Stockholmsbörsen igår: Efter två dagars övertygande uppgång noterades flera ledande index med spända gummisnoddar och oron för Spanien blossade åter upp. I tisdags ”tolkades allt om Spanien positivt”, men det inser säkert de flesta att det bara är enligt ECB:s och IMF:s instruktioner för att lugna placerarkollektivet. Antalet riskabla fastighetslån i Spanien nådde den värsta nivån sedan mitten på 1990-talet under februari. SCA och Millicom föll på svagare rapporter än väntat och Electrolux på svag branschstatistik från USA.
Efter ett svagt negativt inledande gap vände kursen upp vid 1045-nivån. Därefter utgjorde 1049-nivån en vattendelare och när nivån punkterades kring 10.30 bjöds vi på en lägre botten och denna formation leder i de flesta fall till en negativ avslutning på dagen. Gårdagens stängning på 1036,2 motsvarade en nedgång med 1,8 procent. Omsättningen uppgick till 14,1 miljarder kronor vilket var 8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Föregående vecka blev den fjärde i rad som stängde på minus men innevarande vecka noterar för tillfället en uppgång på 0,8 procent och året uppgång är nu reducerad till 4,9 procent. Igår steg endast 13 procent av de 62 aktier jag dagligen bevakar.
Gårdagens högst omsatta aktier blev SCA B (-7,8%), Volvo B (-1,4%) och HM B (-1,9%).
Sämsta branscher under onsdagen blev telekom och finans som backade 2,6 respektive 2,2 procent.
Bolagsnytt i punktform:
– Hexagon: Goldman Sachs höjer riktkursen…
– Nordea: Nomura höjer till neutral
– Tele2: Höjer tillväxtprognosen
– Gunnebo: Swedbank höjer riktkursen
– SCA: UBS sänker riktkursen
– AstraZeneca: Exane sänker riktkursen
– H&M: S&P återupptar bevakningen men rekommenderar sälj
– Nokia: Väntas visa förlust för både 2012 och 2013
– SKF: Tror på att Asien kommer lyfta bolaget och en ökad efterfrågan inom alla segment utom lastbilar
– Avanza: Resultatet efter skatt blev 60 Mkr
– Smarteq: Nyemissionen övertecknad
– Saab: VD känner av ökad aktivitet
För andra dagen i rad slog OMXS30 emot den fallande motståndslinjen som sammanfaller med 20-dagars medelvärde. Den bearish haramiliknande formation vi bjöds på igår har naturligtvis inte så stor tillförlitlighet eftersom den inte föregåtts av någon längre tids stigande trend. Alldeles oavsett så är det en negativ ton i formationen. På ovansidan tilldrar sig 1055-1060 mitt största intresse och på nedsidan är det 1014 jag bevakar. När indexet befinner sig i en konsolidering som nu är fallet ska vi vara beredda på tvära och stora kast när något av stöd- eller motståndsområdena närmar sig. Inför dagen är det risk för en skvalpig marknad då det kommer en del viktig statistik i eftermiddag och dessutom flera tunga bolag som rapporterar både i USA och i Sverige.
Följande bolag rapporterar idag:
– Atrium Ljungberg (kl 8.30), Avanza (kl 8.15), Formpipe (kl 8.45), Getinge (kl 12.00), Luxonen (kl 17.00), MTG (kl 13.00), Nokia (kl 12.00), Rottneros (kl 8.00), Saab (kl 7.30), SKF (kl 8.00), Tele2 (kl 6.45), Teliasonera (kl 7.00), Transcom (kl 8.00), Trelleborg (kl 13.00), Uniflex (kl 13.30), Vitrolife (kl 15.00)Utländska bolag som rapporterar idag:
– Advanced Micro Devices, Bank of America (kl 13.00), Gardner-Denver (efter USA-börsernas stängning), Microsoft (efter USA-börsernas stängning), Morgan Stanley (kl 13.15), Nucor, Verizon (kl 13.30)Tider som är intressanta idag:
– Japan: handelsbalans mars kl 1.50
– Spanien: obligationsemission kl 10.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45
– EMU: snabbindex konsumentförtroende april kl 16.00
– USA: Philadelphia Fed index, april kl 16.00
* USA: försäljning befintliga bostäder mars kl 16.00
– USA: ledande indikatorer mars kl 16.00
– USA: lagring av naturgas kl 16.30
USA igår: Från det att i stort sett all statistik och rapporter tolkades postivt för en månad sedan har marknaden nu tagit ett steg tillbaks och funderar på om vi kan lita på alla ”lugnande” besked. Finns det kanske ett skäl till att spanska, italienska, grekiska och amerikanska företrädare gång på gång försöker övertyga marknaden om hur stark den ekonomiska återhämtningen är? De amerikanska börsindexen stängde ner efter rapportbesvikelser från IBM och Intel. IBM uppvisade den lägsta försäljningstillväxten på flera år. Att det som det skrevs i tisdags när ”allt tolkades positivt” skulle gå på rätt håll i Spanien är självklart bara ett spel för gallerierna. Antalet riskabla fastighetslån nådde under februari den högsta nivån på 17 år.
S&P 500-indexet öppnade nedåt och markerade redan efter någon minut onsdagens lägsta nivå 1383,3. Efter knappt en timmes handel nåddes dagshögsta 1390. Därefter var det skvalpigt mellan dessa nivåer fram till stängningen på 1385,1 som motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent. Sämst utveckling var det bland småbolag och inom tekniksektorn. Russell 2000 backade 0,9 procent. Förra veckan backade S&P 500-indexet 2,0 procent och hittills i år når uppgången upp till 10,1 procent. Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier igår vilket var 13 procent lägre än det dagliga snittet. 73 aktier steg och 416 stängde på minus.
Igår skrev jag att vi fått en stjärnliknande positiv omslagsformation kring golvet i den stigande kanalen men att vi skulle vara försiktiga med att ta position kring stängningsnivåerna efter en lång grön kursstapel. Jag skrev vidare att vi skulle avvakta utvecklingen kring 20-dagars medelvärde och toppen vid 1423. Gårdagens högsta notering noterades kring just 20-dagars medelvärde och vi ska fortsätta att agera åskådare tills vi antingen fått en positiv omslagsformation kring någon av rekylnivåerna eller ännu hellre till 1340 punkterats eller 1423 tagits ut.
Asien nu på morgonen: Det är skvalpigt även i Asien nu på morgonen. Initialt var det mestadels stigande kurser, som sedan föll tillbaks för att återhämta sig strax innan stängning. Japanska Nikkei backar 0,8 procent och i Kina noteras Shanghai för en nedgång med 0,5 procent. Australiska All Ordinaries stiger med 0,3 procent.