekniska indikatorer som används inte fungerar lika bra som under övriga tider på året, det blir mer varannandagskaraktär. Förväntningarna är som sagt rejält nedskruvade och det skall mycket till för att dra ner mungiporna på investerarna bara genom dåliga kvartalsrapporter. Framtidsutsikterna är det som kommer att prägla kursutvecklingen mest under den fortsatta rapportperioden.
Börsen testade av stödet kring 860 för två veckor sedan och det höll. Den senaste veckan har OMXS30 varit uppe på årshögsta 838, som är exakt 50 procent av den totala nedgången sedan mitten av 2007 och ett starkt motstånd. När indexet tar sig igenom, men framförallt stannar kvar ovanför 50-procentslinjen några dagar är jag övertygad om att vi kommer få se en fortsättning mot 1050-nivån. I det fall detta misslyckas är det 902 som skall hålla emot en fortsatt nedgång.
Positiva vågskålen: Dollarn fortsätter att backa och jag skrev i förra veckan att en trolig studs kunde komma på 6,80, det kom redan i måndags. Den låga dollarn eldar självklart på börsuppgången. Kvartalsrapporterna har kommit in något bättre än väntat från bland annat JP Morgan och Intel. Intels rapport fick till en början IT-bolagen världen över att vädra morgonluft. Minskade lager av bensin har fått råoljepriset att rusa den den senaste veckan, detta är egentligen inte positivt, men speglar trots allt en förväntan på framtidstron ökar. Oron i Baltikum stiger och en devalvering i Lettland känns mer och mer trolig.
Negativa vågskålen: Bredden och hastigheten i uppgången avtar vilket bildar en divergens. Antalet säljoptioner som legat på en mycket låg nivå ökar nu. Den låga dollarn har testat av 6,80-nivån och kan rekylera uppåt. Efter Intels positiva rapport kom sämre rapport än väntat från LG Display, världens största tillverkare av LCD-skärmar. Nokia presenterade i veckan sin kvartalsrapport som inte levde upp till förväntningarna. Den stigande arbetslösheten kommer att bli ett allt större problem, det är trots allt bara riktiga arbeten som kan skapa ekonomiska förutstättningar för en hållbar tillväxt. Det amerikanska budgetunderskottet fortsätter att öka och uppgår nu till ofattbara 1420 miljarder dollar. I fredags kom det trots ökande detaljhandelssiffror indikationer på att stämningen bland amerikanska konsumenter är det sämsta på flera månader. Utländska investerar väljer att placera allt mindre pengar i USA. Det kan vara fler räntehöjningar på gång efter den Australienska höjningen i förra veckan.
Teknisk analys OMXS30: I diagrammet ovan ser vi att indexet nu befinner sig i ett vägskäl. Skall 50-procentsnivån hålla emot så att indexet inte orkar fortsätta uppåt, eller blir det ett rejält utbrott efter några dagars kraftsamling?
Primärtrenden MA-200 är fortfarande klart uppåt, vilket innebär att sannolikheten för att utrbottet efter de senaste månadernas konsolidering skall ske uppåt är större än för ett utbrott nedåt. När utbrottet ur konsolideringskanalen vid förra rapportperioden skedde hade det vissa likheter med nuvarande situation. När de kortare medelvärdena konvergerade blev det efter en veckas rejäl nedgång starten på uppgången. Skillnaden från nuvarande situation är att detta inte åtföljts av stigande engagemang, volymerna är fortsatt låga och de senaste två dagarna präglas av en tilltagande osäkerhet. Se diagram 2.
I veckodiagrammet (diagram 3) noterar vi att den starka dominans som vi hade i onsdags då veckodiagrammet bestod av en hög och solid blå stapel därefter förbyttes i osäkerhet och väntan på vad som skall hända. Ett utbrott över 50-procentsnivån ger förutsättningar för en uppgång mot nästa motståndsnivå som vi hittar runt 990-1000.
Motstånd: 938 / 989 / 1040
Stöd: 902 / 860
Teknisk analys S&P 500: På dagen för två år sedan toppade S&P 1565 punkter och bottnade ur på 673 punkter den 9:e mars i år. Den totala nedgången blev 892 punkter. Tekniskt återfinner man en stark motståndsnivå runt 50 procents uppgång. Det innebär att vi kan se fram emot ett starkt motstånd kring 1120, vilket är exakt där den fallande trendlinjen som förbinder topparna vid oktober 2007 och maj 2008.
Trenden är fortsatt positiv men uppgången kan stöta på patrull vid 1120-nivån, vilket den tilltagande divergensen mellan kurstopparna och motsvarande toppar på momentumindikatorn.
Nedgången till kanalbotten runt 1020 i början av oktober som jag visat på flera gånger då tangeringen av den stigande trendlinjen sammanföll med en extremt spänd gummisnodd skapade en stark period med 8 dagars uppång de senaste 10 börsdagarna. Nu sammanföll på motsvarande sätt tangeringen av taket i kanalen med en extremt spänd gummisnodd i torsdags vilket kan innebära att indexet skall ner och samla kraft runt 1070 innan det orkar med ett nytt genombrottsförsök av 1100, men framför allt 1120-nivån.
Totalt sett väger trots allt den positiva vågskålen tyngre och sannolikheten för en fortsatt uppång är större än tvärtom. Bryter indexet ner under 1040 och även 1020 ritar jag om kartan.
Motstånd: 1100 / 1120
Stöd: 1070-1080 / 1045 / 1020
Teknisk analys Nasdaq: Det är snart två år sedan (31/10-2007) som Nasdaq toppade på 2861 punkter, botten inträffade samtidigt som för S&P 500, den 9:e mars på 1265 punkter. Till skillnad mot S&P 500 har Nasdaq passerat upp genom linjen vid halva nedgången, vid 2063 punkter.
Indexet har rusat upp från 2049 den 5:e oktober till 2174 i onsdags där det tog emot. Sju uppgångsdagar av åtta möjliga, det tar även på den starkaste. Nu behöver Nasdaq vila lite och kanske backa tillbaks något innan det är dags för en ny attack mot ännu starkare årshögsta.
Indexet ligger i en starkt stigande trend klart ovanför alla viktiga trendlinjer inom en trendkanal som visserligen tajtas till. Så länge indexet befinner sig i kanalen och inte bryter under den gröna MA-100 är sannolikheten större för en fortsatt uppgång.
Divergensen tolkar jag ännu inte som en indikation på en förestående vändning utan istället som att det kan bli en något lugnare uppgång än hittills.
Motstånd: 2175 / 2230
Stöd: 2120 / 2063 / (2020 är sedan avgörande för riktningen)
Teknisk analys USD/SEK: Som jag skrev förra veckan var dollarn på väg ned mot ett stöd vid 6,80 efter den sidledes konsolideringen som har pågått några veckor.
Dollarn utsätts för press från många håll.
– Diskussioner om att OPEC överväger att skapa en korg, där dollarvikten elimineras.
– En stark valuta kräver starka statsfinanser utan för stort budgetunderskott.
– HandelsÖVERSKOTT.
– En stabil betalningsbalans (skillnaden mellan ett lands inkomster i utländsk valuta och dess utgifter i utländsk valuta).
Inget av ovanstående punkter uppfyller idag världens största Lyxfälla, USA med sedelpressen Obama vid rodret.
Den amerikanska statsskulden sätter en enorm press på dollarn och risken är uppenbar att dollarn förlorar sin status som internationell reservvaluta.
Dollarn har konsoliderat den senaste månaden, men jag tror att vi stundar en ny nedgångsfas mot i första hand golvet i den fallande ännu tajtare trendkanalen. Skulle dollarn ta sig upp över 7,30 och den fallande trendlinjen omvärderar jag min ståndpunkt att dollarn skall ner ännu mer.
Teknisk analys råolja Brent: Utbrottet upp genom konsolideringstriangeln kom som väntat i veckan i trendens riktning. Den senaste veckan har priset stigit hela 9,4 procent och sedan årsskiftet har ett fat råolja stigit med 82,4 procent.
Momentumindikatorn är kortsiktigt på väg upp i det överköpta området, men det senaste halvåret har det endast inneburit att uppgången tagit en paus, hämtat andan och fortsatt uppåt med trenden med nya krafter.
Divergensen som håller på att bildas mellan topparna i juni, augusti och oktober ser jag snarare som att uppgångstakten avtar.
Kortare rekyler under resan uppåt, nu närmast runt 82 dollar men så länge inte MA-100 bryts är det uppåt som gäller.
Motstånd: 82,5
Stöd: 75,6 / 68,5
Teknisk analys guld spot: Är det senaste utbrottet en brakeout eller en fakeout? Den starka trenden fortsätter och utbrottet från den upp- och nedvända huvudskuldraformationen tog ordentlig fart vid andra försöket. I tisdags noterades toppnoteringen 1064 dollar och stängningen i fredags stannade på stadiga 1052 dollar per ounce.
Guldpriset har avancerat stadigt och har sedan i början av juli stigit med 14 procent, från redan höga nivåer.
På kort sikt kan de överköpta nivåerna ge kortare rekyler, men det kan vara bra köplägen på uppstudsarna. I den starka trend som råder är det inte särskilt begåvat att leta efter nedgångar, se vändningarna när kursen tar fart på golvet i kanalen och detta sammanfaller med att momentumindikatorn vänder upp genom nivån för översålt som köplägen.
För de som är intresserade av tekniska formationer har guldpriset formerat en stor huvud-skuldra, där genombrottet upp genom nacklinjen ger förutsättningar för en ganska rejäl uppgång. En annan bullish-formation är den Kopp-Handtag som bildats, där storleken (längden) på handtaget vittnar om att det är en signifikant uppgångspotential i nuvarande uppgång.
Bortsett från en del kortare rekyler är det uppåt som gäller för guldet. Skulle 970-dollar nivån brytas ritar jag om kartan annars är det bra förutsättningar för en fortsatt uppgång.
Allmänt om Swedbank A: På tisdag den 20:e oktober är det dags för Swedbank kvartalsrapport. Analytikerkåren väntar sig inga stora förändringar, men frågetecknen är många kring Swedbank som lyckats säkerställa sin andra nyemission på mindre än ett år. Bolagsledningen har så pass mycket gödsel under skorna att kursen lyckades gå upp runt 130 procent från kursen vid tillfället vid föregående emission. Osäkerheten i Baltikum har inte fått så dramatiska effekter på aktien eftersom huvudägare och stora investerare ser en större egennytta i att elda på uppgången för att trygga sina egna emissioner.
Jag tror att risken är betydligt större än potentialen i Baltikum, där en devalvering står och knackar på den lettiska dörren. En devalvering kommer att fördyra lån och starkt bidra till fallande fastighetspriser.
Aktien har den senaste månaden fått nya riktkurser från:
+ Citigroup: Ny kurs 65 kronor – Tidigare riktkurs 53,75 kronor.
+ SEB: Ny kurs 85 kronor – Tidigare 76 kronor.
+ Nordea: Ny kurs 74 kronor – Tidigare 73 kronor.
+ DNB Nor: Ny kurs 54 kronor – Tidigare 35 kronor.
+ SHB: Ny kurs 70 kronor – Tidigare 68 kronor.
+ Nomura: Ny kurs 59 kronor – Tidigare 30 kronor.
– Deutsche Bank: Ny kurs 59 kronor – Tidigare 61 kronor.
Intressant att se att det är betydligt fler som höjt riktkursen, endast Deutsche Bank har sänkt kursen och det med måttliga två kronor. Kan det vara så att de höjda riktkurserna är för att säkerställa de egna emissionsplanerna? Inte vet jag. Flera analyser jag läst bland annat i Aktiespararna skriver de att riskerna för en krasch i Baltikum redan diskonterats i överkant och att det är rea på bankaktier.
Teknisk analys Swedbank A: Slutkursen i fredags på 65,75 kronor var en uppgång på 0,4 procent. Den senaste tidens utvecklning för Swedbank har varit något sämre än branschindex. Så länge kursen befinner sig klart ovanför trendlinjerna är trenden oförändrat uppåt, men det är nära ett utbrott. Uppåt- eller nedåt vet jag inte, men på tisdag får vi nog svaret.
På måndag är det exakt en månad sedan toppnoteringen på 71,00 kronor, vilket kan vara en kritiskt läge. Den längre trenden är fortarande uppåt och kursen har precis gjort ett test av golvet i den stigande kanalen, som sammanföll med MA-50.
Volymbalansen är negativ och de senaste dagarnas omsättning ligger på ungefär hälften av genomsnittet.
Divergensen jag nämnde för en månad sedan fick uppgången att sakta av. Nu talar MACD om för oss att det är läge att invänta mer information och definitivt hålla koll på utbrott från stöd- och motståndsområden.
Motstånd: 71
Stöd: 63 / 58
Läs även: Mexicos kollaps (Cornucopia?). Ännu en brakförlust för Sony Ericsson (SvD DN). Ny kalldusch för Swedbank (SvD). Baltikum är ett minfält (SvD). Här är en handfull börsfynd (DagensPS). Lettlands regering överens om budget (DagensPS). Bonusfest trots brakförluster (DagensPS). Börsbolagen som hyllas idag (AFV). Konsumenterna tröttnar i USA (AFV). Börsens fredagsrysare (VA). Svagt kvartal (VA). Det är lättare att vara emot än för (Tokmoderaten). Investera i råvaror (DN)