Börsveckan som gick (vecka 3)

veckan14

veckanflag17Veckan som gick sammanfattas bäst med ordet utmanande. Under en längre tid har de flesta analytiker beskrivit hur konsolideringskanalerna blir allt tajtare och att fler och fler stödlinjer utmanas. Under fredagen såg de flesta index ett tag ut att stabilisera sig, men riskaptiten avtar nu i allt hastigare takt. Säljarna dominerade den senare delen av veckans sista handelsdag helt och hållet. Stängningarna var på dagslägsta för de flesta index.

Veckan som gick är den sämsta sedan början av mars 2009 och de index som jag bevakar ligger nu på minus för året.

Bankerna har haft en utmanande utveckling sedan president Barack Obama förvarnat om en tuffare lagstiftning för bankerna som innebär att intjäningsförmågan radikalt försämras, då bankerna skall förbjudas att spekulera för egen del.

Jag har under de senaste veckorna nämnt ett antal orosmoment och aluminiumtillverkaren Alcoa som inleder rapportsäsongen och anses vara en bra indikator för utvecklingen under den kommande rapportsäsongen har nu fallit nästan 20 procent sedan rapporten släpptes förra veckan.

Den jojoliknande rörelsen under en allt lägre volatilitet bröt till slut både den stigande trendlinjen och i dagsdiagrammet är det inte mer än 1,5 procent ner till MA-100. MACD ligger nere på 1,6 i sälj och är precis på väg att bryta nollinjen.

omxs30vecka3I veckodiagrammet över OMX syns tydligt att köparna i inledningen av de senaste veckorna (ser ni även om ni tittar på utfallet i förra veckans veckoanalys) har varit hoppfulla, men i slutet av veckan har säljarna tagit över och riskaptiten hos köparna avtagit ju närmare helgen man kommer. Den formation som nu uppvisas i veckodiagrammet visar upp tydliga svaghetstecken och livlinorna försvinner i en allt snabbare takt.

 

 

 

sp500vecka1S&P 500 visar ännu tydligare att köparna är på väg att tappa greppet. Den sista veckostapeln visar att säljarna i princip krossat köparna. Veckostapeln började med dominans av köparna, men för varje dag har säljarna tagit kommandot och avslutat dagarna nära dagslägsta med tilltagande volymer. I första hand möter indexet MA-100 (i dagsdiagrammet) som nu befinner sig kring 1085, håller inte ens detta stöd ställer jag in kompassen på området kring 1035, en nedgång som kanske känns stor (5,2 procent) men jag har förberett mig på detta och det känns ganska hälsosamt att ta sig ner och samla kraft kring denna nivå. Skulle inte denna fibnivå hålla lutar det åt att 1000-nivån åter bryts, men det får jag i så fall anledningen att återkomma till.

omxs303Till höger ett diagram som visar OMXS30 dag för dag (sextiominutersdiagram).

 

 

 

 

 

I veckodiagrammet nedan över de olika sektorernas utveckling på Stockholmsbörsen ser vi att investerarna söker sig till mer defensiva placeringar. IT får kanske en oförtänt hög stapel efter Ericssons rally den senaste veckan.

sektorerv3

Slutligen en sammanfattning över de ledande indikatorerna för vecka 3. Intressant är att notera VIX-indexet som håller koll på volatiliten på DJIA. Den har raskt gått från 14 till 24 den senaste veckan, en nivå kring 30 anses öka sannolikheten för en börskrasch. I övrigt är det bara dollarn som utvecklats positivt under veckan.

indikatorerv3

Etiketter: börsveckan, veckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, S&P 500, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börsen hittills i år

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar