Positivt om köparna kommer tillbaks kring 1650-1635

sammanfattningNEW YORK: SVAG AVSLUTNING PÅ KVARTALET, S&P 500 -0,9%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna sjönk på tisdagen, med ledade index på klart minus sedan nedgångarna tilltagit mot slutet av handelssessionen.

Det breda S&P 500 stängde 0,9 procent lägre på indexnivån 2.068, medan storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average sjönk 1,1 procent till 17.779. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,9 procent till 4.901.

Omsättningen uppgick till cirka 750 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

”Investerare väntar med spänning på kvartalsrapporter under de kommande veckorna och hoppas att de inte är så svaga som många förväntar sig. Med marknaden nära toppnivåer står mycket på spel”, sade Eric Wiegand, portföljförvaltare på US Bank Wealth Management, till Marketwatch.

Analytiker, som så sent som i januari spådde stigande företagsvinster under kvartalet, spår nu för första gången sedan 2009 minskade vinster för bolagen inom S&P 500, enligt Bloomberg.

Oljerelaterat utvecklades svagt i samband med sjunkande oljepriser – Schlumberger och Chevron retirerade 1,2 respektive 1,8 procent. Inom S&P 500 var det dock hälsovårdssektorn som noterade den svagaste utvecklingen.

Teknikjätten IBM, som avser investera 3 miljarder dollar i en ny verksamhet som ska hjälpa kunder att samla in och analysera data från smartphones och andra enheter utrustade med sensorer, sjönk 1,3 procent.

På statistikfronten sjönk Chicago inköpschefsindex till 46,3 i mars, från 45,8 föregående månad, medan de amerikanska hushållens konfidensindikator steg till 101,3 i mars, från reviderade 98,8 månaden före.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Cykliskt är det goda förutsättningar för att torsdagens lägsta blir en lågpunkt i det jag brukar benämna 15-dagarscykeln. I den negativa vågskålen noterar jag att volymen under måndagen var den lägsta på över en månad.”

Efter en skvalpig inledning där 1683,8 markerades på nedsidan och 1689 på ovansidan skulle det ta fram till lunch innan det blev en punktering av första timmens box. Gårdagens lägsta sattes i samband USA-börsens öppning vid 1667. Tisdagens stängning vid 1667,7 motsvarade en nedgång med 1,2 procent och skedde så pass långt ner i stapeln att den kvalificerar sig som en rikoschett.

Volymen var visserligen högre än i måndags men ändå inte mer än 2 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer och de enda som stängde på plus igår var kraftbolag (som jag inte räknar) och konsumenttjänster. Sämst gick oljebolagen och basråvaror. Bäst av aktierna på OMXS30 och de enda som stängde på plus var HM B och Electrolux B. Sämst gick Boliden, SEB A och Atlas Copco A. 228 av aktierna på Nasdaq OMXS stängde på plus medan 315 stängde på rött.

(Nyhetsbyrån Direkt)

RAPPORTER:

FIRST NORTH
– Diamyd Medical

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Asos (kl 8.00)

STÄMMOR
– Eurocine (extra ), Hexatronic (extra), Neste Oil , Volvo

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen mars
– Nordnet: presenterar aktiehandel i mars

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Axis: anmälningstid i Canons bud avslutas
– Image Systems: första dag utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Cramo (0:55 eur), Fortum (1:10 eur + 0:20 eur)

MAKROSTATISTIK
– Japan: Tankan-rapport 1 kv kl 1.50
* Kina: industri-PMI mars kl 3.00
* Kina: tjänste-PMI mars kl 3.00
– Japan: Markit/JMMA industri-PMI (def) mars kl 3.35
– Silf/Swedbank: industri-PMI mars kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30
– Frankrike: industri-PMI (def) mars kl 9.50
* EMU: industri-PMI (def) mars kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder februari kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI mars kl 10.30
* USA: ADP sysselsättning privat sektor mars kl 14.15
– USA: Markit industri-PMI (def) mars kl 15.45
– USA: bygginvesteringar februari kl 16.00
* USA: ISM industri-PMI mars kl 16.00
– Olja: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

MAKRO ÖVRIGT
– Tyskland: industri-PMI (def) mars kl 9.55
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Måndagens kursstapel kvalificerar sig som en positiv impuls. Volymen igår var den lägsta sedan den 17:e mars.”

Efter ett svagt negativt gap fortsatte kusen ner till 2073 som sedan var intakt till den sista timmen då även den nivån punkterades. Stängningen vid 2067,9 motsvarade en nedgång med 0,9 procent.

Tisdagens kursstapel omsluts helt av måndagens box och det ska nu bli spännande att se om det blir 2064 som punkteras eller 2089 som tas ut. Jag har de senaste dagarna varnat för att det kan bli fortsatt skvalpigt så länge begränsningarna i tradingrangen är intakta.

Volymen igår var den högsta sedan den lägsta sedan den 6:e mars (jag räknar inte lösendagar) och noterades 14 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämsta sektorer blev energi och hälsovård.

113 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg igår medan 374 stängde rött. Express Scripts och The Priceline lyfte indexet mest medan Apple och Chevron tyngde mest.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände åter ner och backade med 1,5 procent till $124,4. Även Google vände ner och backade med 0,7 procent till $548,0. Twitter vände däremot upp och gick emot strömmen och steg med måttliga 0,4 procent vilket fick aktien att stänga på $50,0 medan den sociala kollegan Facebook backade med 1,2 procent och stängde vid $82,2.

Asien: Det är blandad utveckling på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen, efter inledande nedgångar. Det bredara MSCI Asia Pacific Index har vänt upp efter en negativ inledning och noteras när detta skrivs för en marginell uppgång med 0,2 procent. Trots en viss osäkerhet går ändå regionen mot det bästa kvartalet sedan september 2013.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar