Positivt omslag men inte övertygande

sammanfattningNEW YORK: GRÖNA SIFFROR PÅ WALL STREET, S&P500 +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) På de amerikanska börsgolven stängde USA-indexen positivt efter några dagars nedgångar. Marknaden inväntade fredagens jobbrapport, vilken hoppades kunna ge mer klartecken kring huruvida avmattningen av den ekonomiska tillväxten under första kvartalet var temporär eller inte.

”Vi ser en viss återhämtning av en del av den aktieförsäljning som ägt rum nyligen. Nästa trend kommer att fastställas av vad jobbsiffrorna visar”, sade Bill Schoultz, investeringschef vid McQueen, Ball & Associates till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,5 procent upp till indexnivån 17.924. Det teknikpräglade Nasdaq Composite steg med samma procenttal och hamnade på nivån 4.946. S&P 500 avancerade med 0,4 procent till 2.088.

Omsättningen uppgick till 770 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder på Nasdaq.

På statistikfronten uppgick antalet varsel om uppsägning i USA till 61.582 i april. Detta var en ökning med 36.594 från föregående månad, samt en uppgång med 53 procent jämfört med samma månad föregående år.

Vidare presenterades den veckovisa siffran för antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd. Det blev en ökning med 3.000 till 265.000 personer, i förhållande till föregående vecka. Antalet var dock mindre än väntat.

På bolagsfronten steg den kinesiska näthandelsjätten Alibaba med 7,5 procent efter att bolaget presenterat en vinst för det fjärde kvartalet som var högre än förväntningarna.

Även Yahoo, som äger en andel i det kinesiska företaget, avancerade. Aktien stängde med en 5,3-procentig ökning och blev därmed den bäst presterande aktien i Nasdaq.

Värst i indexet gick det för Whole Foods som efter onsdagens börsstängning presenterade sina räkenskaper för det första kvartalet. Framför allt var det livsmedelskedjans försäljning som var svag. Aktien rasade med 9,7 procent.

Sea World stängde 2,1 procent ned efter att nöjesparken presenterat sina kvartalsrapport. Visserligen slog bolagets försäljning analytikernas estimat, men vinsten minskade däremot.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 6 punkter till nivån 2,18 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Kursen har inte stängt under det nedre bollingerbandet två dagar i rad med lika stor bredd mellan banden mer än 26 gånger de senaste 16 åren och inte mer än två av dessa har skett i en positiv marknadsfas. Om den pågående nedgången är en överreaktion som kommer att ge ett bra köpläge återstår att se men så länge köparna vacklar efter bara några timmars uppgång ökar risken för att vi nu ser början på ett långsiktigt trendskifte.”

Torsdagen inleddes med en nedgång till 1558 där köparna stod och väntade. Efter några timmars uppgång nåddes 1595 som blev gårdagens högsta. Stängningen vid 1587,6 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent. Det är ungefär 70 procents chans att vi får en lågpunkt mellan den 7:e och den 20:e maj. Om det var den vi såg igår innebär det att vi kan se fram emot en topp kring den 21:a. Historiska säsongsutvecklingar ska vi ta med en nypa salt men inte desto mindre kan det vara bra att ha med sig när det är dags att ta position.

Även om gårdagens kursstapel ser oansenlig ut är det trots allt positivt att stängningen skedde i den övre delen av kursstapeln vilket var den första gången på sex dagar och även strax ovanför det nedre bollingerbandet. Inför gårdagens skrev jag att onsdagens högsta behövde tas ut för att stärka köparna vilket gäller även inför fredagen. En stängning ovanför 1602 placerar jag i den positiva vågskålen och tar som en bekräftelse av gårdagens positiva reversalstapel. Om däremot veckostängningen sker under 1558 är det negativt.

Volymen igår var den högsta sedan den 29 april och hela 37 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. En stor del av omsättning skedde på slutet och i callen vilket jag med det utseende vi fick tolkar svagt negativt.

Bästa sektorer igår blev teknologi och finans. Sämst gick kraftbolag och konsumenttjänster. Starkast av OMXS30-aktierna gick igår Nokia, Swedbank A och Boliden. Sämst gick SSAB A, Skanska B följt av HM B. Totalt steg 209 aktier på Stockholmsbörsen medan 383 stängde på rött, en negativ bredd som även den placeras i den negativa vågskålen.
Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Oriflame (kl 7.15), Raysearch (kl 7.45), Troax (kl 8.00), Swedish Match (kl 8.15), Anoto (kl 8.30), Securitas (kl 12.00), C-Rad (kl 15.00), G5 Entertainment (fore börsöppning), Holmen (lunchtid)

NGM
– AIK Fotboll

FIRST NORTH
– Catella, Drillcon

AKTIETORGET
– Medfield, Mr Green & Co, Nordic Camping, Novus Group, Peptonic

ÖVRIGA NORDEN
– Kværner (kl 7.00), Nokian Renkaat (kl 7.00), Schibsted (kl 7.00), FLSmidth (ca kl 12.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Toyota (kl 8.00), Telecom Italia (före börsöppning)

STÄMMOR
– Betsson, Fint, Lundin Mining, Nordic Camping, Scandinavian Organics (extra), Schibsted, Securitas, Zinzino

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Oriflame: telefonkonferens kl 9.30
– Troax: telefonkonferens kl 10.00
– Anoto: webbsänd rapportpresentation kl 11.00
– Seamless: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Securitas: telefonkonferens kl 13.30
– Swedish Match: telefonkonferens kl 14.00
– Holmen: rapportpresentation kl 14.30

BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för april kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Deflamo: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget
– H1 Communication: sista dag för handel på Aktietorget inför avnotering
– Hexatronic: anmälningstid i nyemission 1:6 avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Ages (4:00 kr), Assa Abloy (6:50 kr), Biogaia (3:46 kr + extra 1:54 kr), BTS (1:75 kr), Cybercom (0:05 kr), Hemfosa (1:50 kr kv.vis i stamaktie), Hifab (0:40 kr), Intellecta (0:75 kr), Precio Systemutveckling (0:75 kr), Recipharm (1:25 kr), Sagax (0:80 kr stamaktie), Sandvik (3:50 kr), SBC (2:50 kr)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriproduktion mars kl 8.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans mars kl 8.00
* SCB: hushållens konsumtion mars kl 9.30
– SCB: tjänstepriser 1 kv kl 9.30
– SCB: produktion näringslivet mars kl 9.30
*** USA: sysselsättning april kl 14.30
– USA: grossistlager mars kl 16.00
– Kina: handelsbalans april

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
* RGK: utfall statens betalningar april kl 9.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Indexet fortsätter att hämmas av tradingrangen som är intakt sedan två månader tillbaks och även om statistiken med en viss övervikt talar för ett utbrott i den långa trendens riktning kan det vara en långsiktig topp som håller på att bildas.”

Den första timmen begränsades på ovansidan av 2083 och 2075 som dessutom blev dagens lägsta. Det var relativt små rörelser och dagshögsta vid 2093 sattes ungefär i halvtid. Stängningen vid 2088,0 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Även om gårdagens kursstapel har utseendet av en bullish harami är det fortfarande en svårtydd bild. Ser vi en uppladdning inför nästa ben i den stigande långsiktiga trenden, eller är det en topp som håller på att bildas? Tekniskt talar något mer för ett utbrott upp från 2120-nivån.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under torsdagen blev teknologi och cykliska konsumentprodukter. Sämst gick energi och basråvaro. 343 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg under onsdagen medan 143 aktier stängde rött.

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt som steg igår. Apple vände upp och steg med 0,6 procent till $125,2. Google steg med 1,2 procent vilket fick aktien att stänga vid $530,7. Twitters steg med 1,2 procent för att till slut stänga vid $37,7 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte onsdagens uppgång med en måttlig uppgång med 0,4 procent för att till slut stänga vid $78,4.

Asien: Det är små blandade rörelser på börserna i de asiatiska tidszonerna. Avvaktande och små triggers innan den amerikanska jobbrapporten senare idag. Sämst utveckling var det bland energiaktier vilket var stick i stäv mot utvecklingen i USA igår.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar