Kortsiktigt översålt men allvarliga varningssignaler om bildande av långsiktig topp

Till alla de som mailat och undrat varför det inte kommer något videoinlägg på mornarna längre så är det en tillfällig konsolidering. Jag laddar upp lite och försöker förnya mig (om det går…). Tidigare var det ganska bra lyssnarsiffror och jag vill helst slå dem, klarar jag inte det så tar jag en paus för att se om det går att komma på något för att öka intresset. Idéer mottages gärna!

Stockholmsbörsen igår: Efter en skvalpig inledning nåddes dagshögsta 1057 i samband med att den amerikanska börsöppningen. Stängningskursen vid 1052,3 låg i linje med fredagens stängning.

Omsättningen på OMXS30 igår uppgick endast till 6,3 miljarder kronor vilket var den lägsta omsättningen sedan den 3:e september (räknar inte halvdagar) och hela 40 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
 
Osäkerheten är stor och då minskar normalt avvikelsen från 200-perioders medelvärde alltmer. De senaste dagarnas små kursstaplar visar även de på att varken köpare eller säljare vågar gå in i några längre positioner.

Även om 200-dagars medelvärde alltid utgör en viktig psykologisk nivå krävs alltid bekräftelse och en etableringsfas för att vi inte ska bli sittande med svartepetter.

De senaste veckorna har jag skrivit: ”Om vi får en lägre ny topp än 1084 och framförallt om den effektureas innan den 7 november är det ett nytt svaghetstecken…”. Nu har vi facit och det blev en ny lägre topp precis den 7 november. För att vi ska bli positiva på något längre än kort sikt (2-5 dagar) behöver nu alltså 1079 som är toppen från i onsdags den 7/11 tas ut. Ytterligare en lägre topp är ett tecken på tilltagande osäkerhet.

De fortsatt viktigaste nivåerna på medellång sikt är 1120 och 1029. Jag har vid flera gånger den senaste tiden påpekat: ”En konsolidering är ett tecken på att det råder osäkerhet och då påverkas placerarkollektivet ”omotiverat” mycket av ”surr” som nyheter, rapporter, presidentval, fiscal cliff och liknande”. Att volymen är låg i samband med konsolideringar och osäkerhet är inte så konstigt, vem investerar tungt när osäkerheten är stor?

Bästa sektorer under måndagen blev kontradefensiva hälsovård och telekom. Sämst gick teknologi och råvaror.

Av de aktier jag bevakar återfanns Alliance Oil, Meda och PA Resources bland vinnarna med uppgångar kring 4 procent. Sämst gick Lundin Mining, EnQuest och Fabege med nedgångar på 1,7 till 1,2 procent.

Högst omsatta aktier igår blev Ericsson B 368 Mkr (-1,1%), Atlas Copco 344 Mkr (+0,6%) följt av HM B 312 Mkr (+0,3%).

Min slogan när jag var yngre (läs typ 40 år sen) var: ”Facket mot folket” och det verkar som att jag får damma av den gamla klyschan igen. Den känns mer relevant än någonsin. Mer verklighetsaverta företrädare får man väl leta efter. Vilket är bäst? Att sänka lönerna för SAS-anställda så att bolaget kan komma på fötter eller att driva det i konkurs (vilket förmodligen är bästa ur nationalekonomiskt perspektiv men så brukar inte Unionen tänka).

Intresseklubben noterar:
– SAS går mot en säker död. Oavsett om bolaget får nya pengar är det en omöjlig uppgift att rädda bolaget – låt det vila i frid.
– Idag kommer det tyska ZEW-indexet om stämningsläget i den tyska ekonomin
– KappAhl ökar försäljningen och det stämmer jag hörde rykten igår att det någon hade sett någon som förmodligen kom ut med en kasse med kläder från Kristianstadsbutiken (det är dock obekräftade uppgifter)
– Apple fortsätter att tynga NY-börsen och de behöver nog snart komma med andra nyheter än bara knäppa format och sämre produkter…
– New Wave håller fast vid prognosen trots storförlust
– Kina påstår att tillväxten åter är på väg tillbaks. Jag litar dock inte på uppgifter från Kina…
– LO-ekonomerna anser att Anders Borg är för optimistisk och att arbetslösheten stiger till mer än vad regeringen tror. I nästa andetag säger de fackliga ledarna att löneutrymmet ökar mer än väntat…
– Trojkan bestämde igår att Grekland ska få mer tid på sig för att uppnå de finansiella målen.
– Produktionen faller mer än väntat i Japan
– Securitas får höjd riktkurs av Citigroup

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Electra (kl 8.30), Hemtex (kl 8.00), Image Systems (kl 8.30), New Wave Group (kl 7.00)

Utländska rapporter idag:
– Cisco (kl 22.30), Home Depot, Vodafone (kl 8.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: RICS husprisindex oktober kl 1.01
– Japan: industriproduktion (def) september kl 5.30
– EU: ekofinmöte kl 9.00
– Spanien: KPI (def) oktober kl 9.00
– SCB: KPI oktober kl 9.30
– SCB: investeringsfonder 3 kv kl 9.30
– Italien: KPI (def) oktober kl 10.00
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– LO: konjunkturprognos kl 10.00
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: PPI oktober kl 10.30
– Storbritannien: KPI oktober kl 10.30
* Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: NFIB konfidensindex småföretag oktober kl 13.30

USA igår: Veckan inleddes med svagt fallande kurser ner till stödet vid 1377 som blev måndagens lägsta. Därefter steg kursen fram till kl 20.00 (svensk tid) då köparna åter vacklade vid 1385. Kursen stängde på 1380,1 vilket låg i linje med förra veckans stängning.

Totalt omsattes inte mer än 1,8 miljarder vilket var hela 27 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 304 av de 500 aktierna på S&P 500-indexet steg under måndagen.

Det har inte hänt mycket i den tekniska analysen sedan igår. Oron för hur mötet kring skuldkrisen i Europa och budgetstupet i USA dominerade nyheterna.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång på 2,4 procent innebär att uppgången hittills i år reducerats till 9,7 procent.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är fortfarande stigande men i fredags punkterades nivån, dock med minsta möjliga marginal. Många anser nu att den långa trenden är negativ vilket den enligt mitt synsätt kan bli men då krävs det en månadsstängning under årsmedelvärdet. I den långa tidsinställningen har vi nu negativa divergenser och allvarliga varningssignaler. Vi har dock ännu inte fått någon bekräftad långsiktig säljsignal men noteringar under 1355 kan trigga en större och mer varaktig nedgång.

Asien: Det är mestadels breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Kinesiska Shanghai backar 1,8 procent medan australiska All Ordinaries noterar en nedgång med 1,5 procent. Japanska Nikkei inledde morgonen nedåt men bottnade vid 8620 vid 05.30 och därefter stigit till 8660. Den nordamerikanska dollarn har åter vänt upp och noteras när detta skrivs i 6,77 mot den svenska kronan.

Tänkvärt: Det är inte aktier och värdepapper vi handlar med, det är människor som reagerar på samma sätt som de alltid gjort när de ser risken att förlora pengar som större än att tjäna pengar.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar