Risk för ett par dagar med kraftiga svängningar

sammanfattningNEW YORK: SVAGT AVSLUT, VALNERVER PRÄGLADE HANDELN, S&P -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Osäkerhet inför presidentvalet, en jobbrapport samt press på oljan präglade fredagshandeln på Wall Street som avslutade veckan lätt på minus. Marknaden var på helspänn inför nästa veckas presidentval.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till nivån 17.888. S&P 500 backade 0,2 procent till 2.085, innebärande nio nedgångsdagar i följd, den längsta förlustsessionen sedan 1980. Tekniktunga Nasdaq Composite minskade 0,2 procent till 5.046.

Omsättningen på NYSE var 14 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var 24 procent över 20-dagarssnittet.

Störst fokus på finansmarknaderna har riktats mot det amerikanska presidentvalet sedan Hillary Clinton tappat nästan hela försprånget över Donald Trump, efter beskedet om att FBI återupptar utredningen om Hillary Clintons privata mejl.

”Marknaderna försöker för närvarande att hitta en balans mellan den större sannolikheten för en Clinton-seger och sannolikheten för en signifikant ‘sell-off’ på en Trump-seger. Ju mer marknaderna faller före valet, desto större är potentialen för tvåvägsvolatilitet och en signifikant återhämtning om Clinton tar det”, sade Ric Spooner, chefsanalytiker vid CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

Hälsovård, årets sämsta sektor, trotsade indexnedgångarna. Allergan och Biogen var kring 2 procent högre vardera.

Höll tillbaka marknaden gjorde oljan som går mot sin svagaste vecka på tio månader på Opec-oro och oväntat höga lagernivåer. Giganterna Exxon och Chevron sjönk knappa procenten vardera.

Bland enskilda bolag utmärkte sig Starbucks positivt genom att stiga 2 procent. Kafékedjan slog analytikernas försäljningsestimat i kvartalet. Analyshuset Stifel menade att Starbucks rapport var ”solid” och ”bättre än befarat”, dock inte tillräckligt bra för en uppgradering.

Veckoslutets berg och dalbana stod GoPro för som inledde vid minus 20 procent, återhämtade sig till oförändrat för att sedan stänga vid minus 6 procent. Bolaget, som bland annat tillverkar actionkameror, hintade om usel julförsäljning i spåren av produktionsproblem vid sin kvartalspresentation.

Den sista månatliga jobbsiffran före valet, publicerad en timme före börsöppningen, visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i landet ökade med 161.000 personer i oktober, lägre än väntade 173.000.

Lönerna steg något mer än väntat, och sannolikheten ökade för räntehöjning i december till 80 från 78 procent enligt Fed Funds-terminen.

”Det här borde ju stärka oddsen för räntehöjning och höja dollarn ytterligare, men inget händer på marknaden nu inför valet. Alla förväntningar på räntan, och därmed marknaden, präglas av osäkerhet inför nästa vecka”, sade Dennis Debusschere, portföljstrateg vid Evercore i New York, till Bloomberg News.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 4 punkter till 1,77 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om volymen är förhållandevis hög lämnar den för tillfället inga större avtryck i prisgrafen. Så länge vollan fortsätter att vara extremt låg närmar sig dock med stor sannolikhet ett utbrott och en expansion. Om expansionen kommer att ske norrut eller söderut är det dock ingen som vet. Tekniskt talar dock mer för att utbrott kommer att ske i den långa trendens riktning och det är uppåt.”

I måndags testades golvet i den stigande kanalen för fjärde dagen i rad men redan under tisdagen gav stödlinjen vika och triggade en nedgång som nu fåt OMXS30 att falla ner till 1400-nivån.

I månadsgrafen noteras november än så länge som en bearish engulfing och om månaden stänger kring denna nivå innebär det att årsmedelvärdet åter punkteras. I veckografen får vi förflytta oss tillbaks till början av maj för att hitta en vecka med lika kraftig nedgång som den vi just bevittnat. Nedgången den gångna veckan blev hela 3,6 procent vilket i sin tur innebär att årets uppgång åter är eliminerad och att kursen just nu noteras 2,8 procent lägre än vid årsskiftet.

Nedgången från toppen vid 1720 i april förra året till lågpunkten i juni motsvarade 28 procent och vi hittar alltså 50%-nivån för denna nedgång kring 1480. När kursen i slutet av sommaren närmade sig nivån påtalade jag att det rådde en negativ divergens och därefter har momentumet för nedgång snarare tilltagit än avtagit. OMXS30 noteras nu kring 1400-nivån där vi hittar golvet i den rådande tradingrangen som om den punkteras utan att snabbt återtas ger en matematiskt målkurs nedåt 1330-1320.

Volymen den gångna veckan har legat kring det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Troax (kl 12.00), Elanders (ändrat datum från 20/10), Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning)

NGM
– AIK Fotboll

FIRST NORTH
– Robert Friman

AKTIETORGET
– Alphahelix, Vibrosense

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– HSBC (kl 5.00), Softbank (kl 7.00), CTC Media (prel datum), Lending Club (före USA-börsernas öppning), Rockwell Automation (före USA-börsernas öppning), Ryanair

STÄMMOR
– Pledpharma (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Troax: rapportpresentation kl 13.00

BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för oktober kl 11.00
– GAP: månadsförsäljning oktober kl 22.15
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Fast Partner: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 21/11)

KAPITALMARKNADSDAG
– Kesko

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriorder september kl 8.00
– SEB: Boprisindikatorn november kl 8.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: detaljhandel september kl 11.00
– USA: samlat arbetsmarknadsindex (LMCI) oktober kl 16.00
– Kina: valutareserv oktober

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte i Bryssel kl 15.00

CENTRALBANKER
– BOJ: protokoll från räntemötet den 20-21 september kl 0.50
– Riksbanken: Henry Ohlsson talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik, ingen publicering kl 18.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar oktober kl 9.30

ÖVRIGT
– Bank: Regeringens utredning om skatt på bank- och finanssektorn väntas presenteras


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”På kort sikt har den nuvarande sammandragningen utseendet av en fallande triangel och så länge inte någon av de närmaste fallande pivottopparna tas ut ökar risken för att det medellånga sentimentet försvagas ytterligare. Den negativa volymbalansen indikerar distribution men ännu är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser.”

I fredags skrev jag: ”Än så länge ser det ut som att resan söderut inte är färdig och vi ser hos både VIX och optimist/pessimist-indikatorerna att nervositeten tilltar.”

Om november stänger kring den nivå som nu råder blir det andra månaden i rad med kraftig distribution och redan vid 2080 hittar vi årsmedelvärdet. Veckostapeln blev en massiv röd candle och totalt föll indexet med 1,9 procent vilket var den största veckonedgången sedan början av december. Jag har letat men kan inte hitta något tillfälle de senaste 20 åren där kursen noterat 9 raka nedgångsdagar i rad. Sedan toppen och ATH-noteringen den 23 augusti har flera lägre toppar och bottnar bildats och indexet har fallit med 5 procent. Sedan årsskiftet har uppgången nu reducerats till 2,0 procent.

Är det sell the rumor buy the news som råder och när valet väl är över går vi in i ett ”detkundevaritvärre-scenario”? Det är ju inte så länge domedagsprofeterna varnade för Brexit och vad det skulle innebära men när det väl var ett faktum hämtade sig börserna snabbt. Det säger naturligtvis ingenting om vad som kommer att hända om Trump väljs till president men det är garanterat många runt om i världen som kommer minska exponeringen mot aktierelaterade placeringar om så blir fallet.

Vi kan konstatera att oron tilltagit vilket avspeglar sig i bla utseendet för VIX men samtidigt noteras nu indexet kring en nivå där det börjar bli intressant att bevaka positiva fortsättningsformationer för uppgång. Fredagens stängning var den tredje dagen i rad under det nedre bollingerbandet och de senaste 20 åren har det bara inträffat 29 gånger och vid 20 av dessa (69%) har kursen stått högre en vecka senare. Den genomsnittliga utvecklingen på en vecka har varit +1,3 procent men senast det inträffade vilket var i början av året så fortsatte indexet ner med ytterligare 2,2 procent den kommande femdagarsperioden. Mycket tyder alltså på att vi har en bra edge för uppgång men så länge inte säljtrycket avtar och köparna vågar sig in mer än några timmar kommer nedgången att fortsätta.

Volymen har under hela den gångna veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen sektor utvecklades positivt den gångna veckan och sämst gick oljebolag och teknologi. Störst fokus på finansmarknaderna har riktats mot det amerikanska presidentvalet sedan Hillary Clinton tappat nästan hela försprånget över Donald Trump, efter beskedet om att FBI återupptar utredningen om Hillary Clintons privata mejl. Hittills i år är det hälsovård som utvecklats sämst men i fredags gick den bäst och Allergan och Biogen var kring 2 procent högre vardera. Oljebolag har följt med oljepriset nedåt och nu tyngs priset ytterligare av stigande lager och förnyad Opec-oro. Veckoslutets berg och dalbana stod GoPro för som inledde vid minus 20 procent, återhämtade sig till oförändrat för att sedan stänga vid minus 6 procent. Bolaget, som bland annat tillverkar actionkameror, hintade om usel julförsäljning i spåren av produktionsproblem vid sin kvartalspresentation.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar