Positivt om utbrottet återtestas och håller

sammanfattningIntresseklubben antecknar: För ovanlighetens skull ser man allt fler rubriker och uttalanden som varnar för att börsen är överköpt. Igår pressades de amerikanska börserna efter uttalandet från Carl Icahn (storägare i bla Apple) att han själv var väldigt försiktig när det gäller aktier och att risken är stor för en börsnedgång inom kort.

Stämningen bland amerikanska husbyggare var oförändrat i november vilket var något lägre än förväntningarna.

Stockholmsbörsen: Första timmens högsta vid 1298 togs senare under måndagsförmiddagen ut och det stärkte köparna som strax innan lunch tog ut 1300-nivån. Efter ett lyckat återtest stärktes köparna och kursen noterade den högsta nivån sedan den 19 juli 2007. Stängningen vid 1304,8 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Även om uppgången sker under varningsflagg finns det än så länge inget annat att göra än att navigera för fortsatt uppgång och leta efter nya köp, åtminstone ner mot 1270.

Igår skrev jag: ”Så länge 1301 och 1270 inte tas ut kan vi räkna med fortsatta varannandagsrörelser och en svårhandlad börs”. Gårdagens utbrott genom 1300-nivån blir nu spännande att följa och förhoppningsvis håller nivån för ett och annat återtest. Om kursen inledningsvis stiger idag för att sedan falla tillbaks, punktera och stänga under 1300 är det en negativ omslagsformation med hyfsad tillförlitlighet. Det är med andra ord en mycket spännande dag vi går tillmötes.

Omsättningen igår var högre än i fredags och uppgick till 11,9 miljarder kronor vilket var 1,5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev finans- och telekom. Sämst gick kraftbolag- och teknologi.

Totalt steg 267 aktier igår medan 234 stängde ner och 81 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Swedbank A där aktier för 856 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea med 805 miljoner kronor och sedan Ericsson B med totalt 688 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Tele2 B (+1,7%) följt av Nordea Bank (+1,6%) och SCA B (+1,5%). Sämst gick Ericsson B (-0,5%), Lundin Petroleum (-0,2%) följt av AstraZeneca (-0,1%).

OMXS30 inför dagen:

S&P 500 inför dagen:

Bolagsrapporter idag:
– Topdanmark (kl 12.00), Home Depot (före USA-börsernas öppning), Medtronic (kl 13.15), MTS

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Alfa Laval håller kapitalmarknadsdag kl 11.15-17.00
– Addtech (extra stämma), Genovis (extra stämma), Nokia (extra stämma)
– Consilium: omsättning och orderingång för oktober
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i oktober
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

Håll koll på följande tider idag:
– Australien: protokoll från policymöte i november kl 1.30
– HUI: årets julklapp presenteras kl 6.45
– LO: konjunkturprognos kl 9.30
– Norge: BNP 3 kv kl 10.00
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– OECD: Economic Outlook kl 11.00
– EMU: byggproduktion september kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: arbetskraftskostnader 3 kv kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: Fedledamoten Dudley håller tal kl 16.00
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Den initiala uppgången som tog ut 1800-nivån och hann med ett nytt ATH vid 1802 innan köparna tvekade och kursen vände ner. En timme innan stängning punkterades istället första timmens lägsta. Även om kursen föll brant den sista timmen såg vi tecken på att köparna kom tillbaks kring 1790. Stängningen vid 1791,4 motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Gårdagen initiala uppgång där köparna gav upp och säljarna lyckades pressa undan den initiala uppgången och få till en stängning under fredagens sentimentsnivå (Marubozulinjen) är en negativ omslagsformation. Om tisdagen stänger lägre än 1788 bekräftas formationen men om 1802 återtas utvecklas den istället till en positiv fortsättningsformation.

Även om den negativa omslagsformationen bekräftas är det vanskligt att gå emot den starka positiva trend som råder. Än så länge ska vi se en rekyl som en möjlighet att komma in i nya köppositioner till ett bättre pris.

Gårdagens volym var lägre än i fredags och 4 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev telekom- och finans men det är värt att notera att uppgångarna endast var 0,4 respektive 0,1 procent. Sämst gick teknologi (sänkta av Apple) och cykliska konsumentprodukter.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple föll med 1,2 procent till $518,6. Google backade med måttliga 0,2 procent och stängde på $1031,5. Nyintroducerade Twitter fortsatte nedåt med hela 6,5 procent till $41,4 och den sociala kollegan Facebook backade med oxå med 6,5 procent och stängde på $45,8.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen där de flesta börser utom i Japan stiger. Japanska Nikkei faller på den stärkta yenen och börsen backar med 0,4 procent. I Kina backar Shanghai med 0,3 procent medan Hong Kong-börsen stiger med 0,4 procent. Generellt tolkas de utlovade kinesiska reformerna positivt och med tanke på det senaste årets nedviktning hos många fondförvaltare kan det bli en intressant marknad framöver. Australiska All Ordinaries backar med 0,5 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar